logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lokalizacja rozdzielni w garażu nieogrzewanym - różnica poziomów, mostek termiczny

Facto. 23 Paź 2023 13:18 2877 59
Najlepsze odpowiedzi

Gdzie najlepiej zamontować rozdzielnicę w nieogrzewanym, ocieplanym garażu, jeśli obawiam się mostka termicznego, utrudnionego dostępu przy parkowaniu i różnicy poziomów względem reszty domu?

Najpraktyczniej zamontować rozdzielnicę w garażu na bocznej ścianie, najlepiej przy drzwiach do kotłowni albo w narożniku, w płaskiej natynkowej obudowie; wtedy masz łatwy dostęp i nie musisz kuć cienkiej działówki [#20782019] [#20783306] Mostkiem termicznym nie trzeba się tu specjalnie przejmować, bo ściana między nieogrzewanym garażem a resztą domu i tak jest ocieplona, a kotłownia dodatkowo działa jak bufor ciepła [#20782175] [#20783306] Wiatrołap też był proponowany jako miejsce łatwo dostępne, ale w wątku zwrócono uwagę, że może przeszkadzać w przyszłej zabudowie i nie wygląda estetycznie [#20782008] [#20782025] Jeśli nie chcesz pruć ściany, można też poprowadzić przewody w pionowym korycie/trunkingu obok rozdzielnicy [#20783306]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 20781962
    Facto.
    Poziom 9  
    Ocena: 11
    Mam dylemat z jej lokalizacją

Plan domu z zaznaczoną lokalizacją kotłowni, garażu i problematycznych miejsc do instalacji.

Na tylnej ścianie garażu nieogrzewanego, ocieplanego będzie jakiś tam mostek termiczny i jak będą auta stały, to może być problem z dostępem. Na zewnętrznej ścianie też niby nie dobrze i cała wiązka będzie musiała iść w bok koło rurek z wodą albo pod stopniem, bo jest różnica poziomów ze 30cm . Na działówce w kotłowni będzie wystawać, działówka ma 12 cm pustak.
  • #2 20782008
    m fox
    Poziom 27  
    Ocena: 234
    Powinna być w miejscu łatwo dostępnym, skoro w kotłowni ciasno to nie bardzo.
    Garaż to też nie trafiony pomysł, bynajmniej ja nie jestem zwolennikiem montażu w tym miejscu.
    W tym wiatrołapie czy przedpokoju zaraz za drzwiami wejściowymi byłoby dobrze.
  • Pomocny post
    #3 20782019
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1130
    Facto. napisał:
    ...
    Na tylnej ścianie garażu nieogrzewanego, ocieplanego będzie jakiś tam mostek termiczny i jak będą auta stały, to może być problem z dostępem. Na zewnętrznej ścianie też niby nie dobrze i cała wiązka będzie musiała iść w bok koło rurek z wodą albo pod stopniem, bo jest różnica poziomów ze 30cm . Na działówce w kotłowni będzie wystawać, działówka ma 12 cm pustak.

kolego Jastrzab, daj w garażu na bocznej ścianie, tak jak to proponujesz. Nie zagląda się do rozdzielnicy codziennie, nawet nie co miesiąc.
  • Pomocny post
    #4 20782025
    Treilo
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Kolega @m fox dobrze pisze lecz te ścianki są cienkie. Kwestia jest też taka jak wielka będzie Twoja instalacja. Jeżeli jest to zwykła rozdzielnia 4x12 proponuje na ścianie w wiatrołapie obok drzwi. Montaż rozdzielni w wiatrołapie powoduje ograniczenia stolarskie w przyszłości. Elektryk proponuje dobrą lokalizację tym bardziej łatwo rozprowadzić przewody z tamtego miejsca, mostkiem termicznym bym się nie przejmował tym bardziej, że jest kotłownia z drugiej strony.
  • #5 20782060
    Facto.
    Poziom 9  
    Czyli zdjęcie jednak się otwiera..

No właśnie ta ścianka to pustak 12cm ewentualnie wkuć by to można na 5 cm + 1cm tynku i reszta by wystawała. Nie wiem jaka będzie potrzebna jeszcze, ale chyba tak ze 20 cm mają głębokości? Albo na wylot i siatką zaciągnąć od strony wiatrołapu. W wiatrołapie wolałbym nie robić, bo tam może się jakiś wieszak, szafka pojawić czy coś. Raczej w tym gospodarczym albo w garażu.
  • Pomocny post
    #7 20782071
    Treilo
    Poziom 9  
    Montuj w garażu tak jak wskazuje elektryk, to bardzo dobra lokalizacja na bocznej ścianie w garażu będzie mówił, że materiału pójdzie więcej.

Tak zdjęcie było blokowane na firmowym laptopie.

Dodano po 3 [minuty]:

>>20782067

Ponieważ trzeba testować zabezpieczenie różnicowo prądowe.
  • #8 20782091
    Facto.
    Poziom 9  
    To chyba bym musiał ją wstawić tuż obok drzwi z drzwiczkami otwieranymi w lewo, żeby jakoś sięgnąć, bo jak będzie stało auto, to ciężko będzie dojść jak bezpieczniki zadziałają, a brama też nie będzie działać garażowa.

BTW jakie głębokości mają te szafki, które montuje się najczęściej w domach jednorodzinnych. Jak oglądam w internecie to bardzo różne są. Są i takie co mają po 15 cm natynkowe. Podtynkowe to zwykle taka nakładka wsuwana w dziurę.
  • Pomocny post
    #9 20782096
    Treilo
    Poziom 9  
    Drzwiczki w rozdzielni montujesz na którą stronę chcesz, jest to uniwersalne. Proponuję aby zrobić instalację na 3 RCD 1F + jedna RCD na obwody 3 fazowe.
  • #10 20782145
    Facto.
    Poziom 9  
    Ewentualnie może nakleiłbym na drzwiczki jakiś styrodur albo na magnesy na taśmę magnetyczną, może coś by to dało, chociaż nie wiem czy ma to sens. Takie ocieplane drzwiczki DIY ;)
  • #11 20782170
    tyqva
    Poziom 36  
    Ktoś_tam napisał:
    tyqva napisał:
    Nie zagląda się do rozdzielnicy codziennie, nawet nie co miesiąc.

A powinno się zaglądać. Pewnie nawet nie wiesz czemu?

Obecnie produkowane dobre RCD nie wymagaja testowania co miesiąc. Na częstotliwość wpływają warunki środowiskowe. Nie sądzę, by w domach były ciężkie.
    Schneider Electric zaleca testowanie wyłączników różnicowoprądowych z następującą częstotliwością:
    - po pierwszym podłączeniu i każdym ponownym zainstalowaniu wyłącznika,
    - co rok, dla urządzeń zainstalowanych w dobrych warunkach środowiskowych (bez kurzu, korozji, wilgoci itp.),
    - co trzy miesiące, dla urządzeń które były zainstalowane przez 7 lub więcej lat w dobrych warunkach środowiskowych,
    - co miesiąc, dla urządzeń wykorzystywanych w korozyjnych i ciężkich warunkach środowiskowych lub narażonych na zwiększone zagrożenie wyładowaniami piorunowymi (w tej sytuacji polecane jest stosowanie wyłączników typu Si).

Inni producenci również poprawili niezawodność i wydłużyli zalecane czasy między testami.
  • #12 20782175
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6571
    Facto. napisał:
    może nakleiłbym na drzwiczki jakiś styrodur
    Trochę przesadzasz z tym mostkiem termicznym. Ludzie mają złącza pomiarowe na elewacjach i nie narzekają na straty ciepła, a tu chodzi o ścianę między nieogrzewanym garażem a resztą domu. Z resztą kotłownia stanowi też bufor ciepła.
    Facto. napisał:
    jak będzie stało auto, to ciężko będzie dojść
    To ten garaż chyba jest źle zaprojektowany, że trzeba parkować zderzakiem na styk ze ścianą. Skoro nie będzie dostępu do rozdzielnicy (nie rozdzielni), to nie będzie też dostępu do pokrywy silnika lub bagażnika.
  • #13 20782192
    wada

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 731
    Klient nasz Pan — montuj tam gdzie chcesz, nawet przy samych drzwiach, a rozdzielnia nie musi być w pełni wpuszczona w ścianę, a jak jeszcze nie masz izolacji na piętrze, i zrobionej wylewki to większość przewodów można poprowadzić po podłodze na piętrze. przykładowo do lamp sufitowych...
    Najważniejsza to wygoda użytkowania i łatwy i szybki dostęp do rozdzielni.
    Konto firmowe:
    Elefant
    Wagonowa 34, Wrocław, 52-231 | Strona WWW: literyzmetalu.pl
  • #14 20782198
    Facto.
    Poziom 9  
    565 cm głębokości wewnątrz jest. No może nie na styk, ale za wiele miejsca nie będzie. Zależy jak się zaparkuje. Tak architekt zaprojektował. Większy już by nie mógł być, bo i tak miałem przekroczony współczynnik zabudowy i sąsiadka mi się do kolegium odwoływała od decyzji, że urząd dał zgodę. Polska... o rok mi budowę opóźniła, ale za to taniej niektóre materiały teraz kupuję.

Nie mam piętra, będzie strych. To parterówka z poddaszem nieużytkowym, nieogrzewanym, ale będzie ocieplone. Łatwiej do garażu wejść niż na strych.
  • #15 20782214
    wada

Facto. napisał:
    Nie mam piętra, będzie strych. To parterówka z poddaszem nieużytkowym, nieogrzewanym, ale będzie ocieplone. Łatwiej do garażu wejść niż na strych.

To tym bardziej rozdzielnię dajesz tam gdzie chcesz, a przewody aby niepotrzebnie pruć ściany puszczasz strychem, dużo łatwiejsza i prostsza robota dla elektryka. Pewnie wszędzie będą podwieszone płyty GK to też w tej przerwie można puszczać wiązki przewodów złapane trytkami bez wpuszczania w ściany.
    Gipsiarze też będą mieli ułatwienie — bo mocując profile przyścienne nie wwiercą się w przewody.
    Wycięcie kawałek pionowej bruzdy, to jedyne utrudnienie pracy dla elektryka :lol:
    Facto. napisał:
    Łatwiej do garażu wejść niż na strych.

A po co tam chcesz wchodzić ?
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #16 20782756
    m fox
    Poziom 27  
    wada napisał:

Tak też pisałem wcześniej. Dlatego garaż odpada.
    Na rysunku nie podałeś wymiarów.
    Ja bym montował w wiatrołapie na ścianie nośnej obok drzwi , jeśli zmieści się na szerokość , jeśli nie to na ścianie od kotłowni.
    Można wykuć otwór na wylot , kupić skrzynkę pełną i wystawić nadmiar w kotłowni.
    Wieszak zawsze zmieścisz.
    tyqva napisał:
    Inni producenci również poprawili niezawodność i wydłużyli zalecane czasy między testami.

Tak , tak, zaraz znajdziesz bezobsługowe :)
    A co z ogranicznikiem przepięć ?
    Też jest bezobsługowy i nie sprawdzamy ?
  • #17 20782832
    tyqva
    Poziom 36  
    m fox napisał:
    ...
    A co z ogranicznikiem przepięć ?
    Też jest bezobsługowy i nie sprawdzamy ?

Tak.
    Ja korzystam ze styków sygnalizacji zadziałania. Jak będzie potrzeba obsługi, będę miał sygnał.
    Schemat elektryczny z zasilaniem trójfazowym oraz elementami bezpieczeństwa.
    Jak masz jeszcze jakieś pytania, chętnie pomogę.
  • #18 20783049
    m fox
    Poziom 27  
    tyqva napisał:
    Jak będzie potrzeba obsługi, będę miał sygnał.

Wszystko można , nawet drzwi sms-em otworzyć. Wszystko zależy od pomysłu i budżetu.
    Nie wszyscy tak mają i nie wszędzie się tak montuje, To jest opcja a nie standard.
    Poza tym powinien być łatwy dostęp do FR, chociażby w razie pożaru. Chyba że kolega ma PPOŻ :) Też można.
  • #19 20783073
    Facto.
    Poziom 9  
    m fox napisał:
    wada napisał:

Ja bym montował w wiatrołapie na ścianie nośnej obok drzwi , jeśli zmieści się na szerokość , jeśli nie to na ścianie od kotłowni.

No to zewnętrzne mi odradzali. Jeden znajomy, który buduje domy mi mówił, że raz zrobił na zewnętrznej i więcej, by tak nie zrobił, bo jak grzał lekko tylko jak budynek nie był zamieszkiwany, to mu to tam przemarzało, mimo ocieplenia budynku. Z drugiej strony u mnie przyjdzie na to 20 cm grafitowego styropianu.

Opcja przebicia się do kotłowni wydaje się ciekawa. Tylko przez tę ściankę muszą potem lecieć wszystkie wiązki więc cienka bruzda nie wystarczy. Trzeba ją chyba będzie mocno rozpruć. Dzisiaj ma przyjść jedne elektryk. Telefonicznie mówił, że działówka to nie bardzo.

Garaż ma 5,65 m głębokości, także zostaje po jakieś pół metra z tyłu i z przodu samochodu (chociaż może będziemy parkować blisko bramy. Jak rozdzielnica będzie przy drzwiach to się sięgnie, bardziej się obawiałem mostka termicznego, ale może przesadzam.

wada napisał:
    przewody aby niepotrzebnie pruć ściany puszczasz strychem, dużo łatwiejsza i prostsza robota dla elektryka. Pewnie wszędzie będą podwieszone płyty GK to też w tej przerwie można puszczać wiązki przewodów złapane trytkami bez wpuszczania w ściany.

Myślałem, że większość pójdzie w podłodze, a górą tylko oświetlenie i ewentualnie jakieś internet.

Zastanawiam się też jak rozprowadzić Internet, bo tym samym wykopem puszczę pesel z pilotem na światłowód, ale mogę wejść wspólnym z kablem arotem do garażu, albo pójść po elewacji. Z garażu trzeba potem przejść przez 30 cm różnicę poziomów bez zaginania na 90 stopni, ale to się jakoś chyba ogranie. Pytanie gdzie dać router czy np. na strychu, może obejmie cały dom 111m2 (strop będzie z osb+ wełna+GK) ściany pustak, betonu jest niewiele. Tylko na słupach, nadprożach i wieńcu.

Czy może lepiej ten router dać gdzieś na dole?
  • #20 20783306
    wada

Rozdzielnia w wiatrołapie nie jest ładną ozdobą.
    Prucie cienkiej ściany działowej która stoi pod własnym ciężarem i nie jest zakotwiona od góry, to przy trzaskaniu drzwi szybko będzie pękała. Przewody musiały by lecieć na wierzchu w jakimś korycie.
    W garażu tam gdzie chciałeś płaska rozdzielnia natynkowa w niczym by nie przeszkadzała, jeszcze w samym rogu przy drzwiach do kotłowni, to tylko puszka 10 - 14cm — zależy od modelu.
    Takie rozdzielnie w garażu na ścianach zewnętrznych to standard, i żadne mostki termiczne i osłabianie ścian tobie nie grożą.
    Można nawet w tym narożniku zamontować w pionie prostokątne koryto aby też nie pruć ściany, a w nim będą wychodzić różne peszle i aroty do wszelkich instalacji multimedialnych i alarmowych.

Ruter WiFi na ścianie nad tą rozdzielnią spokojnie pokryje cały dom, i jak masz po prawej od domu jakiś taras, ogród to do 50m będzie zasięg.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #21 20783377
    Treilo
    Poziom 9  
    Zacznijmy jeszcze od tego czy masz dwa samochody? Z reguły wychodzi tak, że nie parkuje się dwoma samochodami w tak małym garażu. Garaż o takim metrażu to piwnica z postojem na jeden samochód.
    Gdybyś parkował samochód bardziej po prawej zawsze będzie dojście do rozdzielni. Co innego planujemy w praktyce wygląda to nieco inaczej.
  • #22 20783495
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    Facto. napisał:
    garażu nieogrzewanego

Po to się ma dom z garażem, aby wchodzić do ciepłego 8-12C samochodu w zimie. Ja mam całkowicie odizolowany garaż 10cm grafitem, ale w zimę parę razy tylko na parę godzin włączam 2,5m grzejnik, ile to może kosztować, kilkadzisiąt zł na rok, a przenikalność zawsze będzie szczególnie przy moich ponad 40m2 garażu i w zimę utrzymuje się ok. 10C w garażu.
    Facto. napisał:
    jak będą auta stały, to może być problem z dostępem

Auta będą nie ruchome?
    Facto. napisał:
    problem z dostępem

A po co bieżący dostęp, to lodówka?
    Facto. napisał:
    W wiatrołapie wolałbym nie robić

Nikt tak nie robi.
    Facto. napisał:
    elektryk

I dobre miejsce wskazał.
    Facto. napisał:
    jak rozprowadzić Internet

Na suficie w miejscu gdzie się wykorzystuje https://ubiquitipolska.pl/ubiquiti-unifi-access-point/150-Ubiquiti-UAP-AC-PRO.html , a router dowolnie.
  • #23 20783500
    Facto.
    Poziom 9  
    No właśnie chciałbym parkować 2 samochody, ale się okaże jak będzie, bazując na tym jak inni zagospodarowują swoje garaże. Zwykle nawet 1 auto tam nie wchodzi.

Rozmawiałem z montażystą z internetów i mi poradził dać router na strychu na środku i stamtąd ciągnąc kable do pokoi. Wydaje mi się to dość sensowne. Strop będzie OSB +ocieplenie wełna lub celuloza, może trochę mielonego styroduru, bo mam dostęp do takiego. Sufit GK i stelaż. WiFi teoretycznie powinno objąć cały dom o ile stelaż podwieszanego sufitu nie będzie robił jakichś zakłóceń. Wszystko z pustaka, a betonu niewiele na wieńcu i nadprożach.

Nie wiem czemu ale radził mi też 2 gniazda zrobić tam gdzie telewizory na jakieś PS, czy coś, ale ja nie używam.
  • #24 20783519
    Treilo
    Poziom 9  
    Elektryk oraz montażysta Internetu wiedzą co mówią, dobrze doradzają.
  • #25 20783577
    wada

Facto. napisał:
    Nie wiem czemu ale radził mi też 2 gniazda zrobić tam gdzie telewizory na jakieś PS, czy coś, ale ja nie używam
    Telewizja internetowa coraz bardziej się rozpowszechnia, aby oglądać niektóre kanały naziemne, lub Sat też potrzeba mieć gniazdo internetowe przy TV, sam to używam z sieci Orange.
    Jeżeli dach jest kryty blachodachówką , to ruter na strychu będzie miał problemy, bardzo mocne odbicia i zaniki sygnału, i do tego stelaż od GK. Sygnał WiFi bez problemu przechodzi przez ścianki działowe z suporeksu — to co wcześniej zaproponowałem jest niezłym rozwiązaniem, i sprawdzone wielokrotnie.
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #26 20783578
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20783595
    wada

napisał:
    Ogólnie kablowanie nowoczesnego budynku to temat rzeka i potrzeba naprawdę dobrego fachowca który bez projektu bedzię w stanie zaproponować inwestorowi optymalne rozwiązania.

Święta Prawda

Samemu mam w domu w każdym pokoju przynajmniej po jednym gniazdku LAN i TV i nawet w kuchni na przyszłość.
    Sieć Wi-Fi nie jest z gumy i ma ograniczoną przepustowość, — a po kablu masz bezpieczeństwo, szybkość i niezawodność, warto pomyśleć o kamerkach, co teraz kosztują grosze, a wyjeżdżając z domu masz podgląd co dzieje się w domu (nawet jak kot lub pies rozrabia ;) )
    Konto firmowe:
    Elefant
  • #28 20783628
    Facto.
    Poziom 9  
    Ale on właśnie mi zasugerował rozprowadzenie kablami od środka do pomieszczeń. Może coś źle ująłem. Zasugerował mi zlokalizowanie szafy rakowej w centrum budynku. Wydaje mi się, że wtedy pójdzie mniej kabli, ale znowu od sufitu będą szły, a nie do podłogi, więc to może być pozorna oszczędność. Powiedział mi właśnie, że nie peszel tylko arot z mocną ścianką, ale mówił, że może być nawet mniej niż 2cm, tylko, żeby pilot był. Przez wejście fundamentem przez arot 5cm nie przecisnę kabla 17mm i arota 40 cm, zostaje po elewacji na strych.

Nie wiem też, czy ja router z szafą rakową dam na strychu i będą zakłócenia przez stelaż sufitu GK, to jak dam pod sufitem drugi to też mogą się zakłócać chyba wzajemnie, bo to raczej nie będzie jakiś mesh czy coś. Przynajmniej ten od nich chyba nie ma.

Wi-Fi to raczej zakładam do urządzeń przenośnych telefonów, tabletów, laptopów i AGD. Mój odkurzacz nawet ma WiFi.

Martwi mnie ta konstrukcja dla sufitu podwieszanego, ale to można dać drugi router pod sufitem na ścianie.

Dach jest pokryty dachówką ceramiczną. Blachy tam niewiele.
  • #29 20783641
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 20783722
    wada

Urządzenia teletechniczne niestety grzeją się i lepiej im w chłodzie niż w upale strychu, lub kotłowni, w głębi garażu może im być bardzo dobrze, nie ma tam upału i temperatury nie spadają drastycznie, tym bardziej że ciepło jakie wydzielają co nieco nagrzeją szafką teletechniczną.
    Rozdzielnię elektryczną dałbym zewnętrzną i nad nią pod sufitem szafkę multimedialną, a rolka 100-200m Kabla sieciowego skrętka UTP Ethernet CAT 6 nie jest droga aby mieć w przyszłości komfort mieszkania.
    To wówczas najlepsze rozwiązanie (na zielono)
    Plan domu z zaznaczonym miejscem na rozdzielnię elektryczną i szafkę multimedialną.
    Konto firmowe:
    Elefant

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy lokalizacji rozdzielni elektrycznej w nieogrzewanym garażu, z uwzględnieniem problemów związanych z mostkiem termicznym oraz dostępnością. Uczestnicy sugerują różne lokalizacje, takie jak ściana boczna garażu lub wiatrołap, podkreślając znaczenie łatwego dostępu do rozdzielni. Wskazują na konieczność przemyślenia układu instalacji elektrycznej, w tym zastosowania odpowiednich przewodów, takich jak YKY 5x16 mm² lub 4x10 mm², oraz rozważają przyszłe potrzeby związane z ładowarkami do samochodów elektrycznych. Pojawiają się również uwagi na temat testowania zabezpieczeń różnicowo-prądowych oraz wpływu warunków środowiskowych na ich działanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA