Cześć, na wstępie chcę zaznaczyć, że to mój pierwszy post w tej grupie – witam Was i z góry dziękuję za wsparcie 😊
[b]W dużym skrócie:[/b]
Orange LTE 4G osiąga prędkości
- 90-120 Mb/s DW
- 15-40 Mb/s UP
- 40-60 Ping
Mieszkam blisko BTS, 1 km od niego. Przypuszczam, że moja antena zewnętrzna jest do bani i nie pomaga…
Cel to zbliżenie się do wyników osiąganych w telefonie (iPhone 13 Pro Max 240-260 Mb/s DW i 10-30 Ping). Wiem, że większość boryka się z problemami większego stopnia i zależy im na osiągnięciu 50 Mb/s, ja chciałbym dowiedzieć się, czy realne jest to, by osiągnąć większe wartości i jakie kroki podjąć, by to osiągnąć.
[b]Sprzęt, który mam:[/b]
1. D-link DWR-921 (jeszcze leży gdzieś w szafie)
2. TP-Link MR600 (agregacja 2 pasm) – wiem, że średnio lubiany… przeskok z D-link
3. Cudy LT18 (agregacja 4 pasm)
4. Antena zewnętrzna AD 1,8 + 10 m, kupiona używana http://www.antenylte.net/oferta/dualna-kierunkowa-antena-zewnetrzna-ad-1-8
Router/Modem LTE planuję wykorzystać wyłącznie jako modem, nie musi służyć jako Router WiFi, jeśli może to podnieść.
Wyniki z Cudy:
- RSRP -86 dB
- RSRQ -9 dB
- SINR 21 dB
- Pasma PCC 7 – 15 MHz; SCC 1 – 15 MHz; SCC 3 – 10 MHz; SCC 20 - 10 MHz
[b]BTS:[/b]
- Modlnica 26003 ul. Jurajska 2
- Orange
- LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600
- 5G 2100
- Odległość w linii prostej: 700 m
- Antena widzi nadajnik
- Zrobiłem wielką matrycę, w której przepinałem anteny do różnych gniazd w różnych układach (zarówno w Cudy, jak i TP-Link)
- Sprawdzałem pasma 1, 3, 7, 20 - najmocniejsze B7 (70-85 Mb/s DW, 10 Mb/s UP)
- Sprawdzałem inne sieci T-Mobile i Play – wyniki porównywalne
- Rozważałem też modem Netgear NBK728 lub Huawei B818 (ale opinie ze względu na złącza anten i firmware ostatnio są różne)
- Jestem też otwarty na modemy 5G, które pociągną odpowiednio 4G LTE, dopóki sieć Orange nie zacznie nadawać 5G (chyba już były testy, bo wieczorami pojawiały się przerwy w dostawie Internetu i w tym czasie wyjątkowo pojawiała się sieć 5G – działała albo super wolno, albo wcale)
[b]Powiedzcie, czy:[/b]
Ten wynik da się znacząco poprawić (zadaję to pytanie, bo wydawało mi się, że mieszkam na tyle blisko BTS, że to realne)
Czy i ewentualnie jaką antenę dokupić
Jeśli chcecie, żebym coś jeszcze doprecyzował, to dajcie znać
[b]W dużym skrócie:[/b]
Orange LTE 4G osiąga prędkości
- 90-120 Mb/s DW
- 15-40 Mb/s UP
- 40-60 Ping
Mieszkam blisko BTS, 1 km od niego. Przypuszczam, że moja antena zewnętrzna jest do bani i nie pomaga…
Cel to zbliżenie się do wyników osiąganych w telefonie (iPhone 13 Pro Max 240-260 Mb/s DW i 10-30 Ping). Wiem, że większość boryka się z problemami większego stopnia i zależy im na osiągnięciu 50 Mb/s, ja chciałbym dowiedzieć się, czy realne jest to, by osiągnąć większe wartości i jakie kroki podjąć, by to osiągnąć.
[b]Sprzęt, który mam:[/b]
1. D-link DWR-921 (jeszcze leży gdzieś w szafie)
2. TP-Link MR600 (agregacja 2 pasm) – wiem, że średnio lubiany… przeskok z D-link
3. Cudy LT18 (agregacja 4 pasm)
4. Antena zewnętrzna AD 1,8 + 10 m, kupiona używana http://www.antenylte.net/oferta/dualna-kierunkowa-antena-zewnetrzna-ad-1-8
Router/Modem LTE planuję wykorzystać wyłącznie jako modem, nie musi służyć jako Router WiFi, jeśli może to podnieść.
Wyniki z Cudy:
- RSRP -86 dB
- RSRQ -9 dB
- SINR 21 dB
- Pasma PCC 7 – 15 MHz; SCC 1 – 15 MHz; SCC 3 – 10 MHz; SCC 20 - 10 MHz
[b]BTS:[/b]
- Modlnica 26003 ul. Jurajska 2
- Orange
- LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600
- 5G 2100
- Odległość w linii prostej: 700 m
- Antena widzi nadajnik
- Zrobiłem wielką matrycę, w której przepinałem anteny do różnych gniazd w różnych układach (zarówno w Cudy, jak i TP-Link)
- Sprawdzałem pasma 1, 3, 7, 20 - najmocniejsze B7 (70-85 Mb/s DW, 10 Mb/s UP)
- Sprawdzałem inne sieci T-Mobile i Play – wyniki porównywalne
- Rozważałem też modem Netgear NBK728 lub Huawei B818 (ale opinie ze względu na złącza anten i firmware ostatnio są różne)
- Jestem też otwarty na modemy 5G, które pociągną odpowiednio 4G LTE, dopóki sieć Orange nie zacznie nadawać 5G (chyba już były testy, bo wieczorami pojawiały się przerwy w dostawie Internetu i w tym czasie wyjątkowo pojawiała się sieć 5G – działała albo super wolno, albo wcale)
[b]Powiedzcie, czy:[/b]
Ten wynik da się znacząco poprawić (zadaję to pytanie, bo wydawało mi się, że mieszkam na tyle blisko BTS, że to realne)
Czy i ewentualnie jaką antenę dokupić
Jeśli chcecie, żebym coś jeszcze doprecyzował, to dajcie znać