logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szarpanie przy dodawaniu gazu w Daewoo Nexia - poduszki silnika czy przegub?

tekcop 25 Lis 2005 09:28 2363 10
REKLAMA
  • #1 2024262
    tekcop
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam taki problem w Daewoo Nexia ale marka raczej nie ma znaczenia ---
    sprawa wygląda następująco-: jak ściągne noge z gazu na biegach od 1 do 3 i ponownie dodam (mocniej wcisne) to szarpnie autkiem taki pusty przeskok .
    I zastanawiam sie czy to jest wina poduszek pod silnikiem czy też przegubu wewnętrznego-(innych objawów z przegubu nie ma ) sprzęgło całe nowe 5kkm po wymianie .Może ktoś się spotkał z takimi objawami -prosze o pomoc w diagnozie .
  • REKLAMA
  • #2 2323323
    wojtass21
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A zapłon masz dobrze wyregulowany???- Sprawdź zapłon......
  • REKLAMA
  • #3 2323354
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Ok ale czy wyczowasz ze to jest wlasnie taki luz mechaniczny czy czujesz poprostu dziure w gazie? Jezeli dziura w gazie to spr zaplon ewentualnie sprwanosc przewodow WN i swiece. Przy dodawaniu gazu boga dawac efekt szarpniecia
  • REKLAMA
  • #4 2327065
    tekcop
    Poziom 12  
    Wiecie to z tym zapłonem może być możliwe -musze go sprawdzić bo przy zapalaniu mam wrażenie że jest nie tak .A to szrpanie przy zmianie biegów bardzij bym przypisywał poduszkom -nie wydaje się wam ??
  • #5 2327089
    cobraa
    Poziom 27  
    to ty musisz to wyczuc my ci nie pomozemy gdyz tego nie widzimy i to tylko spekulacje wejdziesz pod auto i sie dowiesz
  • #6 2331420
    tekcop
    Poziom 12  
    Opiosze wam może całe objawy -przy zmianie biegów z 1 na 2 musze troche ciągnąć sprzęgłem bo jak bym póścił normalnie to tak by szarpneło że wydarło by mi fotel zpod tyłka a inne objawy to gdy ściągne noge z gazu a następnie dodam to szarpie z takim przytrzymaniem troche samochodu tak go dławi i wyszarpuje a potem normalka jedzie .Mi to wygląda tak jak by silnik nie miał dobrego oparcia>A co najważniejsze autko ma już prawie 11 lat od nowości jest w moich rękach a przebieg 130 kkm.
  • REKLAMA
  • #7 2334387
    stst
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Piewsze zapłon.przewody swiec wyeliminuj gdyz miałbyś,spadek mocy cały czas,problemy z zapaleniem( chyba że istnieja) Drugie regulator podcisnieniowy na aparacie zapłonowym,oraz co bardzo przypuszczam po wykluczeniu przez ciebie błędów w zapłonie to pompka wtrysku paliwa w gażniku bo ten silnik to raczej gażnikowy.Pompka ta daje wstrzykniecie paliwa coś na zasadzie strzykawki.Być może kiedyś ktoś rozbierał gażnik i zgubił taką małą kuleczke .Jest to zaworek zamykajacy dawke paliwa.Mozna go dokupić.
  • #8 2334851
    tekcop
    Poziom 12  
    Silnik ten jest na wtrysku wielopunktowym.
    Mam jeszcze jedno pytanko !
    Przy hamowaniu bardzo mocnych wibracji (nie zawsze) dostają koła oczywiście przednie (tarcze i klocki nówki a zaciski nie blokują )Nie mam ABS-u.Co to może być ??
  • #9 2334855
    cobraa
    Poziom 27  
    moga byc luzy w zawieszeniu lub skrzywiona piasta kola , kiepskie tarcze mimo to ze nowe
  • #10 2359183
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam,teraz zauwazylem ten temat; otoz szarpanie /po wymianie sprzegla/, po puszczeniu lub dodawaniu gazu moga powodowac uszkodzone poduszki pod skrzynia biegow /szczegolnie na niskich biegach/, natomiast wibracje przy hamowaniu /po wymianie tarcz i klockow/ to objaw wybitych tuleji met.-gumowych zawieszenia, pozdrawiam Zdzislaw
  • #11 2441488
    sulpiciusz
    Poziom 11  
    Witam
    mam Nexię 16V DOHC 96r. 110000km LPG od 80000km od kiedy założyłem gaz już trzy razy miałem kłopoty z tzw. szarpaniem i zawsze winne były przewody wysokiego napięcia, oczywiście na początku wymieniałem świece ale bez reultatu, potem kopułkę i palec ale też bez zmian dopiero jak zmieniłem kable to jak by ręką odjął. Teraz już jak wymieniam świece to razem z przewodami.
    Pozdrowionka

Podsumowanie tematu

✨ W Daewoo Nexia pojawia się problem szarpania przy dodawaniu gazu na biegach 1-3, szczególnie po zdjęciu nogi z gazu i mocniejszym dodaniu. Objawy obejmują „pusty przeskok” i chwilowe dławiące szarpnięcie, a także konieczność dłuższego trzymania sprzęgła przy zmianie biegów, co sugeruje możliwe uszkodzenie poduszek silnika lub poduszki pod skrzynią biegów. Sprzęgło jest nowe, przebieg auta około 130 tys. km, silnik z wtryskiem wielopunktowym. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące sprawdzenia układu zapłonowego, przewodów wysokiego napięcia i świec zapłonowych, gdyż ich uszkodzenie może powodować szarpanie i spadek mocy. Wskazano również na możliwość problemów z pompą paliwa w gaźniku, choć w tym przypadku silnik jest wtryskowy. Dodatkowo, wibracje przy hamowaniu mogą wynikać z luzów w zawieszeniu, wybitych tulei metalowo-gumowych lub skrzywionej piasty koła, mimo nowych tarcz i klocków hamulcowych. W jednym z przypadków wymiana przewodów wysokiego napięcia rozwiązała problem szarpania po instalacji LPG. Podsumowując, główne podejrzenia to uszkodzone poduszki silnika/skrzyni biegów oraz elementy układu zapłonowego i przewodów wysokiego napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA