Jak się podłączy głośnik to bardzo buczy proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamfanatykantykow1122 napisał:Sprawdziłem i owijka na tym kondensatorze lata cała a lampa się świeci
fanatykantykow1122 napisał:Kolega JacekCz pytał o "kondensator 2x50uF/250V" a Ty na zdjęciu pokazujesz kondensator 50uF/35V. Poza tym co ma za znaczenie czy "owijka NA KONDENSATORZE" lata czy nie na jego (kondensatora sprawność). Kolega ma (przepraszam ale taka prawda) ZEROWE pojęcie o elektronice a w takim gramofonie występują napięcia groźne dla zdrowia i życia. Chociaż byś się ubezpieczył to może chociaż rodzinie się za pogrzeb zwróci.Sprawdziłem i owijka na tym kondensatorze lata cała a lampa się świeci
JacekCz napisał:Ja się nie złoszczę, tylko mi żal rodzin takich majsterklepków. Nie zastanawiają się nad istniejącymi realnymi zagrożeniami, ale pchają łapki wszędzie gdzie się da. A potem płacz bo "się" zepsuło (bo jak prąd zabije to - logiczne - już się nie odezwie).Co się złościsz.
398216 Usunięty napisał:Ja się nie złoszczę, tylko mi żal rodzin takich majsterklepków.
fanatykantykow1122 napisał:Przecież nie na włączonym prądzie bezprzesady
fanatykantykow1122 napisał:Ten.to ten ???
fanatykantykow1122 napisał:Szczerze mówiąc, to z Bambino miałem "przyjemność" się spotkać jakieś 20 lat temu ostatnio i zwyczajnie nie pamiętam (a nie chce mi się szukać) jak wygląda schemat, ale to co powyżej to zwyczajowe testy jakie w takim wypadku powinno się zrobić. Natomiast w pewnych układach kondensator zasilacza (w tym wypadku ten z fotki powyżej) pozostaje naładowany do ponad 300V długo jeszcze od wyłączenia \wtyczki i wyłączeniu urządzenia. Możesz wierzyć, że nie należy do przyjemności rozładowanie takiego kondensatora własnym ciałem - a w wypadku zwarcia pomiędzy rękoma w szczególności... to tak a propo's "przesady".Przecież nie na włączonym prądzie bezprzesady
fanatykantykow1122 napisał:Wymieniłem kondensator nie pomogło
fanatykantykow1122 napisał:czy jak potencjometr głośności jest "ściszony", to też buczy?bardzo buczy
mariann napisał:czy jak potencjometr głośności jest "ściszony", to też buczy?
fanatykantykow1122 napisał:Przy ściszonym na min