logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop Samsung - problem z Aptio Setup Utility 2012

tibijczykx 26 Paź 2023 17:09 708 8
REKLAMA
  • #1 20786706
    tibijczykx
    Poziom 3  
    Witam, wymieniłem dysk w laptopie z HDD na SSD po czym uruchomiłem komputer, po uruchomieniu zostałem przeniesiony do Aptio Setup Utility i nie wiem co dalej zrobić, nie mogę ustawić dysku z którego ma być uruchamiany system (nowy wymieniony dysk posiada już Windowsa). Proszę o pomoc.
    Załączniki:
    • Laptop Samsung - problem z Aptio Setup Utility 2012 5.jpg (181.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop Samsung - problem z Aptio Setup Utility 2012 4.jpg (236.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop Samsung - problem z Aptio Setup Utility 2012 3.jpg (213 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop Samsung - problem z Aptio Setup Utility 2012 2.jpg (209.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Laptop Samsung - problem z Aptio Setup Utility 2012 1.jpg (222.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20786713
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    tibijczykx napisał:
    nowy wymieniony dysk posiada już Windowsa

No a kto powiedział że będzie działać na tym laptopie?
    Trzeba ustawić datę/godzinę a następnie wejść w Boot Device Priority i wybrać dysk.
    Jaki masz system na tym "nowym" dysku?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20786717
    tibijczykx
    Poziom 3  
    - Czemu ten dysk miałby nie działać, na dysku jest zainstalowany Windows 10, w zakładce Boot Priority nie ma żadnej opcji do wybrania
  • REKLAMA
  • #4 20786719
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Co z tego, ze ma? Nawet nie wiadomo w jakim trybie byl instalowany system na tym dysku.

Najlepiej zainstaluj z pendrive'a nowy system.
  • #5 20786726
    tibijczykx
    Poziom 3  
    Chciałbym zainstalować ale w zakładce Boot Priority nic nie wyskakuje
  • #6 20786727
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15542
    tibijczykx napisał:
    Czemu ten dysk miałby nie działać, na dysku jest zainstalowany Windows 10

Ponieważ system był instalowany w innym komputerze, z inną konfiguracją sprzętową, sterownikami itd.
    Jak ma działać to zainstaluj system od nowa na tym laptopie, dołóż także RAM - 4GB dla Windows 10 to zdecydowanie za mało.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20786733
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Tam nawet nie ma uefi z tego co widze. Utworz instalator z W10 przy pomocy narzedzia od MS lub Rufusem, podlacz i dopiero probuj wybrac z boot menu.
  • REKLAMA
  • #8 20786742
    tibijczykx
    Poziom 3  
    A jeśli znalazłem już UEFI i w zakładce Boot Device Priority dalej żadna z opcji się nie pokazuje?

Dodano po 9 [minuty]:
  • #9 20786767
    tibijczykx
    Poziom 3  
    Problem rozwiązany, ustawienie Secure Boot na disabled i system wystartował

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił dysk HDD na SSD w laptopie Samsung, po czym napotkał problem z uruchomieniem systemu, trafiając do Aptio Setup Utility. W odpowiedziach zasugerowano, aby ustawić datę i godzinę oraz wybrać dysk w zakładce Boot Device Priority. Użytkownik miał zainstalowany Windows 10 na nowym dysku, jednak nie pojawiały się opcje do wyboru w Boot Priority. Wskazano, że system mógł być zainstalowany w innym komputerze, co mogło powodować problemy. Ostatecznie rozwiązaniem okazało się wyłączenie Secure Boot, co umożliwiło uruchomienie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA