logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samoczynne restarty telewizora Sharp LC-40LE820E AQUOS po 30-40 minutach użytkowania

Edward Pudaś 28 Cze 2023 18:36 1425 6
REKLAMA
  • #1 20634358
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam!
    Mój telewizor już nieco starszy SHARP LC-40LE820E AQUOS od niedawna zaczął się wyłączać po ok 30-40 minutach. Wyłącza się i natychmiast znowu sam się załącza i po chwili znowu się wyłącza i znowu załącza. Po takim załączeniu nie dochodzi do wyświetlenia czegokolwiek na ekranie a jest tylko lekko jest podświetlony. I tak to trwa aż nie wyłączę całkowicie z prądu. Nie reaguje na pilota. Przeważnie go tak zostawiam do następnego dnia, a wtedy załącza się i uruchamia już normalnie. I znowu pół godziny jest OK.
    Na chwilę obecną użytkuję go poprzez XIAOMI MI TV Stick MDZ-24-AA poprzez sieć wifi i złącze HDMI1
    Dobrze byłoby go naprawić bo pomimo iż telewizor ma kilkanaście lat i nie ma tego Smarta TV to odtwarza jak zupełnie nowy.
  • REKLAMA
  • #2 20634418
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15449
    Edward Pudaś napisał:
    ma kilkanaście lat

Raczej kilka.
    Zacznij od sprawdzenia zasilacza.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20635140
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Jeszcze nie rozkręcałem telewizora, więc nie wiem jaki typ zasilacza. W każdym razie też uważam, że to coś w zasilaczu i tam trzeba poszukać. Mój znajomy też kupował w tym samym okresie ten sam model i jemu padł zasilacz już kilka lat temu. Dlatego piszę że mój odbiornik ma już na pewno dobrze ponad 10 lat. Obecnie mam drugi TV SONY Bravia już 7 lat. Muszę najpierw znaleźć miejsce gdzie mógłbym rozkręcić obudowę a wtedy może coś więcej będę wiedział :)
    Z instrukcji serwisowej doczytałem że zasilacz ma oznaczenie RUNTKA685WJQZ a płyta główna DUNTKF455FM01
  • REKLAMA
  • #5 20684313
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Zdarzyła się okazja więc wraz z kolegą rozkręciliśmy ten odbiornik. Nawet nie był baaardzo zakurzony ale i tak wyczyściliśmy co się dało. Wymontowaliśmy płytę zasilacza i pod lupą przeglądnęliśmy stan elementów i lutowań. Elementy wyglądały dobrze, pomiary pojemności wlutowanych kondensatorów elektrolitycznych nie budziły wątpliwości. Trochę lutów poprawiliśmy i po tej operacji telewizor szedł kilka godzin bez żadnych problemów. Muszę jednak przyznać że szedł bez tylnej obudowy. Poskładałem go więc i postawiłem gdzie był. Włączałem go przez kolejne dwa dni ale na krótko i wszystko było OK. Ale kolejnego dnia , tak po godzinie pracy znowu się wyłączył. Odłączyłem zasilanie i odczekałem do następnego dnia. Załączam sieć a tu nie startuje normalnie a w dalszym ciągu restartuje się. Spróbowałem więc go wyłączyć z pilota wykorzystując ten moment kiedy się ekran już podświetla a jeszcze nie wyłączy się. I po kilku próbach udało się. Na następny dzień odbiornik uruchomił się normalnie i szedł godzinę aż go wyłączyłem. W kolejnych dniach też pracował choć nie za długo i dwa razy się wyłączał. Zastanawiam się czy nie zdjąć tej tylnej obudowy i niech się lepiej chłodzi albo mu dołączyć jakiś niewielki wentylatorek.
    Dodam jeszcze, że jak pracował bez obudowy to na żadnej płytce nie wyczułem żeby któryś element się bardzo nagrzewał. Radiatory można było dotknąć ręką - były letnie.
  • #7 20704777
    Edward Pudaś
    Poziom 11  
    Niestety radość była przedwczesna bo telewizor po kilku dniach włączony na dłużej znowu się wyłączył i to tak na amen. Już go nic nie wzruszało bo i nie było restartów. skorzystałem więc z opcji w umowie z Tauronem że do pewnej kwoty naprawiają też urządzenia agd i sprzęt rtv. Zgłosiłem naprawę, na drugi dzień dostałem informację kiedy zabiorą odbiornik do warsztatu i po kilku dniach telewizor przywieziono z powrotem. Naprawiony i działający! Dowiedziałem się tylko, że zostało wymienione kilka elementów i to wszystko. Naprawa mnie kosztowała 0 zł :)

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Sharp LC-40LE820E AQUOS doświadcza problemu samoczynnych restartów po 30-40 minutach użytkowania. Użytkownik podejrzewa zasilacz jako źródło problemu, co potwierdzają wcześniejsze doświadczenia z innymi egzemplarzami tego modelu. Po rozkręceniu telewizora i przeglądzie zasilacza, poprawiono kilka lutów, co na krótko rozwiązało problem. Niestety, po kilku dniach telewizor przestał działać całkowicie. Użytkownik skorzystał z opcji naprawy w ramach umowy z Tauronem, co zakończyło się sukcesem - wymieniono kilka elementów w zasilaczu, a telewizor został naprawiony bez dodatkowych kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA