logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki bezpiecznik nadprądowy do silnika 3-fazowego 0,12kW?

PiatyElement 28 Lis 2005 09:03 4604 22
REKLAMA
  • #1 2033269
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    witam, jaki założyć bezpiecznik nadprądowy do silnika 3-faz o mocy 0,12kW. bo każdy mówi co innego. i jeszcze jedno pytanko: kilka takich silników ma teraz założone bezpieczniki 0,3A, i większość pracuje bez zarzutu ale kilka sie zacina ( nie zawsze) powodując wyrzucanie bezpiecznika, czy może to być spowodwane przeciążeniem silnika i jego przegrzewaniem się przy dłuższej pracy? silnik ma założony siłownik który podnosi i opuszcza element o wadze około 50-60kg. dziękuję z góry za sugestie i podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2033838
    OPRNIK
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czesc ja bym proponowal ci zalozyc bezpieczniki 0,3A tylko zwloczne
    Pozdrawiam
  • #3 2033865
    MKKJ
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Oczywiście pamiętaj aby bezpiecznik zabezpieczał 3-fazy (trójfazowy) w przeciwnym razie gdy wywali tylko jedną faze może pojawić się duży problem (grzanie pozostałych faz silnika a w konsekwencji jego spalenie)
    Stosując więcej zabezpieczeń należy również zwrócić uwagę na wybiurczość zadziałania (selektywnoiść)

Dodano po 16 [minuty]:

Najprostszym rozwiązaniem zabezpieczenia nadprądowego bezzwłocznego są bezpieczniki topikowe. Prąd wkładki topikowej powinien być możliwie mały, ale tak dobrany, aby bezpiecznik nie zadziałał podczas rozruchu silnika. Prąd znamionowy Ib wkładki bezpiecznikowej dobiera się według zależności:

1.2 Ins < Ib > Irs/a

gdzie:
    Irs – największa skuteczna wartość składowej okresowej prądu rozruchowego,
    α – współczynnik (1.5 ÷ 3) zależny od rodzaju wkładki, częstości i sposobu
    rozruchów silnika,
    Ins – prąd znamionowy silnika.
  • #4 2034234
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, jako zabezpieczenie założone są bezpieczniki 3-faz. S303 FAEL, 0,3A z charakterystyką C dla silników. bezpieczniki wyskakują jak się "zablokuje" silnik, nie od razu ale po 3-5 próbach załączenia.
  • #5 2034274
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    Ja natomiast proponowałbym coś innego. Takie bezpieczniki nie służą do zabezpieczania silników.Powinieneś zastosować tutaj np.wyłącznik silnikowy typu M o odpowiednim zakresie wyzwalacza.
  • #6 2035147
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, poza bezpiecznikami nadprądowymi założone są również bezpieczniki termiczne ale to dopiero w silnikach powyżej 0,5kW, poniżeje nie było takiej konieczności. nadal nie otrzymałem odpowiedzi co do mocy silnika i podnoszonego przez niego ciężaru, dziękujęza zainteresowanie czekam na dalsze sugestie co może byćprzyczyną problemów. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2035339
    tprzemko
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam
    Jeżeli przy zatrzymaniu silnika zadziała to zabezpieczenie to znaczy że jest dobrze dobrane. Wtedy w uzwojeniach silnika płynie prąd ograniczony jedynie rezystancją uzwojenia. Co do mocy silnika i podnoszonego ciężaru zmierz sobie prąd na jałowo i pod obciążeniem. Powinieneś wysnuć jakieś wnioski sam. Może to coś pomoże osobiście nie sprawdzałem, inni producenci pewno też mają takie programy. http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=448
    Pozdrawiam
  • #8 2035411
    tompy
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam.
    Myślę że tprzemko ma rację. Najpierw trzeba odblokować silnik a potem włączać zasilanie.
    Jak zabezpieczenie nie wyrzuci przy zablokowanym silniku to silnik się spali.
  • #9 2035427
    pomidory
    Poziom 11  
    Co do mocy silnika i podnoszonego ciężaru:
    Na tabliczce znamionowej silnika jest podany prąd znamionowy płynący przy znamionowym obciążeniu. Jeśli pomierzysz prąd przy podnoszeniu tych 50kg i jego wartość będzie większa niż znamionowa to będzie znaczyło, że przeciążyłeś silnik.
  • #10 2039494
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, to mam problem bo nie pamietam prądu znamionowego a silniki wiszą około 18m nad podłogą. jedyne co moge zrobić to spr inne silniki i porównaż Iz z kW i na tym porównaniu przeliczyć teoretyczny Iz. tak też zrobie, dam znać w piątek co dalej bo w czwartek brde przy tym badziewiu. pzdr
  • #12 2045838
    PiatyElement
    Poziom 21  
    adacho dowciapny jestes na całej linii, silniki wiszą pod sufitem a osprzęt sterujący siedzi sobie w szafie w innym miejscu. Takie coś proszę ja ciebie...
  • REKLAMA
  • #13 2047066
    spros
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    no to prad trzeba mierzyc tam gdzie bedzie wylaczany czyli w szafce :) przeciez jak mnie sie wydaje idzie jakis kabel 3 fazowy (tak zakladam). i prad dajmy na to sobie tam plynie tymi 3 czy moze nawet 5 zylami (bez znaczenia). i tymi samymi zylami dochodzi od do silnika. zatem jesli nie ma po drodze zadnych zrodel to taki prad jaki wplywa to i wyplywa.
    o kurde! odkrylem I prawo kirchoffa!
    o cholera! przy okazji prawo gaussa o zrodlowosci!
    o k...! moze ja tez jestem jakims eugeniuszem?
    a tak pozatym odnosnie I prawa kirchoffa to nie za bardzo sprawdza sie w ekonomii:
    zarobilem 2000. w innej firmie tez 2000 ile mam?
    2k+2k=4k? eee mam 2.5k
    (2k brutto + 2k brutto = 2.5 netto)
    pozdrawiam wszystkich pracujacych.
  • REKLAMA
  • #14 2058046
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Spros - fajnie ze ewoluujesz i bierzesz aktywnie udział w rozwoju cywilizacji odkrywając nowe czyjeś prawa ale ja wiem gdzie mam zmierzyć prąd, problem ze nie mam dostępu do tablic znamionowych na silnikach, a ja sem nie nietoperek co by podleciec 18 w górę i spr, a silniki są włoskie wiec problem ze spr w net równiez.
  • #15 2058578
    spros
    Poziom 17  
    oho oczywiscie ze 18 metrow to nawet ja nie podskocze. a tak trzeba brak aktywny udzial. a czy nie da sie przewidziec pradu znamionowego? pewnie latwiej niz wartosci zabezpieczenia. uwazam ze jak jest 0.3 to powinno byc 0.3 a przyczyna lezy gdzie indziej.
    wyrzucanie bezpiecznika to moze byc problem
    obnizenia momentu silnika bo:
    a) jest za male napiecie zasilania (na siliniku nie w szafie). moze kable byly sztukowane albo sie gdzies obluzowaly na zaciskach. - nalezy sprawdzic polaczenia
    b) napiecie lub prad nie jest symetryczne - moze doszedl jakis odbior jednofazowy albo wymieniono oswietlenie albo jakas grzalka w lazience
    c) prad zawiera duza ilosc skladowych harmonicznych - jakies urzadzenie nieliniowe - prostownik czy inny energoelektroniczny
    d) i jeszcze moze wszystkie te rzeczy na raz.

silnik o mocy elektrycznej okolo 0,12kW powinien wg moich. szacunkowych wyliczen wciagac ciezar 50kg z predkoscia do okolo 15cm/s.
    jesli silnik jest stary, przekladnia nie najlepsza a ciezar wraz z lancuchem i przekladnia siega 75kg to nie polecam wciagania szybciej niz 10cm/s (40% sprawnosci calego ukladu) co dla 18m daje 3 minuty.
    jak wciagasz szybciej niz w 60 s to nie dziw sie ze zabezpieczenie wyrzuca.
  • #16 2061078
    PiatyElement
    Poziom 21  
    Spros przyznaję ze na silnikach i ich możliwościach nie bardzo sie znam ale ... sugerujesz ze silnik z mojego robota kuchennego (200W) powinien poradzić ciężar np80kg? jeśli Ci sie chce to wyłóż mi troszkie teorii w tym temacie bede wdzieczny - w końcu człowiek uczy sie całe życie. A ja jeszcze musze rozwiązać problem, zacinania sie silników przy siłownikach. Dodam tylko że tym samym sterowaniem , sterowane są jeszcze 32 inne silniki ( 0d 0.5kW do 5.5kW) i śmigają az miło, poza tymi 0.12kW wypierdasami. Myślę jak ktoś tu ujął ze zabezpieczenia 0,3A są dobrze dobrane, a jednak je wywala podczas pracy po kliku chwilach i to tylko na niektórych silnikach i nie zawsze, wiec gdzieś coś nie tak.
    p.s. pozostałe silniki oczywiście mają własne styczniki i zabezpieczenia
  • Pomocny post
    #17 2061315
    spros
    Poziom 17  
    otoz okaze sie ze 200W poradzi z 80kg. teoria jest taka:
    moc silnika (P)
    sila (F) = masa (m) * przyspieszenie (g)
    predkosc (v) = droga (s) / czas (t)

aby wciagac mase m[kg] do gory porzeba dzialac sila F[N] = m[kg]*g[m/s2]. jesli z wciagamy z predkoscia v[m/s] to potrzebna na to moc wynosi:
    P[W] = F [N] * v[m/s] = m[kg]*g[m/s2] * v[m/s]
    zatem czas potrzebny na przebycie w pionie wysokosci s:
    t[s] = s[m] / v[m/s];
    ale wracajac do mocy i twojego przykladu:
    P= 80kg * 10m/s2 * 0.1m/s = 80W przy 100% sprawnosci (n)

w wytrzymalosci materialow zakladamy kolo na ktory zawijamy line o obwodzie 1m = (srednica 30cm).
    zatem aby wciagac z v=0.1m/s potrzeba wykonac x = 0.1 [obr/s] = 60*x [obr/min].
    silnik kreci sie z n [obr/min]
    zatem przekladnia musi wynosic i = n / (60*x)
    niech ten silnik kreci sie 1500 obr/min (klatkowy 2 pary biegunow).
    i = 1500 / (60*0.1) = 250
    zatem potrzebujemy przekladni 1:250 oczywiscie tak dobranej zeby odpowiednio moment sie przeniosl ale to temat na osobna bajke

odszacujmy sprawnosc ukladu:
    silnik n1 = 90%
    beben (system nawijania liny) n2 = 90%
    przekladnia (1:250) n3 = 50%(zakladam ze bedzie ona 4 stopniowa)
    sprawnosc n = n1*n2*n3 ~40% (to i tak duzo)
    zatem P=80[W]/0.4 = 200W.
    tyle zatem wystarczy aby wciagnac taki ciezar z v =10cm/s.
    oczywiscie caly problem to przekladnia redukcyjna.
    zawsze mozemy zmienic silnik na taki co ma odpowiednio wiecej par biegunow albo jakis inny wolniej wirujacy i kultularnie przekladnia zmaleje.
    warto tez dolorzyc do takiego ukladu kolo zamachowe ze sprzeglem. uniknie sie wtedy problemow ktorych nie opisalem a ktore wystepuja np jak ladunek sie zakolysa (wiekszy moment i silnik stanie) albo jak sie lozysko w przekladni zatrze, ale to tez osobna bajka.
  • #18 2062254
    PiatyElement
    Poziom 21  
    no i wszystko odrazu jaśniejsze. mam jeszcze pytanko: co to schemat rozdzielni jedno kreskowy? co to deklaracja zgodności na rozdzielnie ( chyba elektrykowi chodziło o szafę ze sterowaniem którą złożyłem) i skąd tę deklarację wziąść? mam ją sam wystawić? czy ktoś ma tablicę (tabelę) gdzie rozpisane są wielkości zabezpieczeń adekwatnie do mocy silnika? bo stwierdził elektryk ze zabezpieczenia mają być wzięte z tabeli zabezpieczeń.

Ej ludziska no jak dobieracie bezpieczniki nadprądowe, chcialbym poznać wasze opinie...
  • #19 2087963
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, co do tabeli wielkości zabezpieczeń juz znalazłem, co do schematu to juz wiem jaki to ( wiedziałem chyba wcześniej ale pomroczność jasna.... wystąpiła u mnie chwilowa) troszke trzeba było sie namęczyć przy pochłanianiu wiedzy typu deklaracja zgodności... certyfikat zgodności... WE...UE... CE... itp itd + normy no ...ale... grunt że już po krzyku. pozdrawiam wszystkich temat zamknięty.
  • #20 2087999
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Najpierw trzeba usunąć przyczynę zacinania się silników, czy to mechaniczną czy elektryczną - pisano o tym wyżej.
    Jeśli silnik jest narażony na przeciążenia to musowo jakiś wyłącznik z termikiem ustawionym na 110-120% prądu znamionowego, a ten jeśli nie znany to łatwo wyliczyć z mocy silnika i napięcia sieci.
    Przy takich częstych zacięciach w końcu te silniki się spalą, a może już są przegrzane i stąd problemy?
  • #21 2093499
    piotrekk
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    witam
    spros fajny jesteś :D. z odrobiną żartu wytłumaczyleś teorię w zastosowaną w praktyce. więcej takich ludzi tu na forum.

z doświadczenia życiowego jestem praktykiem i powiem że czasami do rozwiązania problemu czasami brakuje mi teorii. i takie coś jak napisałeś własnie sie przydaje.

cyruss czasami kurz potrafi zrobić taką poduszkę że silnik nie jest w stanie się sam wychłodzić. masz rację. najpierw trzeba poszukać usterki natury mechaniczno-technicznej, a dopiero zastanawiać się nad częścią elektryczną. z natury wiem że 90% uszkodzeń urządzeń to przyczyna właśnie mechaniczna. pozostałe 10% to zły styk lub wypalone coś tam w torze sterowania lub zasilania silnika

jeszcze raz pozdrawiam serdecznie.
  • #22 2095985
    PiatyElement
    Poziom 21  
    witam, Panowie sorka ale okazało sie ze silniki sie nie zacinały ( co było ciężko stwierdzić bo wysoko było a elementy podwieszone zasłaniają wszystko ), poprosty źle zmontowane były uchwyty na siłownikach i pozrywały się śruby i elementy konstrukcji stały nieruchomo,( ale trzeba było rusztowanie rozstawić aby to stwierdzić) natomiast bezpieczniki wyrzucało gdyż siłowniki doszły do swojego skrajnego położenia i działały zabezpieczenia w siłownikach. Po wymianie śrub i poprawnym montażu ich przez firmę która je zakładałą wszystko jest już ok.
    Pozdrawiam.
  • #23 2096359
    cyruss
    Poziom 31  
    Ocena: 238
    Czyli nosy piszących w tym temacie mówiły prawdę.
    Najpierw sprawdzenie mechaniki, potem elektryki.
    Chyba można już temat zamknąć?

Podsumowanie tematu

✨ Do zabezpieczenia silnika trójfazowego o mocy 0,12 kW zalecane są bezpieczniki nadprądowe o wartości około 0,3 A, najlepiej bezpieczniki zwłoczne, które zabezpieczą wszystkie trzy fazy jednocześnie, aby uniknąć uszkodzenia silnika wskutek asymetrii zasilania. W praktyce jednak bezpieczniki topikowe nie są optymalnym rozwiązaniem do ochrony silników; lepszym wyborem są wyłączniki silnikowe z regulowanym wyzwalaczem termicznym, ustawionym na około 110-120% prądu znamionowego silnika. Prąd znamionowy można wyliczyć na podstawie mocy silnika i napięcia sieci, jeśli nie ma dostępu do tabliczki znamionowej. Problemy z wyzwalaniem bezpieczników mogą wynikać z przeciążeń, zacięć mechanicznych lub nieprawidłowego montażu siłowników, które podnoszą elementy o masie około 50-60 kg. W przypadku omawianych silników problemem okazały się uszkodzone uchwyty i zerwane śruby, co powodowało zablokowanie mechaniczne i wyzwalanie zabezpieczeń. Po naprawie mechanicznej problem ustąpił. Wskazane jest również sprawdzenie symetrii napięcia, jakości połączeń oraz obecności harmonicznych w prądzie. Dla doboru zabezpieczeń można korzystać z tabel i norm dotyczących wartości zabezpieczeń adekwatnych do mocy silnika. Deklaracja zgodności i schemat rozdzielni są dokumentami związanymi z bezpieczeństwem i zgodnością urządzeń elektrycznych, które powinny być dostępne dla szaf sterowniczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA