logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy rozmrażanie lodówki Polar TS 136 czerwonym przyciskiem jest bezpieczne

VVallterBreneka 17 Paź 2023 21:47 516 4
REKLAMA
  • #1 20774357
    VVallterBreneka
    Poziom 10  
    Przepraszam, jeśli pytanie nie do końca pasuje do tego forum, ale absolutnie nigdzie nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi - przy próbie rozmrożenia lodówki czerwonym przyciskiem w środku, na pudełku z nim i lampką po jakimś czasie zaczyna zbierać się woda kapiąca z zamrażalnika - czy to przypadkiem nie grozi zwarciem i ewentualnym porażeniem prądem? Na logikę rzecz biorąc, podczas rozmrażania lodówka powinna być całkowicie odcięta od zasilania, więc ten przycisk moim skromnym zdaniem jest kompletnie bez sensu, bo jedynie wyłącza chłodzenie, światło działa nadal...
    Czy mogę bezpiecznie używać tego przycisku, czy lepiej po prostu wyłączyć lodówkę z kontaktu do czasu rozpuszczenia się i odpadnięcia narośniętego lodu od ścianek zamrażalnika?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20774440
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6635
    Szybciej rozmrozisz wyłączając ją z prądu niż tym guzikiem to nic innego jak wyłącznik agregatu połączony z termostatem jak wzrośnie temperatura to się załączy z powrotem.
  • REKLAMA
  • #4 20774493
    VVallterBreneka
    Poziom 10  
    Taca na wodę jest, sęk w tym, że ona też jest zapełniona lodem i między innymi z niej kapie woda na pudełko z przyciskiem.
    Ogólnie przy rozmrażaniu woda leci z każdej strony po ściankach lodówki i do tej pory po prostu wyłączałem ją z kontaktu, a lodówkę zapychałem ręcznikami, żeby wchłaniały tę wodę, ale zawsze mnie nurtował ogólny sens istnienia tego przycisku i bezpieczeństwo związane z jego używaniem.
  • Pomocny post
    #5 20774508
    78db78
    Poziom 43  
    Ocena: 3194
    To wyłączaj z gniazdka a po 2 taka lodówkę rozmraża się co miesiąc a ty masz lód na tacy to rok czasu nic nie robiłeś, tam jest taka dźwignia co zamyka klapkę od zamrażalnika żeby ograniczyć zimno w chłodziarce.
REKLAMA