logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uzyskać dostęp do sprzętowego portu SPI w CB2S? P16 (MOSI) lutujemy do QFN

p.kaczmarek2 03 Paź 2023 16:04 4833 1

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Pokazuje wyprowadzenie sprzętowego MOSI P16 z modułu Tuya CB2S BK7231N przez lutowanie do pada QFN układu scalonego.
  • Zdejmuje ekranowanie, odcina ścieżkę od padu CEN, a cienki emaliowany drut lutuje bezpośrednio do padu QFN i zabezpiecza maską UV.
  • P16/MOSI nie jest dostępny na wyprowadzeniach CB2S, a przy demontażu przypadkowo wylutowano też kondensator odsprzęgający 100nF.
  • Po modyfikacji P16 działa jako sprzętowe SPI w OpenBeken do sterowania adresowalnymi LED-ami, z obsługą SM16703 i działającym WS2812.
  • Alternatywą jest moduł CBU z gotowym P16 na padach, ale CB2S/CB3S są wyraźnie popularniejsze i łatwiej dostępne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • Zbliżenie na płytkę PCB modułu CB2S z przylutowanym cienkim drutem do pinu QFN.
    Tutaj pokażę, jak uzyskać dostęp do sprzętowego pinu MOSI, P16, w typowym module Tuya CB2S BK7231N. Pin MOSI może być używany do sprzętowej komunikacji SPI, a także do sterowania indywidualnie adresowalnymi diodami LED, takimi jak WS2812 lub SM16703, ale nie jest dostępny na wyprowadzeniach modułu CB2S. Z tego powodu będziemy musieli przylutować drucik do padu samego QFN od układu scalonego, by się do tego MOSI dostać.

Krok 0: Rozważania
    Rozważmy wyprowadzenia CB2S:
    Zdjęcie modułu Tuya CB2S BK7231N na drewnianej powierzchni. Moduł Tuya CB2S BK7231N z widocznymi pinami i kodem QR. Zbliżenie modułu Tuya CB2S z odsłoniętym ekranowaniem i widocznymi padami lutowniczymi.
    Najczęściej używane GPIO są poprowadzone do padów, na dole modułu znajduje się również kilka padów GPIO do debugowania, ale nigdzie nie można znaleźć P16. Mimo to możemy sprawdzić pinout samego układu scalonego QFN BK7231, aby stwierdzić, że powinien on być dostępny, przynajmniej na padzie QFN:
    Schemat wyprowadzeń układu BK7231T
    Oznacza to, że projektant modułu CB2S musiał pominąć ten pin. Zamierzamy to teraz naprawić.

Krok 1: Demontaż ekranowania CB2S
    Ekran można łatwo usunąć za pomocą gorącego powietrza, dużej dyszy i dodatkowego topnika, aby poluzować połączenie lutowane:
    Zdjęcie modułu Tuya CB2S z widocznym chipem BK7231N na drewnianym tle. Zbliżenie na moduł Tuya CB2S BK7231N z chipem QFN. Zbliżenie modułu CB2S BK7231N z widocznymi padami i mikroukładem. Moduł Tuya CB2S z układem scalonym BK7231N i oznaczeniami padów na płytce.
    Na zdjęciach przez przypadek wylutowałem też kondensator odsprzęgający zasilanie 100nF. Należy to naprawić przed ponownym użyciem modułu:
    Ostry koniec narzędzia lutowniczego na drewnianym tle

Krok 2: Wybór miejsca trasy
    Najlepszą opcją jest ponowne wykorzystanie jednej z istniejących podkładek, np. CEN. Zdecydowałem się na CEN, ponieważ nie używam go do flashowania, po prostu wykonuję cykl wyłączania/włączania zasilania i działa niezawodnie. Musiałem więc wyciąć ścieżkę od CEN:
    Zbliżenie na moduł CB2S z widocznymi punktami lutowniczymi.
    Zbliżenie na płytkę PCB z widocznymi ścieżkami i padami.
    W ten sposób CEN jest teraz odłączony od padu i można go ponownie wykorzystać do naszych celów.

Krok 3: Przygotowanie drutu
    Teraz potrzebny będzie cienki drut, mniej więcej wielkości padu QFN. Usuwamy z niego emalię. Pobielamy końcówkę drutu, aby ułatwić lutowanie. Jako źródło takich przewodów można wykorzystać stary, zepsuty transformator lub cewkę.

Krok 4: Lutowanie drutu
    Gdy przewód jest już przygotowany, czas go przylutować do odpowiedniego padu obudowy QFN. Warto upewnić się, czy dobrze zidentyfikowaliśmy pierwszy pin - jest on oznaczony kropką. Można użyć położenia oscylatora kwarcowego do weryfikacji czy dobrze określiliśmy orientację układu.
    Do lutowania użyłem cienkiej końcówki lutowniczej, najpierw dodałem topnik i trochę spoiwa ołowiowego, a następnie ostatecznie wykonałem połączenie:
    Zbliżenie na płytkę PCB modułu CB2S z przylutowanym cienkim drutem do pinu QFN.
    Zbliżenie przylutowanego drutu do układu scalonego na niebieskiej płytce PCB.
    Warto pamiętać, aby przed przejściem do następnego kroku wyczyścić płytkę PCB za pomocą IPA.

Krok 5: Dodanie maski lutowniczej utwardzanej promieniami UV
    Teraz można zabezpieczyć połączenie za pomocą maski lutowniczej utwardzanej promieniami UV. W przeciwnym razie przewód może się poluzować podczas użytkowania lub przechowywania modułu. Nakładamy maskę lutowniczą i utwardzamy promieniami UV:
    CB2S BK7231N z przewodem MOSI podświetlonym UV Zbliżenie na moduł Tuya CB2S z przylutowanym cienkim drutem do padu QFN.

Krok 6: Wyprowadzenie na pad
    Na koniec przyszedł czas na przylutowanie drugiego końca przewodu do podkładki. Oczywiście należy go również usunąć z emalii. Następnie można przylutować także dalsze przewody łączące moduł z płytką stykową:
    Moduł CB2S z przylutowanymi przewodami na płytce prototypowej Zbliżenie na moduł Tuya CB2S z przylutowanymi przewodami do padu QFN.

Podsumowanie
    W ten sposób udało się wyprowadzić P16 (MOSI) na typowym module CB2S. Ta sama metoda może również działać w przypadku podobnych modułów, takich jak CB3S itp. Alternatywnie można poszukać modułu, który ma już P16 dostępny na padach, takiego jak moduł CBU:
    Rysunek techniczny modułu CB2S z oznaczeniami wymiarów i pinów.
    Jednak moduł CBU wydaje się być mniej popularny i mniej dostępny niż CB2S/CB3S, więc przedstawiona metoda może być przydatna w niektórych przypadkach.
    Wyprowadzony P16 można wykorzystać np sterowania adresowalnymi diodami LED poprzez sprzętowy SPI BK7231, który jest dostępny w OpenBeken . Obecnie wspieramy SM16703, a WS2812 również działa, ale WS wymaga pewnych ostatecznych poprawek, zanim będzie w pełni gotowy do wydania. To na razie tyle. W kolejnym temacie pokażę sterowanie LEDami, a na razie dziękuję za uwagę.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14803 postów o ocenie 12966, pomógł 659 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20790939
    DeDaMrAz
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    Oto jak można modować moduł CB3S. Odciąłem podkładkę P14 od przelotki i podłączyłem do niej P16, aby mieć łatwiejszy dostęp do P16 w celu przetestowania. Wszystko można odwrócić, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z modułem chipowym i ścieżkami lutowniczymi. Zbliżenie na podzespoły elektroniczne na płytce drukowanej o niebieskim tle. Zbliżenie na zmodyfikowaną płytkę modułu CB3S z odsłoniętymi połączeniami lutowanymi.
REKLAMA