logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ALPINE INE W611-D - aktywacja okienek w Naviextra Toolboxs, wymagany program SYNCTOOL?

marben01 28 Sie 2023 12:31 324 6
REKLAMA
  • #1 20711509
    marben01
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    Od razu zaznaczę, że mam już swoje lata i w tematyce "elektroniki" jestem słaby ale spróbuję opisać mój problem.
    Zakupiłem ostatnio używaną nawigację ALPINE INE W611-D i chciałbym wgrać aktualną aktualizację systemu.
    Po przejrzeniu internetu załozyłem konto na stronie Naviextras. com i zgrałem z tej strony na swój komputer program
    Naviextra Toolboxs . Program ten (jezeli dobrze rozumiem) służy do akualizacji systemu i kupna map na urządzenia ALPINE i tylko przez niego można to zrobić.
    Po odpaleniu Toolboxa zauważyłam, że mam aktywne tylko trzy okienka ( strona początkowa, kopia zapasowa, ustawienia) i nic więcej. Nie wiem dlaczego inne są nieaktywne, nie mogę nic zrobić przez to i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Na stronie Naviextras. com znalazłem informację, że wymagany jest jeszcze program SYNCTOOL (szukałem i nie wiem z jakiej strony go zgrać), to znaczy, ze bez tego Toolboxs nie będzie działał?
    Sorry bardzo ale się trochę rozpisałem.
    Proszę bardzo o pomoc i z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich czytających
  • REKLAMA
  • #2 20716252
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20716430
    marben01
    Poziom 3  
    dzięki bardzo za odpowiedź i instrukcję.
    Niestety nie jest tak łatwo. Instrukcję już udało mi sie zdobyć wcześniej.
    Ze strony alpine.com.pl zgrałem aktualizację (w zip) i instrukcję procedury aktualizacji (zalącznik1). Rozpakowałem zipa i zgrałem wszystko na czystego pena do wcześniej zapisanego nowego folderu, który nazwałem Alpine INE-W611D (wŁaśnie tu nie jestem pewny czy to dobra nazwa), dodam tylko, że wcześniej zapisywałem folder pod nazwą ALPINE32GB i też nie było żadnej reakcji. Na penie przed próbą aktualizacji jest tylko jeden folder. Po włożeniu pena do gniazda i odpaleniu stacyjki auta niestety nie ma żadnej próby aktualizacji. Pojawia się tylko informacja, że wczytuje się USB. Zestaw się normalnie odpala i gra radio lub inne funkcje. Po wyjęciu pena i podłączeniu do komputera pojawiają sie nowe foldery i pliki (załącznik2). Próbowałem chyba z dziesięć razy i zawsze to samo. Czy może mieć znaczenie, że ten zestaw jest z Niemiec?
    dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam
    Załączniki:
    • ALPINE INE W611-D - aktywacja okienek w Naviextra Toolboxs, wymagany program SYNCTOOL? PEN.jpg (212.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ALPINE INE W611-D - aktywacja okienek w Naviextra Toolboxs, wymagany program SYNCTOOL? CCI.jpg (502.93 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20716489
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Masz sformatować pendrive w formacie FAT32, nazwać go odpowiednio a następnie rozpakować zip.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20717420
    marben01
    Poziom 3  
    ok, spróbuję jeszcze raz. Dam znać jaki efekt
    pozdrawiam
  • #6 20718997
    marben01
    Poziom 3  
    Udało się, zestaw ma już świeżą aktualizację.
    Problemem było to, że nie trzeba było tworzyć żadnego folderu tylko bezpośrednio na penie rozpakować plik z aktywacją ze strony ALPINE. Dzięki bardzo za podpowiedzi.
    System mam zaktualizowany i teraz chciałbym zaktualizować mapy a do tego potrzebny jest program Naviextras Toolbox (mam go na komputerze} i Synctool (nie wiem gdzie go znaleźć). Może ktoś będzie mógł pomóc?
    pozdrawiam serdecznie
  • #7 20724037
    marben01
    Poziom 3  

Temat zamykam.
    Na stronie ALPINE znalazłem po angielsku instrukcję aktualizacji map. Wszystko jest opisane i zadziałało.
    Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił używaną nawigację ALPINE INE W611-D i napotkał problemy z aktualizacją systemu za pomocą programu Naviextra Toolbox. Po zainstalowaniu Toolboxa zauważył, że niektóre funkcje są nieaktywne. Po kilku próbach aktualizacji przez USB, użytkownik dowiedział się, że pendrive musi być sformatowany w FAT32, a pliki z aktualizacją powinny być umieszczone bezpośrednio na nośniku. Po poprawnym wykonaniu tych kroków, aktualizacja systemu się powiodła. Użytkownik poszukiwał również programu SYNCTOOL do aktualizacji map, który znalazł na stronie ALPINE, gdzie również uzyskał instrukcje dotyczące aktualizacji map.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA