logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Potrzebna pomoc z kolumnami Unitra ZG 15C11 po wymianie głośników

chronosek 02 Lip 2023 15:12 933 26
REKLAMA
  • #1 20639027
    chronosek
    Poziom 9  
    Cześć wszystkim,
    Jakiś czas temu postanowiłem naprawić swoje kolumny Unitra ZG 15C11, niestety próby naprawy membran skończyły się katastrofą. Zdecydowałem się na zakup nowych głośników, aby uzyskać większą moc i lepszą jakość dźwięku. Po montażu głośników w ogóle nie było basów, więc zrezygnowałem z kolumn i wylądowały na strychu. Tak przeleżały kilka lat zanim je odkryłem na nowo. Postanowiłem je wskrzesić. Po puszczaniu muzyki przez dzień nagle basy się pojawiły, widocznie głośniki nie były wygrzane. Góra gra ładnie i czysto, jednak dalej mam problem z basami - są one zbyt słabe i nie schodzą nisko. Prawdopodobnie zwrotnice nie są zaprojektowane pod głośniki jakie użyłem. W związku z powyższym, chciałbym prosić Was o pomoc i propozycje poprawy parametrów zwrotnic. Zaznaczę że jestem laikiem w sprawach elektroniki.

Kolumny i zwrotnice oryginalne ZG 15C11, aktualnie głośniki, które zamontowałem to wysokotonowy Tonsil GDW 9/60/2 (60W 8 omów) link oraz niskotonowy STX GDN-16-50-8-SC (50W 8 omów) link. Kolumny podłączone są do wzmacniacza t.amp S-100 (2x 65W dla 8 omów), wzmacniacz podłączony poprzez BlasterX G6 do laptopa w trybie bezpośrednim - chciałbym uniknąć użycia equalizera czy sztucznego podbijania basów, porówałem dźwięk z kolumn do dźwięku słyszanego z słuchawek Sennheiser HD 559
    Schemat zwrotnicy: Potrzebna pomoc z kolumnami Unitra ZG 15C11 po wymianie głośników

Tak jak pisałem wcześniej proszę o pomoc
    PS. zastanawiałem się czy aby nie podłączyć głośnika niskotonowego bezpośrednio, a wysokotonowy zostawić w zwrotnicy
  • REKLAMA
  • #2 20639052
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Masz kaszanę. W oryginale były tam zupełnie inne głośniki. Np. GDN16/15 o efektywności 93 dB. Teraz masz komplet, w którym niskotonowy STX o efektywności 87 dB współpracuje z wysokotonowym o efektywności 94 dB.
  • REKLAMA
  • #4 20639083
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9357
    Jak długo można pisać, ze kolumna jest specjalnie LICZONA do KONKRETNEGO TYPU głośników? Wstawiasz przypadkowy głośnik byle tylko dziurę zatkać i dziwisz się, że nie gra?
    chronosek napisał:
    mam problem z basami - są one zbyt słabe i nie schodzą nisko. Prawdopodobnie zwrotnice nie są zaprojektowane pod głośniki jakie użyłem.
    Nie tylko zwrotnice ale i całe kolumny. Poza tym wytłumacz mi proszę co ma zwrotnica do braku basu? Bo ja mimo że coś tam potrafię, nie mogę zrozumieć takiej zależności.
    chronosek napisał:
    zastanawiałem się czy aby nie podłączyć głośnika niskotonowego bezpośrednio, a wysokotonowy zostawić w zwrotnicy
    A jakie zadanie ma człon niskotonowy w zwrotnicy? Po co on w ogóle jest? Ano po to by głośnik niskotonowy nie dostawał częstotliwości, które są już przenoszone przez głośnik wysokotonowy. A Ty chcesz wyrzucić ten człon bo masz mało basu? Pisać co to da, czy sam dojdziesz, ze to nie ma żadnego sensu.
    Pozostałe braki w Twojej wiedzy wskazał już Kolega md - a skoro masz braki, to może lepiej byłoby oprzeć się albo na oryginalnym głośniku, albo na oryginalnym projekcie kolumny (jako całość - z uwzględnieniem głośników, zwrotnicy i samej obudowy), projekcie sprawdzonym i pomierzonym?
    Jeszcze raz przypomnę - Wstawienie innych niż oryginalne głośniki nigdy nie da dobrego efektu - w basie szczególnie.
  • REKLAMA
  • #5 20639086
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    chronosek napisał:
    Postanowiłem je wskrzesić. Po puszczaniu muzyki przez dzień nagle basy się pojawiły, widocznie głośniki nie były wygrzane.

Wygrzewanie głośników to bajki audiofilityków.
    Albo luty w kolumnach zimne, albo wzmacniacz szwankował, albo wpiąłeś głośniki w przeciwfazie. Albo słuchasz innej muzyki która nie uwydatnia problemu.

chronosek napisał:
    niskotonowy STX GDN-16-50-8-SC (50W 8 omów)

Oryginalnie tam był GDN 16/15, porównaj parametry z STXem, obawiam się że STX ma o wiele mniejsza efektywność, w rezultacie soprany cie kłują w uszy zanim usłyszysz basy.

Ergo - lepiej kupić oryginalne głośniki lub zregenerować posiadane a nie podmieniać na niewiadomo co.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20639095
    md
    Poziom 41  
    jdubowski napisał:
    obawiam się że STX ma o wiele mniejsza efektywność

Napisałem dokładnie, że ma i to o wiele mniejszą 93:87 na niekorzyść STX.
  • #7 20639098
    chronosek
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedzi, czyli mam kaszanę związaną z efektywnością głośników, jak rozumiem z odpowiedzi zwrotnica nijak ma się do tego
  • #8 20639101
    md
    Poziom 41  
    Najpierw sprawdź to, o czym było pisane - czy głośniki z obydwu kolumn pracują w fazie.
  • #9 20639111
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9357
    md napisał:
    czy głośniki z obydwu kolumn pracują w fazie.
    Może to być co najwyżej szczyt góry lodowej całości. Różnica rzędu 6 (!) dB to przy skali logarytmicznej przepaść.
  • #10 20639119
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2796
    md napisał:
    Napisałem dokładnie, że ma i to o wiele mniejszą 93:87 na niekorzyść STX.

Jednocześnie tworzyliśmy wpisy - twoje dane potwierdzają moje podejrzenie.

chronosek napisał:
    czyli mam kaszanę związaną z efektywnością głośników, jak rozumiem z odpowiedzi zwrotnica nijak ma się do tego

Możesz jeszcze spróbować zrobić coś a'la powerbrake dla głośnika wysokotonowego. Ale pamiętaj że zwrotnica musi widzieć jego impedancję 8 omów mimo założonego tłumika.
    Powtarzam - lepiej przywrócić stan oryginalny zamiast ładować losowe głośniki do obudowy.
  • #11 20639138
    chronosek
    Poziom 9  

md napisał:
    Najpierw sprawdź to, o czym było pisane - czy głośniki z obydwu kolumn pracują w fazie.

Plusy idą do plusów, niestety polaryzacja jest prawidłowa
  • #13 20639155
    chronosek
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    I dalej do wzmacniacza też plusy do plusów?

Tak, sprawdziłem także od wzmacniacza do kolumn
  • #14 20639156
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 701
    jdubowski napisał:
    I dalej do wzmacniacza też plusy do plusów?

Kiedyś do określenia biegunowości używało się „płaskiej" baterii. Jeśli po podłączeniu kolumny membrana niskotonowego wychylała się do przodu, to plus baterii był plusem zestawu głośnikowego który łączy się z plusem wzmacniacza. ;)
  • #15 20639224
    chronosek
    Poziom 9  
    jdubowski napisał:
    Możesz jeszcze spróbować zrobić coś a'la powerbrake dla głośnika wysokotonowego

ChatGPT wyliczył odpowiednie zmniejszenie efektywności głośnika wysokotonowego poprzez dodanie rezystora 2,16 omów szeregowo, ale wtedy chyba zwrotnica już nie będzie widzieć impedancji 8 omów. Miał też problemy z wyliczeniem zmiany wartości kondesatora by zachować częstotliwość podziału. Chyba sztuczna inteligencja nie pomoże w tym problemie
  • Pomocny post
    #16 20639833
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20639852
    md
    Poziom 41  
    Do zbicia ma 6 dB, więc sprawa dokładnie wygląda tak:

Potrzebna pomoc z kolumnami Unitra ZG 15C11 po wymianie głośników
  • #18 20639878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 20639979
    chronosek
    Poziom 9  
    Dziękuję za podpowiedź i link. Teraz zostaje tylko zamówić rezystory i testować. Jakiej mocy powinny być rezystory?
  • #20 20640019
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 534
    Tyle teorii, a słuchał ktoś tych kolumn w oryginalnej wersji?
    Ja słuchałem, i one nawet w oryginalnej formie grają ZDECYDOWANIE gorzej niż popularne ZG15 w budżetowej wersji, czyli bez dopisku C11.
    Powód? Obudowa jest wyższa, ale płytsza, w związku z czym litraż wewnętrzny jest mniejszy.
    Efekt? Grało to czysto, ale bez basów, a jeśli jakieś się pojawiały, to nie miały zupełnie zejścia.
    Tam jest objętość zewnętrzna 10,5dm3, wewnętrzna jeszcze mniejsza. Jak głośnik 16 cm ma uzyskać jakikolwiek bas w takiej małej budce, do tego zamkniętej?

Wniosek? Nie warto inwestować w te obudowy. Pieniądze w błoto, bo tak czy siak nie będzie to miało basów,
  • #21 20640034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20640102
    James596
    Poziom 29  
    Wiem, że są. Choć oboje wiemy, że te skrzynki są zupełnie nie warte inwestowania. :)
    Mój wpis tyczył się raczej postów namawiających na zakup oryginalnych głośników GDN 16/15 do nich.
    Po co, skoro to i tak nic nie wniesie?
  • #23 20640180
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1717
    James596 napisał:
    Po co, skoro to i tak nic nie wniesie?

Wniesie sporo większą (6 dB) skuteczność, przy tej samej podanej mocy.

Pozdrawiam.
  • #24 20640203
    James596
    Poziom 29  
    Ale brzmienie wciąż pozbawione będzie dołu. A o to chyba tutaj chodzi. ;)
  • #25 20640495
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178

Kiedyś robiłem próby z kolumną o takiej objętości jak ZG15C, coś koło 9 litrów z zastosowaniem głośnika Dexon IRB 16/60/01,8.
    Pomierzyłem TSP tego Dexona z dołącznym dodatkowym magnesem 80/40/12 w odwrotnej polaryzacji:
    Dodatkowy magnes jest trochę mały w stosunku do głównego magnesu, więc dobroć qts spadła z 0,64 tylko do 0,62.
    Porównując Dexona do tego Stx można oczekiwać polepszenia odtwarzania basu, choć w tak małej objętości ten Dexon też nie jest zbyt dobry:
    Stx ma w tej obudowie bardzo wysoką dobroć qtc=1,37 i jemu już nic nie pomoże. Ten głośnik po prostu nie nadaje się do obudowy zamkniętej.
  • #26 20643313
    chronosek
    Poziom 9  
    Rezystory przyszły, wlutowałem i działa! Jest poprawa, może basy nie schodzą tak nisko jak na słuchawkach, ale są obecne i wysokie tony nie zagłuszają.
  • #27 20643322
    chronosek
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany przez wlutowanie rezystorów w układzie L-pad jak proponowano

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problemy z kolumnami Unitra ZG 15C11 po wymianie głośników. Oryginalne głośniki zostały zastąpione niskotonowym STX GDN-16-50-8 oraz wysokotonowym Tonsil GDW 9/60/2, co spowodowało brak basów i problemy z efektywnością dźwięku. Użytkownik dowiedział się, że różnica w efektywności głośników (93 dB dla oryginalnego GDN 16/15 i 87 dB dla STX) wpływa na jakość dźwięku. Po sugestiach dotyczących sprawdzenia polaryzacji głośników oraz zastosowania rezystorów w układzie L-pad, użytkownik wlutował rezystory, co poprawiło jakość basów, chociaż nie osiągnęły one pełnej głębokości. Wskazano również, że obudowa kolumny ma ograniczenia w reprodukcji basów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA