logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 1.9 TDI: Trudności przy odpalaniu - kontrolka świec i wtryski

FensterjokeR 13 Wrz 2023 21:59 681 4
REKLAMA
  • #1 20732294
    FensterjokeR
    Poziom 4  
    Ocena: 2
    Witam panowie

Problem taki że od jakiegoś czasu moje Audi a4 b5 1.9 tdi zaczęło "dusić się" przy odpalaniu i z każdym dniem coraz bardziej. Na początku przy dodaniu gazu podczas odpalania było ok odrazu. Dzisiaj już musiałem kręcić dobrych pare minut prawie do rozładowania akumulatora i wciskanie nie pomagało.

Natomiast gdy odkręciłem jeden wtrysk podczas kręcenia rozrusznikiem tak by się pojawiła benzyna to silnik odrazu załapał. Dziwne bo układ nie jest zapowietrzony - auto jak odpali to równo pracuje zawsze.

Może ktoś miał taki problem już - zamówione świece bo kontrolka świec i tak się świeci ale po tej sytuacji z wtryskiem raczej nie podejrzewałbym świec. Filtr powietrza jest już dość stary też idzie pod wymianę ale żeby aż taki problem powodował to wątpię. Chyba że jakoś nieprawidłowo odpowietrzałem wtryski wcześniej?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20732336
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20732369
    FensterjokeR
    Poziom 4  
    Afn czyli pompa wtryskowa, jak to się może zapowietrzać samodzielnie skoro auto jeździ pare godzin normalnie a po godzinie postoju już ciężko odpala? kąt wtrysku nie był zmieniany więc chyba nie.

Nie mam czasu by podpiąć natychmiast bo to w moim przypadku będzie dłużej trwało przez problem z kompem. Ale jak nie załatwi to wymiana filtrów, świec to będę podpinał
  • REKLAMA
  • #4 20733289
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6400
    Nie zmieniaj filtra a swiece sprawdz przez wykręceniem. Zdejm czujnik temperatury i zobacz czy lepiej pali.
  • #5 20742296
    FensterjokeR
    Poziom 4  
    Wymieniłem świece i również kable zapłonowe, wymieniłem też wąż odmy który był podziurawoiny i w izolacji, ale wymieniłem na niepasujący i jest cały w silikonie więc trzeba wymieniać pózniej na nowy ale nie znalazłem tego nr. części.

Ale to w ogóle nie dotyczyło problemu bo problem z odpalaniem był przez zapowietrzenie. Rzeczywiście jak porządnie to odpowietrzyłem przez odkręcanie wtrysków i wymieniłem przelewowe to niby lepiej palić zaczęło. Problem taki że postanowiłem również odkręcić przewód paliwowy z nastawnika pompy wtryskowej by to odpowietrzyć, i póżniej coś nie dało się tego skontrować, po czym się okazało że gwint w nastawniku jest cały wytarty i nie da się dokręcić śrub. Po użyciu tak zwanego kleju a'la loctite z castoramy i odpaleniu auta zapaliło ono fajnie i silnik pracował równo ale z tej sruby nastawnika Ropa leciała jak z kranu. jutro będę wymieniał to wszystko zobaczymy co z tego wyjdzie
REKLAMA