logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzenie kamery i zasilacza podczas burzy - wzór protokołu serwisowego do ubezpieczenia

eweryst 04 Lip 2023 16:00 1716 11
REKLAMA
  • #1 20641709
    eweryst
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    Podczas burzy zgasly kamery monitoringu. Okazalo się, że uszkodzeniu uległa jedna z kamer i zasilacz. potrzebuje wzór protokołu serwisowego do ubezpieczenia.
  • REKLAMA
  • #2 20641762
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15473
    Zwróć się o to do firmy która system montowała bądź oddaj sprzęt do firmy w której go kupiłeś na diagnozę.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20641800
    eweryst
    Poziom 15  
    sosarek napisał:
    Zwróć się o to do firmy która system montowała bądź oddaj sprzęt do firmy w której go kupiłeś na diagnozę.

Znajomy mi to montował.
  • #4 20641804
    sosarek

Poziom 43  
    No a sprzęt gdzieś Pan kupował? Gwarancji na niego nie ma, firma nie istnieje itd.?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20641813
    eweryst
    Poziom 15  
    sosarek napisał:
    No a sprzęt gdzieś Pan kupował? Gwarancji na niego nie ma, firma nie istnieje itd.?

Juz po gwarancji montowane bylo 2 lata temu.
  • REKLAMA
  • #6 20641828
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6562
    Nie ma standardowego wzoru protokołu czy ekspertyzy (oświadczenia) serwisu. Ja opisywałem swoimi słowami wiele razy dla firm ubezpieczeniowych. Powody usterki były różne. Przeważnie wyładowanie atmosferyczne bądź przepięcie sieci zasilającej. Nie spotkałem się z kwestionowaniem mojej oceny praktycznie zawsze nieuzasadnionej ekonomicznie naprawy. Opis zawsze był ogólny bez wymieniania konkretnych uszkodzeń elementów. Raz ubezpieczyciel zadzwonił do mnie prosząc o bardziej szczegółowe informacje. Skończyło się pozytywnie dla mojego klienta na rozmowie telefonicznej.
  • #7 20641836
    eweryst
    Poziom 15  
    DiZMar napisał:
    Nie ma standardowego wzoru protokołu czy ekspertyzy (oświadczenia) serwisu. Ja opisywałem swoimi słowami wiele razy dla firm ubezpieczeniowych. Powody usterki były różne. Przeważnie wyładowanie atmosferyczne bądź przepięcie sieci zasilającej. Nie spotkałem się z kwestionowaniem mojej oceny praktycznie zawsze nieuzasadnionej ekonomicznie naprawy. Opis zawsze był ogólny bez wymieniania konkretnych uszkodzeń elementów. Raz ubezpieczyciel zadzwonił do mnie prosząc o bardziej szczegółowe informacje. Skończyło się pozytywnie dla mojego klienta na rozmowie telefonicznej.

Kolego byla burza, rąbneło gdzies niedaleko i kamery zgasły. Gadalem z kolegą i tez mówi zeby napisac ze zasilacz i kamera prodkt nierozbieralny
  • #8 20641837
    sosarek

Poziom 43  
    Więc zwróć się do nich z prośbą o diagnozę opisując problem.
    Skoro taki mądry niech sam Ci owo pismo wystawi.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 20641844
    DiZMar
    Poziom 43  
    eweryst napisał:
    Gadalem z kolegą i tez mówi zeby napisac ze zasilacz i kamera prodkt nierozbieralny

Oczywiście. Chodzi tylko o fachowe stwierdzenie niesprawności i tego przyczynę. Tak właściwie to zwykła formalność. Oświadczenie właściciela, że nastąpiło to na skutek wyładowania (bezpośrednio po) oraz oświadczenie serwisu o niesprawności. Sprawa prosta jak... sznurek w kieszeni. :spoko: :P
  • #10 20642141
    eweryst
    Poziom 15  
    DiZMar napisał:
    eweryst napisał:
    Gadalem z kolegą i tez mówi zeby napisac ze zasilacz i kamera prodkt nierozbieralny

Oczywiście. Chodzi tylko o fachowe stwierdzenie niesprawności i tego przyczynę. Tak właściwie to zwykła formalność. Oświadczenie właściciela, że nastąpiło to na skutek wyładowania (bezpośrednio po) oraz oświadczenie serwisu o niesprawności. Sprawa prosta jak... sznurek w kieszeni. :spoko: :P

Masz moze jakis wzor takiego oswiadczenia?
  • Pomocny post
    #11 20642179
    DiZMar
    Poziom 43  
    Np. taki (w załączniku).
    Załączniki:
    • Ekspertyza.pdf (69.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20642379
    eweryst
    Poziom 15  
    dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Podczas burzy doszło do uszkodzenia kamery monitoringu oraz zasilacza. Użytkownik poszukuje wzoru protokołu serwisowego do celów ubezpieczeniowych. W odpowiedziach zasugerowano, aby skontaktował się z firmą, która montowała system, lub z miejscem zakupu sprzętu w celu diagnozy. Wskazano, że nie ma standardowego wzoru protokołu, a opisy dla ubezpieczycieli powinny być ogólne, koncentrując się na przyczynie uszkodzenia, jak wyładowanie atmosferyczne. Użytkownik otrzymał również wskazówki dotyczące sporządzenia oświadczenia o niesprawności sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA