logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router LTE i antena zewnętrzna do Orange, słaby zasięg, TP-Link MR500 czy używany Huawei B628

ocipiukjakub 05 Maj 2025 12:02 1221 8
REKLAMA
  • #1 21539610
    ocipiukjakub
    Poziom 3  
    Cześć,

Proszę o pomoc w kwestii Internetu.
    Lokalizacja, 21-500 Biała Podlaska, ul. Składowa. Internet od Orange.
    Mam nieszczęsny router TP-Link MR500, wyciąga od 6 do 24 Mb/s. Niestety ta ulica to straszna dziura, jeżeli chodzi o zasięg, na telefonie 1 kreska, router pokazuje moc sygnału 25% przez to, że dom ma grube mury i otoczony jest blokami.
    Czy wymiana na używanego Huaweia B628 plus antena na dachu coś pomoże? Mogę ją przymocować do komina. Albo sama antena do tego TP-Linka wystarczy? Proszę o pomoc w doborze.

AI: Czy obecnie masz podłączoną jakąś antenę zewnętrzną do tego TP-Linka MR500, czy korzystasz tylko z tych wbudowanych?
    Mam podłączoną antenę takiego pokroju, stoi na parapecie na zewnątrz: https://allegro.pl/oferta/antena-dualna-mimo-...bi-3m-sma-z-podstawka-magnetyczna-16270071918

AI: Sprawdzałeś może, z jakiego pasma LTE korzysta Twój router i jakie pasma są dostępne w okolicy (np. przez NetMonster albo inną aplikację)?
    Ustawiłem na routerze cokolwiek to znaczy pasmo B1, B3, B7. Zazwyczaj łączy się z B1 lub B1 i B7
  • REKLAMA
  • #2 21539868
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5770
    W twojej lokalizacji nie ma żadnej dziury zasiegowej, osiagi internetu mobilnego dostępne w niej to spokojnie ponad 500Mb/s, oczywiscie u konkretnego operatora i na wspólczesnym sprzecie. MR500 to oczywiście elektrozłom za kupę kasy, router wart maksimum 150 zł ale całkowicie nieprzydatny do twojej lokalizacji. Orange/T-mobile podobne prędkości ale konieczny jest zew. CPE 5g/LTE.
    Niestety ale wydałeś 500 zł na śmieciowy router i dwa patyki udające anteny czyli tłumiki więc jest tragicznie, za 500-600 zł kupuje się router wew. 5G ale dla Orange/T-mobile konieczny zestaw składający się z zew. CPE 5G+ router wewnetrzny do sieci lokalnej i Wifi za około 1000 zł , nowy zestaw lub za około 800 zł uzywany.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 21539935
    ocipiukjakub
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź. To sprzęt rodziców, ale mniejsza o większość. Przetestowałem router od kolegi TP-Link NX600 i wyciągał na 5G jakieś 6 Mb/s. Przesyłam screeny z pomiarów telefonem Honor Magic 6 Pro. Na zewnątrz, na podwórku, wyciąga na 5G 2 Mb/s, w domu 1 Mb/s. Dla porównania zrobiłem na T-Mobile i wyciąga 4 Mb/s. Niestety wiem, że na mapach pokazuje, że powinienem mieć super prędkości, ale rzeczywistość jest jaka jest i nie wiem, czy da się coś z tym zrobić. LTE chodzi tu lepiej niż 5G. Przed wybudowaniem bloku ten router MR500 wyciągał stabilne 40 Mb/s.

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu 5G na telefonie z sieci Orange Mobile; pobieranie 1,99 Mb/s, wysyłanie 1,65 Mb/s.
    Zrzut ekranu testu prędkości internetu na telefonie pokazujący pobieranie 1,14 Mb/s i wysyłanie 0,57 Mb/s w sieci Orange Mobile.
    Zrzut ekranu z aplikacji SpeedTest pokazujący wyniki testu prędkości internetu w sieci T-Mobile.

Czy coś takiego nada się:
    https://allegro.pl/oferta/domowy-modem-router...agregacja-5-pasm-bez-simlocka-odu-15890272071
    I przez WAN podpiąć do tego MR500? Może na dachu uda się złapać lepszy sygnał?
  • REKLAMA
  • #4 21540048
    matek451
    Poziom 43  
    Rozumiesz co napisałem w kwestii Orange/T-mobile? Kolega kupując NX600 dla tych operatorów też walnął sobie samobója. W tej lokalizacji to zaczyna się od kupna karty Virgin Mobile za 5 zł, uruchomieniu na niej 760GB/m-c za darmo i testów Play na telefonie 5G na Androidzie. Testy oczywiście na zewnatrz, najlepiej gdzieś wyzej , od strony Agri Polska i screen z aplikacji https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.mroczis.netmonster&hl=pl&gl=US . Stacja bazowa na 24 m na budynku ma sektor na azymut 250, ty jesteś na 280 stopni. Na nim działa prawdziwe 5G N78 na 3.5GHz a do tego 4 pasma LTE2600+2100+1800+800.
    Kolejna jest na Sidorskiej 2A te same pasma, 2 sektor idealnie na ciebie, anteny na 35 m.
    Orange/T-mobile maja maszt na Skłodowskiej za torami, ma 5G N78 na 3500MHz i LTE2600+2100+1800+800/900 ale sektor nie na ciebie, dla was jest BTS na Orzechowej 2 z tymi samymi pasmami , ma sektor na 240 stopni, ty jesteś na azymucie 200 stopni. Dla ciebie zasięg jest z BTS-a na PEC przy Sidorskiej 102, ona ma tez tyle pasm ale sektor na azymut 240 czyli ciebie, problemem jest zapewne ten blok przy Topolowej po drodze do tego BTS-a.
    Dlatego do 5G N78 +LTE u tych operatorów tylko zestaw z zew. CPE 5G/LTE. Do LTE router z agregacją 3/4 pasm LTE QAM256 plus skuteczna antena kierunkowa Dual LTE 1800-2600MHz , umieszczona wysoko. Ewentualnie zew. CPE LTE plus router wewnętrzny.
    Sprzęt z linka nie działa na N1 czyli 5G2100, cena jest za wysoka.
    Dlatego też warto sprawdzić Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21540310
    matek451
    Poziom 43  
    Nadaje się ale nie za taka kasę, można mieć taniej , podobnie jak zestaw składający się z innego zew. CPE 5G+ router wewnętrzny. W testach tak jak napisałem czyli zasięg z komina na PEC, 5G N78 z 3 sektora, parametry sygnału b.słabe, jako kotwica LTE800 z niego, sygnał słaby. Ogólnie bardzo słabo też na pasmach pojemnościowych LTE, stąd fatalny UL. Własny sprzet pozwala sprawdzić kazdego operatora, tak jak pisałem podstawą to testy Play na pre-paidzie, stacje z N78 są blizej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21540317
    ocipiukjakub
    Poziom 3  
    Dzięki za pomoc. Poszukam w takim razie jakiegoś modemu w rozsądnych pieniądzach. Trochę się uparłem na Orange, bo mam gratis z pracy nielimitowany pakiet. Ale przyjrzę się też Playowi w takim wypadku. Chociaż te 200 Mb/s to aż nadto do moich potrzeb, tylko upload jakby był lepszy.
  • #8 21540319
    matek451
    Poziom 43  
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 21545152
    ocipiukjakub
    Poziom 3  
    Zamówiłem polecony przez Ciebie sprzęt z Orange. Dzisiaj zamontowałem na dachu, na kominie i metrowej sztycy.
    Wyniki na screenie. Jeszcze raz dziękuję, jakbyś był w okolicach Białej, to stawiam piwko :)

Zrzut ekranu z wynikami testu prędkości internetu Orange, pokazujący wysoki wynik pobierania i wysyłania.

Podsumowanie tematu

✨ W lokalizacji Biała Podlaska, ul. Składowa, użytkownik ma problem z niską prędkością internetu LTE od Orange, korzystając z routera TP-Link MR500, który osiąga od 6 do 24 Mb/s przy słabym sygnale (około 25%). Router ten jest oceniany jako przestarzały i niewystarczający do warunków lokalnych, gdzie dostępne są znacznie wyższe prędkości (ponad 500 Mb/s) przy użyciu nowoczesnego sprzętu i zewnętrznej anteny CPE 5G/LTE. Testy z innymi routerami (np. TP-Link NX600) i operatorami (T-Mobile, Play) potwierdziły, że 5G w tym miejscu działa słabo, a lepsze wyniki daje LTE. Zalecane jest użycie zewnętrznego modemu/routera 5G z anteną dachową zamontowaną na kominie, co poprawi odbiór sygnału, zwłaszcza pasma 5G N78 (3,5 GHz) i LTE (2600, 2100, 1800, 800 MHz). Wskazano, że najlepsze efekty da testowanie kart SIM różnych operatorów, szczególnie Play na prepaidzie z dużym pakietem danych, ze względu na lepsze pokrycie i bliższe stacje bazowe. Użytkownik rozważał zakup używanego Huawei B628 oraz zewnętrznego routera ZTE MC889 ODU, jednak ostatecznie zdecydował się na polecony przez forum sprzęt z Orange, który zamontował na dachu, co znacząco poprawiło prędkość i stabilność połączenia. W dyskusji pojawiły się także propozycje innych zestawów z routerami wewnętrznymi i zewnętrznymi antenami, a także uwagi o konieczności dopasowania sprzętu do operatora i lokalizacji.
REKLAMA