logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung A40: Usterka przycisku Power - nieprawidłowe działanie

seweryn1908 15 Paź 2023 13:59 1131 12
REKLAMA
  • #1 20771214
    seweryn1908
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Samsung A40. Nieprawidłowo działa przycisk power.

• REKLAMA
  • #3 20772075
    seweryn1908
    Poziom 9  
    Nie rozkręcałem go jeszcze, problem z klawiszem power zaczął się po tym, jak telefon zasłabł mojemu ojcu.
  • REKLAMA
  • #5 20772634
    seweryn1908
    Poziom 9  
    staś pytalski napisał:
    Jeszcze raz poproszę, co się stało z telefonem?
    Telefon zamókł mojemu ojcu. Mówiłem mu, żeby go zasypać w ryżu na 24 godziny, żeby wyciągnąć wilgoć, ale on nie zrobił tego. Teraz ma problem z klawiszem power.
  • #6 20772635
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    seweryn1908 napisał:
    Mówiłem mu, żeby go zasypać w ryżu na 24 godziny, żeby wyciągnąć wilgoć, ale on nie zrobił tego.

Nawet jakby to zrobił nic by nie zyskał - kiedy przestaniecie wierzyć w bajki?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 20773094
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    Należałoby rozebrać telefon, możliwe, że przycisk od wilgoci robi zwarcie, może na płycie też jest wilgoć. Po kontakcie z cieczą warto rozebrać osuszyć. Jeżeli jeszcze jako tako działa można próbować zarchwizować dane.
  • #8 20773189
    seweryn1908
    Poziom 9  
    staś pytalski napisał:
    Należałoby rozebrać telefon, możliwe, że przycisk od wilgoci robi zwarcie, może na płycie też jest wilgoć. Po kontakcie z cieczą warto rozebrać osuszyć. Jeżeli jeszcze jako tako działa można próbować zarchwizować dane.
    telefon działa poprawnie tylko ten klawisz "żyje własnym życiem" naciskam chcąc wyłączyć ekran a tu nic a innym razem wystarczy tylko przecisnąć i włącza się ten ekran gdzie są opcje wyłącz zasilanie ,uruchom ponownie i połączenie alarmowe.
  • #9 20773502
    blahfff
    Poziom 41  
    Ocena: 1281
    seweryn1908 napisał:
    telefon działa poprawnie tylko ten klawisz "żyje własnym życiem"

Klawisze boczne znajduja sie w ramce, na tasmie. Zeby sie do nich dostac, trzeba telefon rozebrac. Jesli ma to dzialac, to trzeba naprawic, badz wymienic w zaleznosci od uszkodzen i tyle. Jest jakas szansa, ze to problem po stronie plyty, ale mniejsza. Samo sie nie naprawi.

Jak nie masz sprzetu i doswiadczenia to oddaj do serwisu. W tym modelu klapka jest klejona, i co prawda nie schodzi ciezko, ale jesli zrobi sie to nieumiejetnie to bardzo latwo naderwac badz urwac anteny i potem bedzie problem z zasiegiem.
  • #10 20773813
    seweryn1908
    Poziom 9  

blahfff napisał:
    seweryn1908 napisał:
    Telefon działa poprawnie, tylko ten klawisz "żyje własnym życiem".

Klawisze boczne znajdują się w ramce, na taśmie. Żeby się do nich dostać, trzeba telefon rozebrać. Jeśli ma to działać, to trzeba naprawić, bądź wymienić w zależności od uszkodzeń i tyle. Jest jakaś szansa, że to problem po stronie płyty, ale mniejsza. Samo się nie naprawi.

Jeśli nie masz sprzętu i doświadczenia, to oddaj do serwisu. W tym modelu klapka jest klejona, i co prawda nie schodzi ciężko, ale jeśli zrobi się to nieumiejętnie, to bardzo łatwo naderwać bądź urwać anteny, a potem będzie problem z zasięgiem.

Znalazłem filmik, jak rozebrać ten telefon. Szkoda, że nie jest pokazane, jak dostać się do tych klawiszy bocznych. https://youtu.be/nX3nBwiuHdo?si=Q9qav35U0AWa7dWp
  • REKLAMA
  • #11 20773832
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1426
    W 2:37 sekundzie jest odwracana ramka, jak dojdziesz do etapu, gdy będzie zdjęta, to zobaczysz gdzie jest guzik i jego taśma. Na znanym portalu aukcyjnym masz ramkę, korpus do tego modelu i można zobaczyć jak to wygląda. Tam nie ma filozofii. Najważniejsze to umiejętnie odkleić klapkę.
  • #12 20816889
    chris_smith
    Poziom 1  
    Tu jest pokazane jak dobrać się do tych klawiszy i taśmy - https://youtu.be/dPEYLFH2mQ0
    W moim przypadku, co prawda inny model ale zachowanie podobne, wystarczyło delikatnie wsunąć igłę pomiędzy styki switcha i przesunąć lewo/prawo delikatnie je "rozdzielając". Po tym odzyskał właściwy "klik" i działa poprawnie ponad rok. Możesz też po prostu wymienić cały moduł klawiszy na inny.
  • #13 20960221
    seweryn1908
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany trzeba było przetrzeć styk taśmy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przyciskiem power w telefonie Samsung A40, który zaczął działać nieprawidłowo po kontakcie z wodą. Po zasłabnięciu telefonu, użytkownik nie zastosował się do porady o osuszeniu go w ryżu. W odpowiedziach zasugerowano rozebranie telefonu w celu sprawdzenia stanu przycisku oraz taśmy, ponieważ wilgoć mogła powodować zwarcie. Użytkownik znalazł filmiki instruktażowe dotyczące demontażu, a ostatecznie problem został rozwiązany przez przetarcie styku taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA