logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wypełnianie ubytków w plastikowym kielichu blendera - bezpieczne dla żywności metody

Mortus4 15 Lip 2023 13:35 885 8
REKLAMA
  • #1 20655136
    Mortus4
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Sprawa wygląda w ten sposób, że mam blender, którego kielich jakiś czas temu spadł na ziemię. Jak można się domyślić, plastikowy element się nieco stłukł na krawędzi. Co się udało to pozbierałem, ale wygląda na to, że brakuje kilku mniejszych elementów które powodują, że kielich nawet po sklejeniu nie jest szczelny. Tutaj właśnie moje pytanie. Czym mogę wypełnić ubytki w tego typu plastikowym elemencie. Na rynku co prawda są jakieś kleje na bazie żywic itd, ale nie wiem czy można ich używać w takim przypadku, tzn. gdy klejony element ma mieć kontakt z żywnością, a nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Bardzo proszę o radę.
  • REKLAMA
  • #2 20655243
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1460
    Szczerze?
    Wiele jest nieszkodliwych.
    Kontakt z żywnością jest kilkuminutowy itd...

W innej sytuacji jest branża profesjonalna, producenci, limitowani ustawodawcami, w układach są agencje rządowe i żądni sensacji tzw "dziennikarze" i im się musi zgadzać w papierach, nikt kariery w korpo nie poświęci dla czegoś bez pierdyliarda świadectw i atestów.

(co nie znaczy, ze nie było długoletniej obecności substancji wątpliwych, ale akurat przypadkowo "niemodnych" do polowania na czarownice, ale tu nikt by kariery w "ekologii" nie zrobił, wiec nikt nie pisał)
    "Niezależne" ośrodki ekologiczno-zdrowotnosciowe sa sponsorowaną hojną ręką i dobrze wiedzą na kogo nie szczekać.
  • #3 20655345
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 732
    A już czymś posklejałeś kielich ?
    I czy to się trzyma ?
    Z czego jest wykonany kielich?
    na kielichu musi być jakieś oznaczenie: Wypełnianie ubytków w plastikowym kielichu blendera - bezpieczne dla żywności metody
    Mogą być różne inne oznaczenia literowe, np. bezbarwne:
    PC - poliwęglan
    PMMA - (polimetakrylan metylu) popularnie zwany PLEXI
    PMA - akryl ekstrudowany
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • REKLAMA
  • #4 20657163
    Mortus4
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Co się dało, to posklejałem zwykłym Super Glue. Czy to dobry pomysł - nie wiem. Choć w internecie znalazłem informację, że nie powinno być problemu. Przynajmniej pod względem wytrzymałości daje radę.

Co do oznaczenia na kielichu, nie znalazłem żadnego z powyższych. Tak naprawdę na samym blenderze też. Jedynie w instrukcji trafiłem na taką informację:
    Materiały: ABS klasy spożywczej + 304 stal nierdzewna
    Dodatkowo opis samego kielicha to: Kielich PVC klasy spożywczej
  • #5 20657219
    wada

Kleje Cyjanoakrylowe bardzo kiepsko trzymają PVC, od drgań, na pewno nie będzie trzymał, i będziesz miał potrawę ze zmielonym plastikiem.
    W każdym markecie kupisz kleje do PCV i to różnej gęstości, jak i koloru (białe, czarne, bezbarwne) te kleje rozpuszczają PCV i połączenie ma oryginalną wytrzymałość i jak dobrze zrobisz to klejenia całkowicie nie widać.
    Proponował bym pod gorącą wodą rozkleić to co pokleiłeś, oczyścić z tego gluta i pokleił porządnym klejem.
    a w marketach masz na działach hydraulicznych kleje do rur PCV, a na chemii kupisz klej do okien PCV, najlepiej kupić gęsty klej, bo dziury możesz podkleić bezbarwną taśmą klejącą od środka, a z wierzchu zalać klejem do PCV — jak podeschnie po kilku minutach to zalewasz kolejną warstwę, tak możesz zalać ubytki i przeszlifować i też śladu nie będzie na kielichu.
    Polecam :Klej do twardego PVC Cosmofen Plus HV bezbarwny" tuba niecałe 20zł
    Wypełnianie ubytków w plastikowym kielichu blendera - bezpieczne dla żywności metody
    UWAGA
    Ten klej bardzo szybko twardnieje, nie można trzymać otwartej tubki przez kilkanaście sekund, po posmarowaniu powierzchni klejonych mamy około 10 sekund na podłączanie elementów.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #6 20657243
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    Ja użyłem kleju Pattex w żelu do sklejenia wewnętrznej osłony mechanizmu w blenderze. Wystarczyła niewielka ilość kleju. elementy dociśnięte przez dobę i jak na razie trzyma już ok. 2 miesiące. Blender używany prawie codziennie, a element jest myty w zmywarce.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 20657253
    wada

Tomek.K. napisał:
    Ja użyłem kleju Pattex w żelu do sklejenia wewnętrznej osłony mechanizmu w blenderze. Wystarczyła niewielka ilość kleju. elementy dociśnięte przez dobę i jak na razie trzyma już ok. 2 miesiące. Blender używany prawie codziennie, a element jest myty w zmywarce.
    jeżeli to był biały plastik i pęknięcie porowate to taki cyjanoakryl będzie trzymał dość długo

Dodano po 9 [minuty]:

Telo napisał:

To też zwykły cyjanoakryl, a każdym takim superglu, kropelka, ... można spokojnie kleić sobie pocięte palce ;)

A wiadomo że jak coś jest do wszystkiego, to jest też do niczego :lol:
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #9 20657350
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 526
    wada napisał:
    jeżeli to był biały plastik i pęknięcie porowate to taki cyjanoakryl będzie trzymał dość długo

To jest czarny plastik z gładką powierzchnią. Po upadku oderwała się osłona i wyleciały zębatki. Po sklejeniu działa i nie widać śladów nieszczelności.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wypełnienia ubytków w plastikowym kielichu blendera, który uległ uszkodzeniu. W odpowiedziach zasugerowano różne metody naprawy, w tym użycie klejów do PVC, które są bezpieczne dla kontaktu z żywnością. Użytkownicy polecali kleje cyjanoakrylowe, jednak ostrzegali, że mogą nie trzymać dobrze PVC. Zamiast tego, rekomendowano kleje do rur PCV, takie jak Cosmofen Plus HV, oraz kleje atestowane do AGD, jak Multibond 415. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z użyciem klejów, które okazały się skuteczne w ich przypadkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA