logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę wybrać do nadajnika 433MHz dla zasięgu 40-50m w hali sklepowej?

lukasb9 25 Lis 2005 21:20 15039 15
  • #1 2026352
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 69
    Witam mam pewien problem a mianowicie... na ukończeniu jest urządzenie do sterowania oświetleniam w sklepie z żyrandolami, na 100 żarówek, jako łącze pilot-jednostka centralna zastosowałem popularne moduły nadawczo odbiorcze pracujące na częstotliwości 433MHz, ale zasięg mnie nie zadowala, musi to pracować pewnie na odległość 40-50m w hali sklepowej, jaką antene zastosować do nadajnika? jest on w postaci pilota stąd raczej niemoże byc ona całofalowa, nieznam sie na tym zabardzo stąd mój post, w odbiorniku niema rzadnych ograniczeń co do miejsca moze mieć nawet 10m długości:)

za wszelkie sugestie z góry dziekuje, sprawa jest pilna bo całośc powinna byc gotowa "na wczoraj"

pozdrawiam Łukasz
  • #2 2026532
    andrzejpyry
    Poziom 13  
    Opisz czy pilot będzie przymocowany na stałe np. do ściany lub też będzie przenośny jak do telewizora. Ważne też jest czy pilot ten posiada złącze antenowe czy może jest w nim tylko wystający kabel. Osobiście radziłbym z doświadczenia kupić gotową antenę na pasmo od 400 do 450MHz czyli tzw dolne czterysta MHz oczywiście musi być dopasowana do wyjścia nadajnika czyli pewnie 50 Ohm. Antena taka kosztuje około 60zł. Musi być zamontowana w jakiejś niewielkiej płaszczyźnie z blachy. Ma 2 metrowy kabel a sama ma około (nie pamiętam dokładnie) 15cm długości.
  • #3 2026832
    lukasb9
    Poziom 28  
    15cm zdecydowanie za dużo... obudowa ma około 10cm długości jest w formie pilota do TV, antena MUSI być w środku niemoże byc widoczna całofalowa odpada półfalowa też (niebardzo sie na tym znam ale tak mysle) jakieś wydłużenie będzie konieczne, podkreślam że ma to pracować z gotowym hybrydowym nadajnikiem RT4-339

pozdrawiam Łukasz
  • #4 2027260
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Zamiast stosowania lepszej anteny do nadajnika, mozna zastoswac lepsza antene w odbiorniku. Przede wszytskim nie zaslonietą i wysoko zainstalowana. Jesli nie bedzie wystraczajaca zawsze mozna zastsoowac antene o wiekszym zysku lub zespol anten. Jesli sygnal do odbiornika przychodzi zawsze z jednego (mniej wiecej) kierunku to mozna zastosowac zwykla wieloelementowa antene kierunkowa tylu yagi, delta lub quad. Moze byc nawet telewizyjna z gornego pasma. Jesli musi byc dookolna to mozna zbudowac 3x5/8 lub jeszcze wiecej, a bedzie miala spory zysk dookolny. Sama antena nie jest skomplikowana konstrukyjnie ale jej dostrojenie jest trudne.
    Wpadlem na jeszcze jeden pomysl. Jesli jest to wykonalne mozna antene odbiorcza zblizyc do nadawczej zwyczajnie poprzez dolaczenie jej dlugim (ale dobrym) kablem koncetrycznym. Pomaga tez dokladnie dostrojenie czestotliwosci nadajnika i odbiornika. Ewentualnie mozna sprobowac zastosowac maly wzmacniacz w antenie odbiorczej.
  • #5 2027339
    lukasb9
    Poziom 28  
    Witam częstotliwości dpstroić nie moge dokładniej bo niemam czym te moduły są strojone laserowo, niema trymera, niemam pojęcia jaką ntene dać w nadajniku, czy ma to byc kawałek kabla o długości ćwierć fali? czy jak? poprostu ja na temat w.cz pojęcia niemam, jedyne co wiem to że ma to sie połączyć ładnie i antena musi byc ukryta w obudowie pilota, który ma wymiary jakieś 6x15x2cm, piszesz o różnych antenach, ale jak je wykonac? fizycznie? antene teoretycznie moge umieścić w dowolnym miejscu hali np na środku, pilot jest rzecz jasna mobilny i sygnał z niego będzie docierał do odbiornika z różnych miejsc,wzmacniacz do odbiornika... może ma ktoś jakis link do wzmacniacza antenowego na pasmo 433MHz?

pozdrawiam Łukasz
  • #6 2027584
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    lukasb9 napisał:
    częstotliwości dostroić nie moge dokładniej bo niemam czym te moduły są strojone laserowo

Nie proponuje Ci strojenia samodzielnie - zanies do dobrego fachowca, ktory po prostu sprawdzi czy nie da sie cos podciagnac.
    lukasb9 napisał:
    nie mam pojęcia jaką antene dać w nadajniku, czy ma to byc kawałek kabla o długości ćwierć fali?

Jesli tam nie ma anteny to najlepiej dac kawalek sprychy rowerowej o dł. ¼ fali.
    lukasb9 napisał:
    antene teoretycznie moge umieścić w dowolnym miejscu hali np na środku

Wiec kup dobry kabel koncetryczny (H1000) i tak zrob.
    lukasb9 napisał:
    link do wzmacniacza antenowego na pasmo 433MHz?
    Mozesz zastosowac wzmacniacz do anteny TV na odpowiedni kanal niech ktos sprawdzi jaki to bedzie kanal najbardziej zblizony do 433 MHz.
  • #7 2028275
    andrzejpyry
    Poziom 13  
    Będe w poniedziałek w pracy i mogę ci dokładnie napisać jakiej długości ma być antena na to pasmo. Kolega powyżej ma rację z tą szprychą rowerową, wystarczy ją tylko prawidłowo dociąć.
  • #8 2037526
    andrzejpyry
    Poziom 13  
    Sorry, że tak długo. Antena na to pasmo z SVR= 1,1 ma dokładnie 14.5 cm. Nie można jej zginać bo wtedy nie działa(SVR znacząco rośnie), więc lepiej zastosować jakiś grubszy przewód albo drut ale nie wiem czy to zadziała.
  • #9 2064831
    lukasb9
    Poziom 28  
    Witam po dłużeszej przerwie, juz mnie krew zalewa.... nadajnik zasilam z 9V odbiornik stacjonarny, po wyjściu poza mieszkanie traci zasieg zupełnie raz udało mi sie dojść z nim nawet na klatk schodową i myslałem że to koniec problemów ale wczoraj znów sie spierniczyło i jest jak jest ludzie mi juz na głowe wchodzą żeby to działąło... a tu nic.. antenka 14,5cm pręt miedziany, no ja juz niewiem ma ktoś jakieś pomysły? jak z tego wyciągnąć wiecej jak 10m w terenie otwartym?
  • #10 2065058
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    witajcie! ja mysle (choć nie znam Twego rozwiązania) że dobrze by było abys użył ogólnie stosowane "sterowniki" do np. central alarmowych gdzie pełnia role radiołącza do tzw"napadówki" maja dynamicznie zmienny kod mozliwosć dorejestrowania - dokodowania ok 20 pilotów no i pokazny zasieg rzędu 100-500m .Wiedz ze zasieg takowych urzadzeń jest podawany dla przestrzeni otwartej wiec musisz go minimum na pół podzielić! -najlepiej sprawdzić na miejscu montażu.To nie sa drogie urządzenia (ok 100-200zł) zasilanie 12V a maja na wyjściu przekaznik ok 1A styki i tak mysle że bedziesz przekładał to sterowanie na stycznik.W ten sposób problem masz z głowy odwiedż streonke ramar(_at_)ramar.pl lub firmy "ELMES" z Wrocławia.Jesli natomiast chcesz sie pobawić "dla zabicia czasu i doswiadczeń" to wiedz ze antena odbiorcza (nadawcza tez) aby dobrze działała powinna byc w "wolnej przestrzeni" tj daleko od konstrukcji metalowych , betonowych itp.Cała zabawa polega na experymentach z zasiegiem w miejscu zainstalowania no chyba ze nadajnik ma duza moc ale z tego co wczesniej tu piszesz tak nie jest.Pozdrawiam. aha sa takie piloty (komplety nadajnik -odbiornik wielokanałowe do 4 kanałów.
  • #11 2066184
    lukasb9
    Poziom 28  
    ja juz mam swoje rozwiązanie problem w torze radiowym, nie ma wystarczającego zasięgu mam moduły w nadajniku RT4-433 przecierz tu nic źle podłączyć sie nieda? odbiornik to tak samo moduł hybrydowy o oznaczeniu RR3-443, odbiornik odbiera transmisje z pilota w odległości dwa - trzy metry, nie wiecej, zarówno jeden jak i drugi ma antene (próbwałem z różnymi długościami anteny) gdy tylko wychodze poza meszkanie - na korytarz w bloku to traci zasię na wyjściu modułu odbiorczego nic niema raz, dosłownie raz udało mi sie jakimś cudem dojśc z nim az do klatki schodowej i zejść do jej połowy wtedy to myślałem że już koniec moich problemów bo taki zasięg (20m w terenie zabudowanym) w 100% mi wystarczy ale dziś znów nic... po wyjściu z mieszkania koniec.... napięcie zasilania pilota stabilne 12V z poteżnego akumulatora, czy ktoś z was uruchomił na dalsza odległość te moduły? tak około 40-50 m w terenie otwartym? prosze pomóżcie bo na dniach musze projekt oddać a całośc sie nie komunikuje poza mieszkaniem ...dochodze już do wniosku że te moduły jakies felerne..

pozdrawiam Łukasz
  • #12 2067792
    pawel_x
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Mam dla ciebie rozwiazanie, 3 lata temu zaprojektowalem wzmacniacz na ta czestotliwosc i chodzi bardzo ladnie bez zarzutow. Podeslij mi uklad pilota to ci zrobie , jak chcesz to napisz :pawel177@poczta.onet.pl

Dodano po 8 [minuty]:

Mysle ze bez urzadzen kontrolno pomiarowych nic nie zrobisz, ja dysponuje cyfrowym miernikiem czestotliwosci ktory pracuje w pasmie od 0,1Hz -3GHz z pomiarem sygnalu wyjsciowego w.cz to jeszcze cos moge poradzic co i jak, chodz szczerze powiem ze niekiedy tez mam bardzo duze problemy z ukladami w.cz . W cz . to w.cz zawsze lubi robic psikusy, niestety to taki dzial elektroniki po ktorym najwiecej mozna sie spodziewac niejasnoci.
  • #13 5329090
    pawci0
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Sorry, że odkopuje wątek, ale mam wątpliwości co do anteny na pasmo 433mhz.
    Znalazłem na wielu forach informację, że wystarczy kawałek druta o długości około 17 cm (dokładnie 17.3 - ćwierć długości fali), natomiast w kilku innych miejscach ludzie piszą o długości 14.5 cm. Może ktoś mi wytłumaczyć skąd bierze się ta druga teoria i czy ma ona jakiś sens?
    Póki co działam na druciku 17 cm i jest nieźle, ale jeśli skrócenie miałoby poprawić zasięg to czemu nie... :)

Pozdrawiam
  • #14 5338509
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 415
    Będzie 16,2, popatrz:
    30000/433=69,2840647
    69,2840647 / 4=17,3210162
    jeszcze wsp. skrócenia 0,96
    17,3210162 x 0,96 =16,6281756 i tyle będzie miała długosci, można by dodac przeciwwagi o tej samej długości, wkoncu to 1/4.
  • #15 5338936
    konrad940
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    A nie prościej zrobić dipol otwarty zamiast do okólną z czterema przeciwwagami ??
  • #16 15395829
    Rafal_olb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich,

Znalazłem ten temat bo chciałbym zrobić sobie antenkę do mojego nadajnika RF na 433Mhz.
    Przejrzałem również temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic282921-30.html
    Mój nadajnik RF można znaleźć np. tutaj:
    http://majsterkowo.pl/prosty-system-powiadami...istach-znajdujacych-sie-w-skrzynce-pocztowej/

Nadajnik to ta płytka kwadratowa. Chciałbym dorobić do niej antenę z przewodu koncentrycznego, dipol ćwierć-falowy opisywany w tych wątkach. Obecnie posiadam antenkę z kawałka drucika 16,5cm ustawionego pionowo w górę.

Problem mam taki, że w godzinach wieczornych 18:00-22:00, gdy w eterze jest najwięcej śmieci, mój nadajnik nie działa prawidłowo i nie załącza mi odbiorników (znaczy raz załącza a raz nie).
    Czy myślicie że zrobienie antenki z przewodu koncentrycznego polepszy komunikację?

Znalazłem dwa przewody w moim sklepie elektronicznym:
    1. http://electropark.pl/przewody-koncentryczne/...oncentryczny-belden-h-155-2-4ghz-50r-1mb.html
    2. http://electropark.pl/przewody-koncentryczne/...koncentryczny-czarny-rg58-50ohm-linka-1m.html

Moglibyście doradzić który przewód byłby lepszy?

Z góry dziękuje za informacje.

Moderowany przez c2h5oh:

Temat z 2005 roku a Kolega by przyoszczędzić parę punktów podpina się pod cudzą pracę...
    Regulamin punkt 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru anteny do nadajnika 433 MHz w celu uzyskania zasięgu 40-50 m w hali sklepowej, gdzie nadajnik jest w formie pilota o wymiarach około 6x15x2 cm, co ogranicza możliwość zastosowania anteny całofalowej lub półfalowej na zewnątrz. Użytkownik stosuje moduły hybrydowe RT4-339 (nadajnik) i RR3-443 (odbiornik), jednak zasięg jest niewystarczający, wynoszący kilka metrów w zabudowanym terenie. Wskazano, że antena nadajnika powinna mieć długość około 14,5 cm (ćwierć fali dla 433 MHz z uwzględnieniem współczynnika skrócenia), wykonana z drutu miedzianego, niezginalna, umieszczona wewnątrz obudowy pilota. Alternatywnie sugerowano zastosowanie anteny o większym zysku po stronie odbiornika, np. kierunkowej Yagi, deltowej lub quad, lub anteny dookólnej 3x5/8 fali, umieszczonej w wolnej przestrzeni i na wysokości. Proponowano także użycie wzmacniacza antenowego na pasmo 433 MHz oraz dokładne dopasowanie impedancji (50 Ω) i strojenie częstotliwości, choć moduły nie posiadają trymera. Wskazano, że antena nadajnika może być wykonana z kawałka przewodu koncentrycznego lub drutu o długości ćwierć fali, np. szprycha rowerowa odpowiednio docięta. Podkreślono, że zasięg podawany przez producentów dotyczy przestrzeni otwartej i w warunkach hali sklepowej należy się spodziewać znacznego jego zmniejszenia. Wskazano również na możliwość zastosowania gotowych sterowników radiowych o większym zasięgu (100-500 m) z dynamicznym kodowaniem. W dyskusji pojawiły się także wątpliwości dotyczące długości anteny ćwierćfalowej (14,5 cm vs. 16,5-17 cm) wynikające z różnych współczynników skrócenia. Użytkownicy zalecają eksperymenty z anteną i jej umiejscowieniem oraz konsultacje z fachowcami dysponującymi sprzętem pomiarowym do strojenia układów wysokiej częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA