logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele?

niewolno2 03 Lip 2023 00:44 2238 14
  • #1 20639716
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1250
    Witam szanowne grono elektrody.

Sytuację jaką chciałbym opisać to włos na głowie się jeży. Sprawa dotyczy przedłużacza który trafił do mnie z elektro-odpadów ewidentnie uszkodzeniu uległ włącznik. Zdjęcia które zamieszczam powinny wyjaśnić dokładnie co jest tematem rozważań.
    Wtyk w ww przedłużaczu posiada styk ochronny zestaw gniazd również posiada bolce ochronne natomiast przewód łączący oba te elementy jest dwużyłowy co całkowicie go dyskwalifikuje jako sprzęt sprawny. Kupując taki przedłużacz jesteśmy przekonani o tym że sprzęt jest bezpiecznym. Nie trzeba być specjalistą aby sobie wyobrazić jakie skutki niesie za sobą korzystanie z takiego przedłużacza w chwili podłączenia odbiornika który wymaga uziemienia i jest w nim uszkodzona izolacja, pełne napięcie sieci pojawia się na obudowie i następuje porażenie prądem o skutkach aż strach się rozpisywać dlatego warto dokładnie sprawdzać czy przedłużacze które kupujemy są bezpieczne, ewidentnie widać że producent zaoszczędził na jednej żyle lub osoba składająca niema zielonego pojęcia co robi i nie jest przeszkolona. Przedłużacz ten jest śmiertelnie niebezpieczny. Zapewne przedłużacz ten robiły małe Chińskie raczki i nie były świadome tego że składają bubel. Przekrój przewodów też pozostawia wiele do życzenia a deklarowane 1500W jest nader wygórowane i podłączając odbiornik/odbiorniki o takiej mocy może się to skończyć bardzo źle.

Pozdrawiam.

Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele? Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele?
    Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele? Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele? Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele? Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele? Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele? Bezpieczeństwo przedłużaczy - jak rozpoznać uszkodzone i niebezpieczne modele?
  • #2 20639720
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    A mi się ostatnio trafiła fabrycznie zwarta faza z ochronnym, w kablu do PC. Dobrze, że używałem w pracy (sprawna instalacja), bo w domu (brak styków ochronnych) po takim użyciu kabla mógłbym już nic więcej nie napisać na elektrodzie :D
  • #3 20639887
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2830
    Ture11 napisał:
    A mi się ostatnio trafiła fabrycznie zwarta faza z ochronnym, w kablu do PC. Dobrze, że używałem w pracy (sprawna instalacja), bo w domu (brak styków ochronnych) po takim użyciu kabla mógłbym już nic więcej nie napisać na elektrodzie :D

Zdajesz sobie z tego sprawę, że nie powinno się używać urządzeń wykonanych w I kl ochronnosci podłączonych do gniazda bez czynnego kołka ochronnego?
  • #4 20799230
    niewolno2
    Poziom 40  
    Wtyczka z uziemieniem oraz przewód dwużyłowy na tle białej tkaniny.
    Załączam kolejny babol jaki mi się przytrafił.
    Wtyk i gniazdo że stykiem ochronnym a przewód dwu-żyłowy istna masakra co się wyprawia.
  • #5 20848649
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Z tymi kablami to jakaś klęska jest, ja miałem ostatnio sytuację, gdzie nowy kabel zasilający UPS -> PC miał uszkodzony przewód N - nie kontaktował i raz PC się uruchamiał, a raz nie - zdarzały się też nagłe wyłączenia sprzętu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy siedzisz, pracujesz i nie po to masz UPS'a wpiętego, żeby PC nagle się wyłączał.

Na szczęście nie był to zasilacz ani płyta główna, a kabel za 10PLN. Inną kwestią są też lampy i kinkiety z marketów typu Casto czy Briko... zaciski śrubowe rozpadają się w rękach przy lekkim dokręceniu przewodów - obligatoryjnie je wymieniam na te pomarańczowe.

Generalnie dramat - po co produkować takie śmieci?
  • #7 20848784
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    niewolno2 napisał:
    ewidentnie widać że producent zaoszczędził na jednej żyle lub osoba składająca niema zielonego pojęcia co robi i nie jest przeszkolona. Przedłużacz ten jest śmiertelnie niebezpieczny. Zapewne przedłużacz ten robiły małe Chińskie raczki i nie były świadome tego że składają bubel.

Nie bronię producenta - ale co jeśli dostał w zleceniu taką specyfikację wykonania?
    Kasa, kasa i jeszcze raz kasa - liczy się kasa którą ktoś zarobił.
  • #8 20848993
    niewolno2
    Poziom 40  
    W takim układzie zleceniodawca dał ciała, skoro tylko kasa się liczy to mamy odpowiedź. Tylko że nic nas nie zwalnia od trzeźwego myślenia i zasada ograniczonego zaufania może nas uratować.
  • #9 20849007
    ZONQ_MZ
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Dodam tylko, że ostatnio próbowałem naprawić listwę anty przepięciową APC... Bebechów maiła napchane tyle, że porządne radio by sie nie powstydziło. Kable połączeniowe grube i ogólnie jak na to patrzyłem to taki OVERKILL - SERIO. Kawał dobrej roboty a raczej coś co nazwał bym tzw. starą szkołą. Niestety listwa poległa na kołyskowym bistabilnym przełączniku który był tak wlutowany w płytę i wprasowany w obudowę, że nie dało rady tego wyskrobać.

Ostatecznie odłączyłem całą elektronikę i zrobiłem ze świetnej listwy zwykły przedłużacz - szkoda, że taki sprzęt skończył jako złodziejka przez byle wyłącznik.
  • #10 20849520
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Ktoś_tam napisał:

Zdajesz sobie z tego sprawę, że nie powinno się używać urządzeń wykonanych w I kl ochronnosci podłączonych do gniazda bez czynnego kołka ochronnego?

Tak? To trzeba było w latach 80- czy 90- pisać do producentów np. sprzętu elektrogrzejnego, żeby zakazywali używać swoich wyrobów w domach ;-). Wtedy w 90 (albo i więcej) procentach mieszkań w pokojach nie było gniazd z bolcami. Były tylko w kuchniach i łazienkach...

Dodano po 4 [minuty]:

karwo napisał:

Kasa, kasa i jeszcze raz kasa - liczy się kasa którą ktoś zarobił.

Dlatego dopóki nie zacznie się pozywać sprzedawców (Castorama, Leroy itp.) nic się nie zmieni. To sprzedawca powinien wiedzieć co sprzedaje. każdy rozsądny handlowiec wie, że "pseudocertyfikaty" to nic nie znaczące papierki, a jednak handluje badziewiem bo to się opłaca.
  • #11 20850231
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    Chcesz wojować z prawnikami Casto ?
    Co najwyżej wycofają ten produkt i na jego miejsce wprowadzą następny.
    Moim zdaniem nie kupować badziewia lub zwracać po wykryciu nieprawidłowości. Jak towar będzie zalegał na półkach/magazynach lub w tabelach zwrotów będzie się powtarzał to marketingowcy sami powinni go usunąć z oferty.
    Tylko problem jest z tym weryfikowaniem/wykrywaniem badziewia przez kupujących. Tu sami się próbujemy oszukiwać - chcemy mieć dobry ale tani produkt...
  • #12 20850233
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 826
    karwo napisał:
    Jak towar będzie zalegał na półkach/magazynach lub w tabelach zwrotów będzie się powtarzał to marketingowcy sami powinni go usunąć z oferty.
    I wtedy trafi na targi, ryneczki, sprzeda się we "wszystko za 5 zł" i trafi pod strzechy jeszcze szybciej.
  • #13 20850287
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1461
    =Grzegorz= napisał:
    Listwa z allegro za 33zł,
    Brak przewodu do bolców, połączenia lutowane:

https://allegro.pl/oferta/przedluzacz-listwa-zasilajaca-z-wylacznikami-1-5m-14143375583

Podwójnie niebezpieczny, bo odłącza tylko jeden przewód, fazowy albo neutralny, zależy jak mamy w gniazdku połączone. W najgorszym przypadku zostaniemy z wyłączonym przełącznikiem i fazą w urządzeniu i może na jego obudowie (przy jakimś uszkodzeniu).
  • #14 21374151
    zolgreen
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Coś takiego obecnie sprzedaje się w Kik. 10 m długości do 3800W:

Przedłużacz elektryczny z wtyczką europejską.

W tym samym sklepie moja klientka zakupiła coś takiego do pralki w kuchni. Czasami elektrozawór węża dopływowego otwierał się spontanicznie, o 2 w nocy na przykład.

Biała listwa zasilająca z trzema gniazdami i wtyczką z uziemieniem.

Dżerman teknolodżi..
  • #15 21374456
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    niewolno2 napisał:
    Tylko że nic nas nie zwalnia od trzeźwego myślenia i zasada ograniczonego zaufania może nas uratować.

Nas, elektroników tak. Mamy pod ręką choćby miernik żeby sprawdzić ciągłość PE. Niestety tej możliwości nie ma bardzo wiele osób. Ciężko od np. gospodyni domowej wymagać pomiarów przedłużacza który sobie kupiła do żelazka bo przy oknie nie ma gniazda a tam się jej lepiej prasuje...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów bezpieczeństwa przedłużaczy elektrycznych, zwłaszcza tych z uszkodzonymi lub wadliwie wykonanymi elementami, takimi jak włączniki czy przewody. Zwrócono uwagę na przypadki przedłużaczy z wtykiem i gniazdem posiadającym styki ochronne, lecz z przewodem dwużyłowym, co eliminuje ich bezpieczeństwo użytkowania, szczególnie przy urządzeniach wymagających uziemienia. Poruszono problem niskiej jakości kabli zasilających, które mogą powodować awarie sprzętu, np. uszkodzony przewód neutralny w kablu do UPS. Wskazano na powszechne wady konstrukcyjne, takie jak lutowane połączenia zamiast bezpiecznych zacisków czy niedostateczne zabezpieczenia w listwach zasilających, co jest efektem oszczędności producentów i zleceniodawców. Podkreślono konieczność ograniczonego zaufania do tanich produktów i samodzielnej kontroli ciągłości przewodu ochronnego (PE), choć dla przeciętnego użytkownika jest to trudne. Wskazano na problem sprzedaży wadliwych przedłużaczy w popularnych marketach (Castorama, Leroy Merlin, Kik) oraz na brak skutecznych działań prawnych wobec sprzedawców. Przykłady wadliwych produktów obejmują listwy zasilające z lutowanymi połączeniami i brakami przewodu ochronnego oraz przedłużacze o parametrach 10 m/3800 W sprzedawane w sieci Kik. Wspomniano także o wysokiej jakości starszych listwach antyprzepięciowych APC, które jednak uległy awarii mechanicznej wyłącznika. Całość wskazuje na potrzebę świadomego wyboru, kontroli i unikania tanich, niecertyfikowanych przedłużaczy dla zapewnienia bezpieczeństwa elektrycznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA