logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp Aquos LC-40LE824E wyłącza się przy zwiększeniu jasności

tporem 04 Lut 2017 17:27 8658 9
REKLAMA
  • #1 16252604
    tporem
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witajcie,

TV Sharp Aquos LC-40LE824E np. przy zwiększaniu jasności podświetlenia lub kolorów na dynamiczne (co tym samym zwiększa jasność obrazu) zaczął się wyłączać i po chwili włączał się ponownie. Przy ustawieniu na tryb ECO działał normalnie. Po kilku miesiącach nie pomogło już nawet ściemnianie obrazu, gdyż nie chciał się włączyć. TV ma ok. 5 lat.
    Rozumiem, że zasilacz TV nie wyrabiał mocowo. W związku z tym w zasilaczu wymieniłem wszystkie kondensatory elektrolityczne na nowe mimo, iż żaden z nich nie był napuchnięty. Pomogło i wszystko wróciło do normy jednak po 6 miesiącach problem powrócił. Teraz nie chce się nawet włączyć. Gaśnie po kilku sekundach od włączenia.
    Wydaje mi się, że ponowna wymiana pojemności może nie przynieść pożądanych efektów. Na płycie wszystko wygląda ok, nic nie jest przegrzane, przemierzyłem diody, też wyglądają ok.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę lub co wymienić.

p.s.
    Zasilacz ma oznaczenie DPS-126CP-1 A, RUNTKA685WJQZ
  • REKLAMA
  • #2 16252891
    Dejwid Koperfilc
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    "przemierzyłem diody, też wyglądają ok.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę lub co wymienić. "

Przemierz rezystory, napięcia, prądy, pojemności i indukcyjności.
  • REKLAMA
  • #4 16253221
    tporem
    Poziom 10  
    Dziękuję za podpowiedzi.
    Przemierzę sugerowane elementy.

Z softem będzie raczej problem bo TV już się nie odpala ale gdyby się udało to co mam sprawdzić, jego wersję ?
  • REKLAMA
  • #5 16253459
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    tporem napisał:
    Z softem będzie raczej problem bo TV już się nie odpala ale gdyby się udało to co mam sprawdzić, jego wersję ?

Zapytaj co i jak?
    buli1 napisał:
    Soft sprawdź.
  • #6 16255028
    tporem
    Poziom 10  
    buli1 napisał:
    Soft sprawdź.

Dziękuję za wskazówkę ale czy możesz powiedzieć co i jak zrobić? Czy chodzi tylko sprawdzenie wersji czy może masz na myśli wejście do menu serwisowego i tak sprawdzenie jakiegoś konkretnego parametru?
  • #7 16255051
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15459
    Soft nie jest tu problemem a zasilacz(ew.podświetlenie matrycy).
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #8 16256624
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6819
    Masz SM pod ten zasilacz RUNTKA685WJQZ Sharp / DPS-126CP
    Cytat:
    Power Supply RUNTKA685WJQZ Sharp / DPS-126CP

IC7801 NCP1608BDR2G
    IC7901 ICE3BS03LJG
    IC7601 ICE3BS03LJG
    IC7702 DDA003A-SG240

Pomocny także np. temat z forum Link

Masz pojęcie o elektronice, pomiarach i diagnostyce np. drivera LED to naprawisz.
    * jak nie , serwis
    * SM być może będzie pomocny innym
    Załączniki:
    • Power Supply RUNTKA685WJQZ Sharp.pdf (3.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 16448980
    tporem
    Poziom 10  
    TV ruszył.
    Okazało sie, że padnięty był jeden z czterech transoptorów, które pracują w pętli sprzężenia zwrtonego pomiędzy częścią pierwotną i wtórną zasilacza. Tym bardziej dziękuję koledze za schemat zasilacza.
    Na anodzie (diody) transoptora było napięcie wyzwalające diodę a mimo to pomiędzy kolektorem a emiterem nie następował spadek napięcia.
    Brutalnie zwarłem śrubokrętem emiter z kolektorem podejrzanego transoptora i TV zaczął normalnie działać. W ten sposób doszedłem do wniosku, że nie działa on prawidłowo.
    Niestety dostanie oryginalnego transoptora było dosyć trudne dlatego zastąpiłem go innym o podobnych parametrach, tzn. LTV-817. Na wszelki wypadek wymieniłem wszystkie 4 transoptory. Koszt całości nie przekroczył 20,00 PLN Wszystko zagrało i od dłuższego czasu cieszę się normalnie działającym TV.
  • REKLAMA
  • #10 17263022
    Jeziersr
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    U mnie wymiana transoptorów też pomogła
    Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Sharp Aquos LC-40LE824E, który wyłączał się przy zwiększaniu jasności obrazu. Po wymianie kondensatorów w zasilaczu problem ustąpił na kilka miesięcy, ale później powrócił, a telewizor przestał się włączać. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie rezystorów, napięć oraz oprogramowania, jednak ostatecznie okazało się, że problem leżał w uszkodzonym transoptorze w zasilaczu. Po wymianie transoptorów telewizor zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA