logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Tworzenie wsadu EEPROM dla licznika Atego 1999 - błąd CAN, obrotomierz, temperatura silnika

Grucha98 05 Lip 2023 13:01 339 6
REKLAMA
  • #1 20642750
    Grucha98
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Witam,
    naprawiłem licznik który dostał zwarcie po linii CAN, niestety mimo naprawy nie działa albo obrotomierz i temperatura silnika albo powietrze, a jak wszystko działa to do następnego odpalenia i wyskakuje błąd CAN.

Jeżeli działa tylko obrotomierz bez powietrza to błąd CAN nie wyskakuje. Wiązka już zwarcia nie ma, kontroler CAN na PCB licznika podmieniałem ostatecznie wylądował nowy oryginalne. Obstawiam że błąd jest w pamięci kości eeprom jest zły wsad nie od tej wersji i jest konflikt w komunikacji.

Macie jakieś wsady albo sposób na to aby wytworzyć wsad pod samochód jakimś komputerem serwisowym/diagnostycznym?
  • REKLAMA
  • #2 20642813
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7814
    Prawdę mówiąc naprawiłem kilkaset liczników oraz innych komponentów z uszkodzeniami magistrali CAN i nie miało to wpływu na EEPROM. Przeważnie sam układ transceivera CAN przebity na zwarcie lub odparowany. Musisz posprawdzać inne komponenty na tej linii, też mogą być uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #3 20642859
    Grucha98
    Poziom 7  
    Nie wiem jak było przed zwarciem i nie mam jak się dowiedzieć. Aktualnie sprawa wygląda tak, że licznik działa pokazuje już wszystko co ma pokazywać (obroty, powietrze, temperaturę etc) i raz na 10 odpaleń pokaże błąd CAN i wtedy temperatura silnika i obroty znikają.

Wymieniłem kilka elementów w tym liczniku i zregenerowałem ścieżki. Eeprom i kość od CAN dostają odpowiednie napięcia.

Wydaje mi się że przyczyna może tkwić już dalej gdzieś w instalacji elektrycznej tego auta, ja jej nie tykałem dostałem sam licznik do zrobienia. Jak licznik jest w stanie pokazać wszystkie parametry to kość oraz sam wsad już nie są problemem wydaje mi się.

Spotkał Pan się z podobnym przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #4 20643110
    iWaM
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Grucha98 napisał:
    jest zły wsad nie od tej wersji

Ale to jest licznik z innego auta? Bo czemu miałby być inny wsad?
  • REKLAMA
  • #5 20643144
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7814
    Grucha98 napisał:
    Spotkał Pan się z podobnym przypadkiem?

Na forum nie "panujemy", takie efekty mogą występować w przypadku zakłóceń komunikacji na magistrali CAN i sam licznik może tu nie mieć nic do rzeczy.
    iWaM napisał:
    Ale to jest licznik z innego auta? Bo czemu miałby być inny wsad?

Dokładnie, wsad sam się podmienił?
  • #6 20643295
    Grucha98
    Poziom 7  
    Licznik ożył!
    Licznik był wcześniej zmieniony, i ten zmieniony się spalił przez zwarcie na linii CAN kilka tygodni po wymianie. Nie miałem dostępu do oryginalnego wsadu, a sam licznik był z 2002 roku.

Dostałem dawce z 1999 i bliźniacze auto z tego samego roku na placu. Podmiana dwóch głównych scalaków na liczniku i wgranie wsadu z bliźniaczego auta załatwiło sprawę.
    Błąd komunikacji CAN już się nie pojawia, nawet za tym 10tym razem.

Hipoteza o złym wsadzie była dlatego, że jak już licznik działał to sypał błędami o funkcjach, które w samochodzie nie występowały, jakieś dodatkowe opcje wyposażenia etc.

Temat do zamknięcia.
  • #7 20643304
    Grucha98
    Poziom 7  
    Dobranie układów licznika wg roku pojazdu. Sam licznik był z 2002, a samochód z 1999. Wzięcie wsadu od bliźniaczo wyposażonego pojazdu. Być może rok komponentów nie ma znaczenia, a układy podczas zwarcia nie uszkodziły się całkowicie i dlatego czasem działały, a czasem nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z licznikiem Atego z 1999 roku po zwarciu na linii CAN, gdzie obrotomierz i temperatura silnika nie działały poprawnie. Po wymianie komponentów i regeneracji ścieżek, licznik czasami działał, ale sporadycznie pojawiał się błąd CAN. Użytkownik podejrzewał, że problem leży w pamięci EEPROM z nieodpowiednim wsadem. Ostatecznie, po podmianie scalaków i wgraniu wsadu z bliźniaczego pojazdu, problem został rozwiązany, a błąd komunikacji CAN zniknął. Kluczowe okazało się dobranie odpowiednich układów licznika zgodnie z rokiem produkcji pojazdu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA