logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Lodówka Polar CZ340 - Jak kompletnie odłączyć zamrażarkę?

Kubsonthefirst 31 Lip 2020 15:03 7275 3
REKLAMA
  • #1 18847436
    Kubsonthefirst
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Wczoraj zbijając lód w zamrażarce przedziurawiłem wewnętrzną ściankę i uleciał czynnik chłodzący. Z upływającymi godzinami zamrażarka, chodząca cały czas na pełnych obrotach, zaczęła się rozmrażać. Lodówka przez całą noc chodziła non-stop i byłem przekonany, że pomimo tego, że w chłodziarce dalej jest zimno to na nią też przyjdzie czas. Pytałem lokalnych fachowców o koszt ewentualnej naprawy, ale mijało się to z celem, więc kupiłem nową lodówkę.
    Dzisiaj, podczas podmiany lodówek zobaczyłem, że Polar ma dwa agregaty i zakładam, że jeden jest od zamrażarki, a drugi od chłodziarki, a w związku z tym te dwa elementy powinny działać niezależnie. Chłodziarka dalej (już ponad 24h od uszkodzenia) działała poprawnie, więc myślę, że jest sprawna i tylko zamrażarka uległa awarii. W związku z tym, nie chce jej wyrzucać, a jedynie kompletnie odłączyć zamrażarkę żeby ograniczyć zużycie prądu przez to urządzenie. Poza tym myślę, że coś się tam może spalić w aktualnej konfiguracji bo lodówka cały czas stara się doprowadzić do właściwej temperatury w zamrażarce i chodzi na pełnych obrotach, a wiadomo, że nigdy do tego przecież nie dojdzie.

Pytanie czy jest to możliwe i jeśli tak, to jak skomplikowana jest to operacja? Wydaje mi się, że wystarczyłoby odpiąć, któryś z kabli / agregat od modułu zamrażarki, ale nie mam zielonego pojęcia który to ani czy moje założenia są poprawne.

Bardzo proszę o pomoc i jakieś wskazówki, z góry dziękuję!

Poniżej zdjęcia tego co widzę:

Lodówka Polar CZ340 - Jak kompletnie odłączyć zamrażarkę? Lodówka Polar CZ340 - Jak kompletnie odłączyć zamrażarkę?
  • REKLAMA
  • #2 18847503
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    Witam

Odłączenie agregatu to jedno. Natomiast trzeba jeszcze "przekonać" elektronikę sterującą że zamrażarka ma być wyłączona i nie należy tam wypracowywać zadanej temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18847568
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1406
    LightOfWinter napisał:
    Natomiast trzeba jeszcze "przekonać" elektronikę sterującą że zamrażarka ma być wyłączona i nie należy tam wypracowywać zadanej temperatury.

Tam nie ma żadnej elektroniki.
    Wyłączyć można , przekręcając pokrętło termostatu od zamrażarki na "0". I tyle.
  • #4 18847605
    Kubsonthefirst
    Poziom 2  
    Ocena: 4
    Nie bylem swiadomy, ze na gorze lodowki jest panel sterowania od zamrazarnika - dzieki! "0" na termostatcie rozwiazalo problem.
REKLAMA