logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LTE Orange - BTS 700m 120Mb DW Słaba antena zewnętrzna Cudy LT18

pawelinho71 20 Wrz 2023 23:24 1389 11
REKLAMA
  • #1 20741200
    pawelinho71
    Poziom 3  
    Cześć, na wstępie chcę zaznaczyć, że to mój pierwszy post w tej grupie – witam Was i z góry dziękuję za wsparcie 😊

[b]W dużym skrócie:[/b]
    Orange LTE 4G osiąga prędkości
    - 90-120 Mb/s DW
    - 15-40 Mb/s UP
    - 40-60 Ping
    Mieszkam blisko BTS, 1 km od niego. Przypuszczam, że moja antena zewnętrzna jest do bani i nie pomaga…

Cel to zbliżenie się do wyników osiąganych w telefonie (iPhone 13 Pro Max 240-260 Mb/s DW i 10-30 Ping). Wiem, że większość boryka się z problemami większego stopnia i zależy im na osiągnięciu 50 Mb/s, ja chciałbym dowiedzieć się, czy realne jest to, by osiągnąć większe wartości i jakie kroki podjąć, by to osiągnąć.

[b]Sprzęt, który mam:[/b]

1. D-link DWR-921 (jeszcze leży gdzieś w szafie)
    2. TP-Link MR600 (agregacja 2 pasm) – wiem, że średnio lubiany… przeskok z D-link
    3. Cudy LT18 (agregacja 4 pasm)
    4. Antena zewnętrzna AD 1,8 + 10 m, kupiona używana http://www.antenylte.net/oferta/dualna-kierunkowa-antena-zewnetrzna-ad-1-8
    Router/Modem LTE planuję wykorzystać wyłącznie jako modem, nie musi służyć jako Router WiFi, jeśli może to podnieść.

Wyniki z Cudy:
    - RSRP -86 dB
    - RSRQ -9 dB
    - SINR 21 dB
    - Pasma PCC 7 – 15 MHz; SCC 1 – 15 MHz; SCC 3 – 10 MHz; SCC 20 - 10 MHz

[b]BTS:[/b]
    - Modlnica 26003 ul. Jurajska 2
    - Orange
    - LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600
    - 5G 2100
    - Odległość w linii prostej: 700 m
    - Antena widzi nadajnik

- Zrobiłem wielką matrycę, w której przepinałem anteny do różnych gniazd w różnych układach (zarówno w Cudy, jak i TP-Link)
    - Sprawdzałem pasma 1, 3, 7, 20 - najmocniejsze B7 (70-85 Mb/s DW, 10 Mb/s UP)
    - Sprawdzałem inne sieci T-Mobile i Play – wyniki porównywalne
    - Rozważałem też modem Netgear NBK728 lub Huawei B818 (ale opinie ze względu na złącza anten i firmware ostatnio są różne)
    - Jestem też otwarty na modemy 5G, które pociągną odpowiednio 4G LTE, dopóki sieć Orange nie zacznie nadawać 5G (chyba już były testy, bo wieczorami pojawiały się przerwy w dostawie Internetu i w tym czasie wyjątkowo pojawiała się sieć 5G – działała albo super wolno, albo wcale)

[b]Powiedzcie, czy:[/b]

Ten wynik da się znacząco poprawić (zadaję to pytanie, bo wydawało mi się, że mieszkam na tyle blisko BTS, że to realne)
    Czy i ewentualnie jaką antenę dokupić
    Jeśli chcecie, żebym coś jeszcze doprecyzował, to dajcie znać
  • REKLAMA
  • #2 20744391
    pawelinho71
    Poziom 3  
    Zrobiłem dziś szereg testów i przygotowałem matrycę.

Test poległa na wykorzystaniu konkretnych pasm w różnym układzie anten, przepinałem antenę zewnętrzną (2x2 MiMu) do różnych gniazd SMA, wolne SMA były uzupełnione anteną dedykowaną do urządzenia Cudy LT18.

Antena jak w pierwszym poście http://www.antenylte.net/oferta/dualna-kierunkowa-antena-zewnetrzna-ad-1-8 celowana w BTS Orange ID: 1611 26003 Modlnica, ul. Jurajska 2 - budynek usługowy

Link

Zdjęcie tabeli z wynikami testów parametrów sieci dla różnych konfiguracji anten, w tym RSRP, RSRQ, SINR, DW i UP.
  • #3 20747437
    pawelinho71
    Poziom 3  

Podpowiecie proszę, z jakiej anteny warto skorzystać w moim przypadku?

700 m do nadajnika jw.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20747522
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Jak na 700m i antene która ma mieć zysku 17db ( raczej nie ma) to sygnał wydaje się ciut za słaby.
    Jaki poziom sygnału masz na telefonie Stojac na zewnatrz?
    Kilka generalnych uwag i ewentyalnych pomysłow.
    1. Czy antene umocowałeś skosnie? Antena ma polaryzacje pionowo-poziomą, ale operatorzy w PL nadają skośnie tak - X a nie +. Spróbuj obrócic antene o 45 stopni.
    2. Iphone może uzywać mimo 4x4 stad róznica prędkości.
    3. Poszukaj specyfikacji anten routera. Tam czasami czają się niespodzianki, nie wszystko, nie zawsze albo nie w MIMO 2x2 działa na antenach zewnrtrznych.
    4. Wynieś na próbe router na zewnatrz i tam mu przetestuj prędkość na antenach wewnętrznych. DOwiesz się czegoś o tej antenie i kablach antenowych które masz.
  • REKLAMA
  • #5 20795590
    pawelinho71
    Poziom 3  
    Dzięki za podpowiedzi. Chwile nie odpisywałem bo byłem poza domem.

Dziś znów trochę potestowałem.

1. Wyniosłem router na zewnątrz i próbowałem ustawiać go w różnych pozycjach i różnych miejscach ale wyniki były słabsze niż kiedy był na poddaszu (używając wbudowanych anten).

- DW 62 mbps
    - UP 39 mbps
    - RSRP -88
    - RSRQ -15
    - SINR 9
    - PING 36 ms

2. Umieściłem ww. antenę na maszcie tak by była nieco ponad wierzchołkiem dachu bym miał 110% pewności że dach nie zasłania masztu BTS. Teraz wyniki są nieco lepsze ale raczej niezauważalne i dalej nie jest lepiej pod kątem latency/ping. Wyniki jakości sygnału są już na całkiem dobry poziomie.

- DW 111 mbps
    - UP 40 mbps
    - RSRP -82
    - RSRQ -10
    - SINR 17
    - PING 34 ms

Powyższy wynik osiągam przy agregacji 3 pasm 1, 3, 7 (1800, 2100, 2600), router pozwala na agregację 4 pasm, ale korzystając z B20 (800) wynik jest gorszy.

3. Sprawdziłem kartę SIM sieci T-Mobile tu wyniki nieco słabsze

- DW 88
    - UP 41
    - RSRP -88
    - RSRQ -15
    - SINR 9
    - PING 73 ms (T-Mobile także sprawdzając w telefonie ma zauważalnie gorszy PING 70-80)

Powstaje zatem pytanie czy przy tych elementach i wynikach jakości sygnału wyczerpałem maksimum? RObiąc testy iPhone 13 Pro Max osiągam - DW 160-190 mbps i PING 20-23 ms, a na reedukacji opóźnienia aktualnie najbardziej mi zależy.

Szukać innej anteny?
    Próbować z czymś w stylu Zyxel NR7101?

(Spodziewam się że niedługo Orange odpali u mnie nadajnik 5G, wszystkie pobliskie BTS już mają, a ten z którego ja odbieram ma już zgodę w UKE)?
  • Pomocny post
    #6 20795921
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    A dlaczego ten Zyxel ? 5G2100 w Orange/T-mobile to wydmuszka działajaca w DSS z LTE2100, z reguły dużo wolniej niż agregacja pasm LTE. To pozwolenie Orange więc nie dziwi ze nie działa to 5g2100, na okolicznych pozwoleniach jest ale to bez znaczenia. Liczy się tylko 5G na 3.5GHz, wkrótce pozwolenia i start komercyjny, pytanie tylko czy Orange tam jest już gotowy ze stacją.
    Sądzę że prędzej będzie u konkurenta, który ma też 4 pasma w agregacji, do tego 5g2100 w DSS .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20796017
    pawelinho71
    Poziom 3  
    Urządzenie
    Zyxel wydawał mi się solidniejszym wyborem + mam dostęp do 1 sztuki w cenie 1800 PLN czyli niewiele drożej niż ZTE MC889. Lepszym wyborem będzie ZTE, czy może jeszcze coś innego?

5G 3.6 GHz
    Co do aukcji pasm dla "właściwego" 5G, rozumiem że musimy poczekać na grudzień kiedy to będą odpalane pierwsze nadajniki. Czy były prowadzone jakieś testy do których macie wgląd. Czy realnie nowe rozwiązanie pozwoli na zmniejszenie opóźnień?

Operator
    Co prawda jestem przywiązany do Orange umową na jeszcze rok, jednak jesli inny operator osiagnie lepsze wyniki to mogę też pójść w Play (wedle mojej wiedzy Plus i T-Mobile nie mają BTS z 5G w moim polu widzenia). Czy któreś z powyższych urządzeń pomoże w lepszej agregacji LTE do czasu odpalenia 5G? Czy warto podjechać pod BTS i zrobić mu zdjęcie, jesteście w stanie zidentyfikować urządzenie po zdjęciu?
  • Pomocny post
    #8 20796333
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5779
    Sprzętowo NR7101 i MC889 to przepaść, Zyxel nie jest wart nawet tych 1800 zł.
    Póki co 5g N78 na NSA więc ping porównywalny z LTE, testy były wykonywane, ostatnio w ORANGE. Play ma na swoim BTS-ie 5G2100, anteny do 5g na N78 są charakterystyczne, dużo mniejsze od obecnych, operatorzy często dowieszaja je podczas modernizacji BTS-a, na forum https://www.telepolis.pl/forum/viewforum.php?f=24 sa czasami zdjęcia tych anten
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20831382
    pawelinho71
    Poziom 3  
    Dzięki @matek451

MC889 daje radę :) Poziom zarządzania pasmami i info o BTS + aplikacja ułatwiająca skierowanie anteny całkiem spoko. Nie spodziewałem się tego po ZTE.

Powtórzyłem testy łącząc się z BTS. Modlnica 26003 ul. Jurajska 2 w trzech sieciach:

Play - 5G
    Stabilnie 190/100
    Mam oczywiście najlepsze wyniki prędkości ale kiepski PING. Działa 5G z agregacją LTE?

Orange LTE z agregacją 3 PASM
    Stabilne 160/40
    mam podpisaną umowę na jeszcze rok, nie zależy mi już tak bardzo na DW/UP co na poprawie PING. Jesli uda się zejść coś w Play to będę korzystał z Play a dla umowy Orange znajdę inny pożytek. Tylko agregacja LTE

T-Mobile LTE z agregacją 3 PASM
    Stabilne 140/45
    ten operator odpada ale chciałem przetestować

Powiedzcie czy dla mojego BTS powinienem coś zmienić w ustawieniach? Ograniczyć jakieś pasma(usuwałem B20 w LTE ale nie było reguły i różnicy przy wielokrotnych testach)?

Orange:
    Agregacja B1 + B3 + B7 - najszybciej
    Agregacja B1 + B3 + B7 + B20 - sporo wolniej, ale dużo lepsza jakość połączenia

Zrzut ekranu z informacjami o sieci LTE, obejmujący pasma, RSRP, RSSI, SINR, PCI, eNB ID, ID komórki i kanał RF.

Informacje o parametrach sieci LTE i używanych pasmach.

Wynik testu prędkości połączenia internetowego w sieci Orange.

Play 5G NSA

Zrzut ekranu z informacjami o sieciach 5G i LTE.

Zrzut ekranu wyniku testu prędkości internetu z aplikacji Speedtest.

Czy powinien zmienić tryb na:

5G NSA + 5G SA + LTE

LTE Aggregation

Czy blokować jakieś pasma?
  • #10 20936284
    pawelinho71
    Poziom 3  
    W ostatnich tygodniach mocno spadła mi prędkość przesyłania poprzez MC889, kiedy dla iPhone 13 Pro Max osiągam zdecydowanie wyższe wyniki.

1. MC889

65-70 Mb/s DW & 30-40 Mb/s UP, ping 31-44

- Wybór pasm: sprawdziłem różne ustawienia agregacji pasm, włączałem i wyłączałem, ale nie mogłem zbliżyć się do wyników z iPhone. Tylko kilka Mb/s wolniejszy, ale z najlepszym pingiem jest ustawienie z (B1, B3, B7, B20, B38). Dziwne natomiast jest to, że agreguje 2x B7 i B3 tylko, jak B38 i B20 są zaznaczone w wybore ...
    - Wybór połączenia: działa szybciej w trybie Tylko LTE vs 5G NSA/LTE/3G
    - Profil połączenia: mamy aktywne VPN Static od Orange
    - Abonament Orange: Internet dla Firm 1000 GB (nie włączałem płatnego pakietu 5G, bo BTS nie jest gotowy)
    - jakość połączenia znacznie (najgorszy wynik, bywa dużo lepiej zmieniając pasma: RSRP -74, RSSi -44)

2. iPhone 13 PRO Max

177 Mb/s DW & 55 Mb/s UP, ping 19-24

- Field test pokazuje 4 pasma (B1, B3, B7, B20, B38)
    - Abonament Orange: Plan Firmowy 45 GB z pakietem 5G
    - jakość połączenia znacznie gorsza niż MC 889 (RSRP -77, RSRQ -15)

3. BTS niezmiennie: BTS. Modlnica 26003 ul. Jurajska 2

Wyniki prędkości dla MC889:

Wyniki prędkości dla iPhone 13 Pro Max:

Testy są o innych porach ale są mocno powtarzalne i nie jest to wina różnych godzin, stale lepsze wyniki ma iPhone.
    Jakieś podpowiedzi co zrobić że osiągnąć lepsze wyniki w tym modemie?

Mogę też dosłać zdjęcia z field test i parametry w modemi MC889.

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

Zrobiłem jeszcze test, przełożyłem kartę z MC889 do telefonu i zrobiłem test na zewnątrz(trochę przysłonięty BTS przed domem) wyniki są na podobnym poziomie między moimi dwiema kartami w telefonie. Wnioskuje że coś jest nie tak z ustawieniem/konfiguracją modemu.

Wyniki w iPhone dla planu komórkowego

Wyniki w iPhone dla planu z danymi

• #11 20940378
    pawelinho71
    Poziom 3  
    To może szczegóły pomogą i ktoś ma jakąś radę? :)

1. MC889 - antena na zewnątrz skierowana na BTS

Wyniki testu prędkości internetu ukazujące prędkość pobierania 72.72 Mbps i prędkość przesyłania 42.26 Mbps w sieci Orange, z pingiem 23 ms.

Zrzut ekranu z informacjami o sieci LTE, w tym pasmo, RSRP, RSSI, SINR, PCI, identyfikatory i kanał RF.

2. iPhone leżący na biurku w pomieszczeniu

Wyniki testu prędkości internetu na iPhone 13 Pro Max z parametrami pobierania 126.40 Mbps i wysyłania 34.33 Mbps.

Zrzut ekranu z aplikacji mobilnej pokazujący różne pasma LTE z ich szczegółami. Zrzut ekranu aplikacji pokazujący parametry pasm LTE. Zrzut ekranu z aplikacji pokazujący statystyki połączenia LTE na iPhonie. Zrzut ekranu aplikacji monitorującej parametry LTE na iPhonie.
  • #12 20969635
    mariusz689
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    To nie jest tak, że modem zewnętrzny zbiera cały szum dookoła co przekłada się na większe zakłócenia ? może spróbuj modem postawić w pokoju obok iphone i zrób test prędkości.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące prędkości internetu LTE w sieci Orange, osiągając wyniki 90-120 Mb/s download i 15-40 Mb/s upload, mimo bliskości do BTS (700 m). Podejrzewa, że jego zewnętrzna antena jest niewystarczająca. W dyskusji poruszono różne aspekty, takie jak ustawienie anteny, agregacja pasm oraz porównanie z wynikami osiąganymi na iPhone 13 Pro Max. Użytkownik testował różne urządzenia, w tym Cudy LT18, TP-Link MR600 oraz D-Link DWR-921, a także różne anteny. Wskazano na znaczenie odpowiedniego ustawienia anteny oraz możliwości agregacji pasm w routerach. Użytkownicy sugerowali również przetestowanie innych operatorów oraz urządzeń, takich jak Zyxel i ZTE MC889, w kontekście przyszłego 5G.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA