logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Niska prędkość światłowodu od T-mobile 300Mb/s osiągane prędkości to 93Mb/s...

SuchyMajor 01 Paź 2023 19:42 3087 26
  • #1 20754570
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam
    Od 2 dni mam internet światłowodowy od T-mobile 300Mb/s ale jest problem bo prędkość na kablu jak i WIFI to 93Mb/s.

To od początku: Wcześniej miałem satelitarny/radiowy po skrętce, na strychu od anteny satelitarnej idą kable ethernetowe jakiś czas temu zostały zarobione do podłączenia do switcha 100Mb/s gdzie do każdego pokoju idzie gniazdko internetowe.

2 dni temu pociągnięto mi Kabel światłowodowy od słupa/skrzynki na powietrznie na strych gdzie podpięto do modemu/ONT oraz do konwertera 1000Mb/s i po skrętce/RJ45 do swicha (100Mb/s), ruter Homebox mam w pokoju podłączony do gniastka i do pc-ta i teraz problem w tym że prędkości po kablu i WIFI to 93Mb/s (pobieranie i wysyłanie) podejrzewam że to kwestia swicha 100Mb/s i czy wymiana na 1000Mb/s by pomogła ewentualnie czy może kabel w ścianach który nie przepuści więcej niż 100Mb/s...

Proszę o jakieś sugestie bo szczerze jestem wkur......y takimi niskimi transferami.
  • #2 20754598
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2505
    SuchyMajor napisał:
    do modemu/ONT oraz do konwertera 1000Mb/s i po skrętce/RJ45 do swicha

Co? Takiego podłączenia żaden technik Ci nie zrobił, tylko pewnie sam sobie "poprawiałeś"
    SuchyMajor napisał:
    czy wymiana na 1000Mb/s by pomogła

By pomogła, ale najpierw trzeba sieć i połączenia doprowadzić do stanu w którym to ma prawo działać.
    Ma być: ONT --> Router --> switche i reszta sieci.
    Dokładnie w takiej kolejności i żadnej innej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20754605
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Jakiego switcha? Skoro sam wiesz że nie jest w stanie przepuścić więcej to nad czym się zastanawiasz?
    Kable poprawnie zarobione?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20754636
    SuchyMajor
    Poziom 6  

IC_Current napisał:
    SuchyMajor napisał:
    do modemu/ONT oraz do konwertera 1000Mb/s i po skrętce/RJ45 do swicha

Co? Takiego podłączenia żaden technik Ci nie zrobił, tylko pewnie sam sobie "poprawiałeś"
    SuchyMajor napisał:
    czy wymiana na 1000Mb/s by pomogła

By pomogła, ale najpierw trzeba sieć i połączenia doprowadzić do stanu, w którym to ma prawo działać.
    Ma być: ONT --> Router --> switche i reszta sieci.
    Dokładnie w takiej kolejności i żadnej innej.

Ano technik tak podłączył, bo tak mu kazałem, ale nie przewidziałem, że tak będzie...

Dlaczego kolejność ONT --> Router --> switche i reszta sieci?
    ONT --> switche 1000Mb/s --> Router nie da rady?
  • Pomocny post
    #5 20754638
    IC_Current
    sosarek napisał:
    Jakiego switcha? Skoro sam wiesz że nie jest w stanie przepuścić więcej to nad czym się zastanawiasz?

Nic nie trzeba kupować. On ma ONT wpięte do switcha a dopiero potem router i do niego PC. Switch trzeba wymienić, jeśli chce oprócz PC jeszcze jakieś inne urządzenia podłączać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #6 20754644
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    @IC_Current Czytaj więc
    SuchyMajor napisał:
    po skrętce/RJ45 do swicha (100Mb/s)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20754645
    SuchyMajor
    Poziom 6  

sosarek napisał:
    Jakiego switcha? Skoro sam wiesz, że nie jest w stanie przepuścić więcej, to nad czym się zastanawiasz?
    Kable poprawnie zarobione?

Kable zarobione dobrze, tylko jeśli w ścianach jest kabel na 100Mb/s (nie wiem jaki), to będzie kiepsko.
  • Pomocny post
    #8 20754651
    IC_Current
    SuchyMajor napisał:
    Ano technik tak podłączył bo tak mu kazałem ale nie przewidziałem, że tak będzie...

Czyli "zgadłem" kto dziadostwa narobił.
    SuchyMajor napisał:
    Dlaczego kolejność ONT --> Router --> switche i reszta sieci?

No chyba oczywiste nawet dla laika. Router to urządzenie, które łączy dwie sieci - LAN i WAN, więc chyba musi być na ich krawędzi a nie "gdzieś tam".
    Natomiast pewnie masz kolejne bzdurne wiadomości, powielane na bzdurnych "serwisach technicznych", że router zapewnia dostęp do WiFi. NIE zapewnia. Chcesz WiFi, to montujesz ACCESS POINT. Ten AP często jest w jednej obudowie z routerem (jak w homebox) i potem na tej podstawie ludzie bzdury na temat routerów powielają.

Dodano po 2 [minuty]:

sosarek napisał:
    @IC_Current Czytaj więc
    SuchyMajor napisał:
    po skrętce/RJ45 do swicha (100Mb/s)

Od ONT do switcha a dopiero potem do HB. A tak być nie może.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20754720
    KOCUREK1970
    Ocena: 5404
    @SuchyMajor
    Skoro switch (nie podałeś jego nazwy), jest tylko 100Mb, to co w tym dziwnego, że nie ma szybszego transferu.
  • #10 20754909
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Switch Tp-link TL-SF1008D
  • #11 20754914
    KOCUREK1970
    @SuchyMajor
    Zatem, wszystko co do tego switch wejdzie i wyjdzie, będzie miało max 100Mb.

Kupić Netgear GS108GE - ale switch ma być ZA routerem.
  • Pomocny post
    #12 20754989
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    @SuchyMajor

Czemu polecacie autorowi switch, kiedy on jest zbędny w tym ukladzie. Po co mu ten switch skoro on jest teraz PRZED routerem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20755472
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    IC_Current napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    @SuchyMajor

Czemu polecacie autorowi switch, kiedy on jest zbędny w tym ukladzie. Po co mu ten switch skoro on jest teraz PRZED routerem?

Dlaczego switch jest zbędny? skoro ja chcę mieć internet we wszystkich gniastkach we wszystkich pomieszczeniach a rutera bezpośrednio na strychu nie podłącze bo na parterze sygnał WIFI będzie zanikał i do tego ruter ma 4 gniazda LAN a ja potrzebuje 6, co ma kolejność
    switch --> ruter a ruter --> switch?
    Nie wystarczy wymienić switcha na 1000Mb/s i po problemie?

Nie rozumiem tego...
  • #14 20755481
    Majkyy98
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Router odpowiada za nadanie właściwych adresów IP urządzeniom, switch Ci tego nie zrobi.

Switcha możesz użyć do rozdzielenia łącza za Routerem, dopiero za Routerem a nie przed.

Jeśli sygnał Wi-Fi jest słaby na najniższej kondygnacji, stawiasz AccessPointa, który zapewni Ci WiFi.

Ważne, żeby switch miał porty gigabitowe,
    może być Netgear, podany wyżej
    Może być np. TP Link TL-SG1008D, TL-SG108

Ten TP link, który podałeś, ma porty FastEthernet, czyli do 100Mb i stąd ograniczenie prędkości do 93Mb.
  • Pomocny post
    #15 20755496
    KOCUREK1970
    IC_Current napisał:
    Czemu polecacie autorowi switch, kiedy on jest zbędny w tym ukladzie.

Autor miał naście razy pisane, że switch za routerem, sam też o tym wspomniałem.
  • #16 20755503
    Majkyy98
    Poziom 12  
    KOCUREK1970 napisał:
    IC_Current napisał:

Autor miał naście razy pisane, że switch za routerem, sam też o tym wspomniałem.
    .
    Kocurek, zgadzam się w 100 procentach z Tobą.

Ponadto autor w swojej ostatniej wiadomości napisał, że potrzebuje doprowadzić sygnał do 6 gniazd, stąd też wymagany switch.
  • #17 20755538
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Majkyy98 napisał:
    KOCUREK1970 napisał:
    IC_Current napisał:

.
    Kocurek, zgadzam się w 100 procentach z Tobą.

Ponadto autor w swojej ostatniej wiadomości napisał, że potrzebuje doprowadzić sygnał do 6 gniazd, stąd też wymagany switch.

Czyli taki układ jak na obrazku jest zły? Schemat połączeń sieciowych z anteną zewnętrzną, switchem, routerem, smart TV, komputerami i NAS.

A taki poprawny? Schemat sieci domowej z routerem i switchem do urządzeń końcowych.
  • Pomocny post
    #18 20755542
    KOCUREK1970
    SuchyMajor napisał:
    A taki poprawny?

Dokładnie, ten jest prawidłowy.
    SuchyMajor napisał:
    Czyli taki układ jak na obrazku jest zły?

Obecnie tak.

Wyjaśniam dlaczego - antena radiowa ma już w sobie router (Mikrotik) i to on już dzieli internet, zatem switch może tam być zaraz za anteną.
    ONT NIE jest routerem, to tylko konwerter sygnału ze światła na skrętkę, zatem switch też może być, ale z racji braku routera, net dostanie tylko PIERWSZE urządzenie, które podepnie się do internetu, zatem w tym przypadku, switch MUSI! być ZA routerem.
  • #19 20755665
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    KOCUREK1970 napisał:
    SuchyMajor napisał:
    A taki poprawny?

Dokładnie, ten jest prawidłowy.
    SuchyMajor napisał:
    Czyli taki układ jak na obrazku jest zły?

Obecnie tak.

Wyjaśniam dlaczego - antena radiowa ma już w sobie router (Mikrotik) i to on już dzieli internet, zatem switch może tam być zaraz za anteną.
    ONT NIE jest routerem, to tylko konwerter sygnału ze światła na skrętkę, zatem switch też może być, ale z racji braku routera, net dostanie tylko PIERWSZE urządzenie, które podepnie się do internetu, zatem w tym przypadku, switch MUSI! być ZA routerem.

Antenę satelitarną (talerz) był podłączony do switcha na strychu przewodem WAN a LAN skrętkami sztuk 6 jak miałem internet radiowy/satelitarny dzięki switchowi sygnał szedł na gniaztka do wszystkich pomieszczeń i net po gniaztku śmigał w każdym pomieszczeniu a ruter był w jednym z pomieszczeń na parterze i wszystko działało.

Teraz mam światło pociągnięte przewodem na strych dwoma końcówkami SC/APC jedna do ONT druga do konwertera na skrętkę i dopiero do switcha gdzie sygnał jest dzielony na wszystkie pomieszczenia i w jednym z pokoi jest ruter WIFI.

Antena satelitarna (talerz) teraz jest nie funkcjonalna bo jest światło.
  • Pomocny post
    #20 20755829
    Majkyy98
    Poziom 12  
    Przy talerzu mógł działać switch przed routerem rozsyłającym Wi-Fi na dole, bo w antenie był zaszyty router, rozdzielający IP na poszczególne urządzenia.

Przy światłowodzie tak niestety nie jest, bo masz konwerter który przetwarza sygnał że światła na miedź czyli skrętkę. Nie ma w nim routera, on tylko przetwarza sygnał z jednego medium na drugie.
    Żeby to mogło wszystko działać, musisz najpierw podłączyć router, który będzie mógł przydzielić adresy.
    Za nim switch do urządzeń, które są podłączone do gniazdek.

Prościej już się chyba nie da.
    @KOCUREK1970 co nie?
  • Pomocny post
    #21 20755879
    KOCUREK1970
    Majkyy98 napisał:
    @KOCUREK1970 co nie?

Z ustów mnie Pan to wyjął :D
  • Pomocny post
    #22 20756553
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1113
    SuchyMajor napisał:
    Antenę satelitarną (talerz) był podłączony do switcha na strychu przewodem LAN a WAN skrętkami sztuk 6
    To co przychodzi od dostawcy Internetu (z satelity czy ze światłowodu) to jest WAN (siec dalekosiężna) a to co masz w domu to LAN czyli siec lokalna. Czyli masz jeden WAN i 6 LAN - odwrotnie niż opisałeś. Używając powszechnie przyjętych skrótów w innym znaczeniu wprowadzasz w błąd tych którzy mogą Ci pomóc.
    Prawdopodobna sytuacja z anteną - w antenie jest modem i ruter w jednej obudowie i tak naprawdę na tym kablu RJ-45 z anteny przychodzi już LAN a nie WAN.
    SuchyMajor napisał:
    Teraz mam światło pociągnięte przewodem na strych dwoma końcówkami SC/APC jedna do ONT druga do konwertera na skrętkę
    Możesz to wyjaśnić albo pokazać zdjęcia? Masz dwa światłowody? Czym różni się ONT od konwertera? Przecież ONT jest tym konwerterem na sygnał przewodowy Ethernet. Podobnie jak modem w antenie może być zintegrowany z ruterem ale rozumiem, że nie jest.
    Jeżeli nie ma w nim rutera to po podłączeniu do switcha wszyscy tam przyłączeni dostana adresy od dostawcy Internetu. Problem jest taki, że dostawca ogranicza ilość adresów do jednego, czasem trzech z czego jeden należy do ONT aby można go było kontrolować i wgrywać oprogramowanie od strony operatora. Normalnie podłączasz tam tylko ruter z włączonym NAT (czyli w zasadzie włączasz bramę - gateway - jednak powszechnie zwana ruterem). Taki ruter dostaje ten jedyny adres od dostawcy Internetu na porcie WAN a sam tworzy lokalną siec IP po stronie portów LAN i uruchamia DHCP aby przydzielać adresy z tej sieci lokalnej każdemu kto się do niej przyłączy (chyba, że ustawisz jakieś filtry).

Pytania pomocnicze:
    Czy w takim układzie jak masz możesz podłączyć więcej urządzeń do switch i wszystkie widzą internet?
    Jakie adresy IP otrzymują urządzenia? (polecenie "ipconfig /all" z konsoli Windows)

SuchyMajor napisał:
    jak miałem internet radiowy/satelitarny dzięki switchowi sygnał szedł na gniastka do wszystkich pomieszczeń i net po gniastku śmigał w każdym pomieszczeniu
    Ja już wiem czemu to nie działa - kolega ma gniastka a nie gniazdka i uparcie stosuje taka formę od pierwszego posta. Sam popełniam błędy ortograficzne ale chyba warto sprawdzać co się pisze i nie trwać w błędzie. :-)
  • Pomocny post
    #23 20756560
    Majkyy98
    Poziom 12  
    stachu_l napisał:
    Możesz to wyjaśnić albo pokazać zdjęcia? Masz dwa światłowody? Czym różni się ONT od konwertera?

Autorowi pewnie chodziło o gniazdo abonenckie i sam ONT. Widać, że trochę myli pojęcia więc i tu podejrzewam podobną sytuację.
    Reszta, jak wyżej opisałeś i inni użytkownicy forum.

Poczekajmy na autora, niech się jakoś ustosunkuje do naszych wskazówek.
  • Pomocny post
    #24 20756800
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1875
    SuchyMajor napisał:
    do tego ruter ma 4 gniazda LAN a ja potrzebuje 6

Za to te cztery wyjścia LAN w routerze (Homebox) są gigabitowe. Podłącz więc i skonfiguruj na początek, na próbę, ten router na strychu, wykorzystując też jego wbudowany switch 4xLAN 1Gbit i sprawdź czy w ogóle Twoje okablowanie umożliwi te 300Mb/s w każdym gniazdku sieciowym w domu

Bo może się okazać że nie ma sensu pakować się w nowy switch.
  • #25 20757427
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Kable światłowodowe i ethernetowe podłączone do urządzenia. Zbliżenie na ścianę z podłączonymi kablami do urządzeń sieciowych, w tym prawdopodobnie konwertera i modemu.

Tak to wygląda są to dwa urządzenia jedno to Nokia (chyba konwerter) czarne, drugie modem? białe i do każdego z nich jest podłączony kabel światłowodowy i od tego czerwonego kabla ethernetowego idzie do switcha.

Jak będę miał możność to spróbuje iść z ruterem i podłączyć go, tylko kwestia czy bezpośrednio kablem światłowodowym i kable ze switcha do niego czy WAN-em?

Tylko w takiej sytuacji będę musiał wyposażyć się w jakiś acces point żeby na dole podłączyć?

PS. Za błędy z gniastkiem przepraszam i dziękuje za uwagę.
    Załączniki:
    • Ipconfig all.docx (77.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #26 20757489
    Majkyy98
    Poziom 12  
    Nokia to ONT, biała puszka pod nim to gniazdo abonenckie.
    Do białej puszki biegnie główny światłowód z zewnątrz, tam jest zarobiony do gniazda, które masz podłączone do ONT tym krótkim żółtym światłowodem.

A z niego musi lecieć skrętką sygnał do routera.
    Router dopiero nadaje Twoim urządzeniom adresy, nie switch ani ONT. Jak podłączysz switcha za ONT to jedno, w porywach dwa urządzenia zadziała.

Podepnij router (ten, który daje Ci WiFi) do portu WAN, do portów LAN ile będzie można gniazd i sprawdź na ich końcach, jakie uzyskasz prędkości sieci.
  • #27 20760029
    SuchyMajor
    Poziom 6  
    Ruter podpiąłem zamiast switcha na strychu i była pełna prędkość 300Mb/s ale był problem z zasięgiem na parterze więc chciałem skonfigurować stary ruter jako acces point (wyłączenie DHCP, zmiana adresu IP itp.) ale zaczął coś fiksować więc to nie pomogło.

Kolega doradził mi żebym podłączył tylko ten przewód do konwertera który idzie do pokoju na parterze w którym jest PC i ruter, więc teraz mam pełną prędkość po kablu jak i po WIFI tylko z tym że pozostałe pomieszczenia są bez neta po kablu, ale na razie nie są potrzebne.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu światłowodowego od T-Mobile, gdzie osiągane prędkości wynoszą jedynie 93Mb/s zamiast 300Mb/s. Po analizie okazało się, że problem wynika z użycia switcha TP-Link TL-SF1008D, który obsługuje maksymalnie 100Mb/s. Użytkownik został poinstruowany, aby podłączyć router bezpośrednio do ONT, a switch umieścić za routerem, co pozwoli na pełne wykorzystanie prędkości 300Mb/s. Po dokonaniu zmian, użytkownik uzyskał pełną prędkość, jednak zasięg Wi-Fi na parterze pozostał problematyczny. Zasugerowano również użycie Access Pointa dla lepszego zasięgu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA