logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie w głośniku gramofonu Bambino 1 - pytania i dyskusje

fanatykantykow1122 02 Sie 2023 17:47 423 14
REKLAMA
  • #1 20677994
    fanatykantykow1122
    Poziom 3  
    Jak się podłączy głośnik to bardzo buczy proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
  • REKLAMA
  • #2 20678037
    Gajęcki
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam !
    W przypadku przydźwięku(buczenia w głośniku) , to przyczyną może być zasilacz ( uszkodzony kondensator 2x50uF/250V
    w gałęzi zasilania . Również lampa ECL82 może być uszkodzona.
    Trochę mało tych informacji , ażeby ustalić co tak naprawdę się uszkodziło ,sprawdziłbym ten elektrolit i w pierwszej kolejności bym go wymienił.

pozdrawiam.
  • #3 20678051
    fanatykantykow1122
    Poziom 3  

Sprawdziłem i owijka na tym kondensatorze jest cała, a lampa się świeci. Zielony kondensator elektrolityczny z nadrukowanymi parametrami, otoczony przewodami.
  • #4 20678053
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    fanatykantykow1122 napisał:
    Sprawdziłem i owijka na tym kondensatorze lata cała a lampa się świeci

Z tym poziomem diagnostycznym to "łatwo nie będzie"

Mowa o >50 letnim sprzęcie.
    NAWET optymistycznie zakładając, że w 100% posiada kompletację fabryczną, co oczywiste nie jest, to nie ma prawa trzymać się w założonych parametrach

Dodano po 1 [minuty]:

Juz o samym kondensatorze nie zrozumiałeś.
  • REKLAMA
  • #5 20678082
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9453
    Sprawdziłem i owijka na tym kondensatorze lata cała a lampa się świeci
    Kolega JacekCz pytał o "kondensator 2x50uF/250V" a Ty na zdjęciu pokazujesz kondensator 50uF/35V. Poza tym co ma za znaczenie czy "owijka NA KONDENSATORZE" lata czy nie na jego (kondensatora sprawność). Kolega ma (przepraszam ale taka prawda) ZEROWE pojęcie o elektronice a w takim gramofonie występują napięcia groźne dla zdrowia i życia. Chociaż byś się ubezpieczył to może chociaż rodzinie się za pogrzeb zwróci.
    Piszę to jak najbardziej poważnie - nie pchaj rąk tam gdzie nie potrafisz odnaleźć elementu o który się ciebie pyta bo w najlepszym wypadku porządnie Cie "kopnie". Na szczęście, mimo wysiłków wytwórni sprzętów grających, serwisy RTV jeszcze są i pracują. Jak koniecznie chcesz uruchomić ten zabytek - skorzystaj.
  • REKLAMA
  • #6 20678107
    JacekCz
    Poziom 42  
    @398216 Usunięty

Co się złościsz.
    Najwyżej kolega będzie jak szósty milicjant patrzył przez okno czy prąd idzie.
  • #7 20678124
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    JacekCz napisał:
    Co się złościsz.
    Ja się nie złoszczę, tylko mi żal rodzin takich majsterklepków. Nie zastanawiają się nad istniejącymi realnymi zagrożeniami, ale pchają łapki wszędzie gdzie się da. A potem płacz bo "się" zepsuło (bo jak prąd zabije to - logiczne - już się nie odezwie).
    Za moich czasów istniało takie porzekadło: "Skoro nie potrafisz, nie pchaj się na afisz". Innymi słowy - najpierw nauka teorii a dopiero potem można zobaczyć jak ten prąd idzie.
  • #8 20678132
    fanatykantykow1122
    Poziom 3  
    Przecież nie na włączonym prądzie bezprzesady

Dodano po 12 [minuty]:

Duży aluminiowy kondensator z przewodami wewnątrz obudowy urządzenia elektronicznego. to ten ???
  • #9 20678147
    JacekCz
    Poziom 42  
    398216 Usunięty napisał:
    Ja się nie złoszczę, tylko mi żal rodzin takich majsterklepków.

ja jako nastolatek coś "ulepszałem" w lampowym telewizorze przeniesionym do mojego pokoju. O tyle nie było problemu, że przeznaczony na złom, już stał tranzystorowy.
    NA WYŁĄCZONYM jak mnie ...bło, a element sąsiedni zmienił stan skupienia

(nie, nie byłem zupełnym idiotą. Wcześniej kilkakrotnie wieczorem serwisant w domu rodziców mówił, "to za dnia kupicie sobie w sklepie ECLxxx, a ty to wsadzisz o tutaj"

Czy cie zabije, mnie osobiście interesuje dość mało, ale masz szanse wyłącznie na pogorszenie stanu / nieodwołalne zniszczenie, a urządzenia by mi naprawdę było szkoda.

Dodano po 54 [sekundy]:

PS na wyłączonym nic nie zmierzysz (wiem, nie znasz tego słowa)
  • REKLAMA
  • #10 20678509
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    to ten ???
    Ten.
    Spróbuj na początek go dokręcić . Często podkładka metalowa do której dolutowany jest przewód pokrywa się jakimś tlenkeiem czy czymś, sama nakrętka też potrafi się poluzować - nie ma poprawnego kontaktu - brumi.
    Jak pomoże - ok. Jak nie napisz czy sprawdzałeś już samą wkładkę - kryształy piezo używane w polskich wkładkach po latach zamieniały się w maź, puchły itp. W każdym razie przestawały być przydatne do czegokolwiek i jedyna opcja by grało to wymiana wkładki na nową. Dalej - przewody łączące wkładkę z elektroniką (wzmacniaczem). Są całe? Stuki w ramieniu - czarne, czy srebrzyste> Czarne - to tlenek srebra jaki się wytwarza na srebrzonej powierzchni styków w wyniku reakcji z siarką z powietrza (zanieczyszczenia/smog dym papierosowy itp). Kondensatory foliowe - w starszych modelach Bambino miały tendencję do samodestrukcji. W takim wypadku konieczność ich wymiany na takie same pod względem parametrów. Podobnie z kondensatorami elektrolitycznymi - a by sprawdzić kondycję takowych potrzebny jest miernik lub tester pojemności. Masz?
    Szczerze mówiąc, to z Bambino miałem "przyjemność" się spotkać jakieś 20 lat temu ostatnio i zwyczajnie nie pamiętam (a nie chce mi się szukać) jak wygląda schemat, ale to co powyżej to zwyczajowe testy jakie w takim wypadku powinno się zrobić. Natomiast w pewnych układach kondensator zasilacza (w tym wypadku ten z fotki powyżej) pozostaje naładowany do ponad 300V długo jeszcze od wyłączenia \wtyczki i wyłączeniu urządzenia. Możesz wierzyć, że nie należy do przyjemności rozładowanie takiego kondensatora własnym ciałem - a w wypadku zwarcia pomiędzy rękoma w szczególności... to tak a propo's "przesady".
    Z Twoich postów wnioskuję, ze z elektrycznością masz tyle wspólnego jak ja z baletem - tyle ze ja nie będę usiłował tańczyć na puentach raz, ze nie mam za sobą morderczych treningów i szkoły baletowej nawet, a dwa, ze obecnie żaden taniec już nie wchodzi u mnie w grę. Ty natomiast nie mając ani przygotowania (szkoły) ani treningu (praktyki) zabierasz się za to zupełnie bezstresowo co naprawdę może się skończyć nieciekawie. Co z tego wyjdzie ? Bozia raczy wiedzieć. Nie sądzę by coś pożytecznego. ale skoro uważasz, że możesz - robisz to wyłącznie na własną odpowiedzialność i ryzyko.
  • #11 20697283
    fanatykantykow1122
    Poziom 3  
    Wymieniłem kondensator nie pomogło
  • #12 20698398
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Kolejny element do sprawdzenia lub wymiany to mostek prostowniczy. Nie pamiętam już czy w tych "Bambi" siedziały stosy selenowe czy już diody (jeżeli to "jedynka" w oryginale, to stos selenowy) , ale to kolejny podejrzany.
  • #13 20698545
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 649
    Witam
    Wymieniłem kondensator nie pomogło

A na co wymieniłeś, czyli co tam przylutowałeś i jak? Możesz pokazać?
    Po drugie,
    bardzo buczy
    czy jak potencjometr głośności jest "ściszony", to też buczy?
    PozdrawiaM.
  • #14 20698550
    fanatykantykow1122
    Poziom 3  
    Przy ściszonym na min
  • #15 20698607
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Nie, no... To mi przypomina rozmowę ze ślepym o kolorach.
    Pytanie:
    mariann napisał:
    czy jak potencjometr głośności jest "ściszony", to też buczy?

I odpowiedź:
    Przy ściszonym na min

A gdzie sens, bo nie widzę?
    Na ściszonym na min - buczy czy nie? Proste pytanie wymaga prostej odpowiedzi.
    A mostek sprawdziłeś, czy znowu będzie trzeba wykład robić co to jest gdzie i jak sprawdzić?
    Chcesz rozprawić coś elektronicznego? MUSISZ znać chociaż podstawek - logicznego myślenia, umieć się wypowiedzieć zrozumiale z sensem i na temat oraz chociaż znać podstawy elektroniki. A Ty co? Oceniasz stan kondensatora po "owijce", i nie potrafisz jasno odpowiedzieć na konkretne i proste jak budowa cepa pytanie...... Litości.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem buczenia w głośniku gramofonu Bambino 1. Użytkownik zgłosił, że po podłączeniu głośnika występuje przydźwięk. Uczestnicy forum sugerowali różne przyczyny, w tym uszkodzony kondensator (2x50uF/250V) oraz lampę ECL82. Wskazano na konieczność sprawdzenia mostka prostowniczego oraz stanu wkładki, która w starszych modelach mogła ulegać degradacji. Użytkownik wymienił kondensator, ale problem nie ustąpił. Wskazano również na niebezpieczeństwo związane z naprawami w sprzęcie elektronicznym, zwłaszcza w przypadku braku wiedzy na temat elektroniki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA