logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beninca RI.5K: Kłopot z drugim kanałem, zastąpienie radioodbiornika modelem ONE.2WI

mig250 26 Paź 2023 20:12 579 16
REKLAMA
  • #1 20786943
    mig250
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.

Napęd Beninca ri.5k płyta główna BS5N

Napęd posiada radioodbiornik stałokodowy który ma 2 kanały.
    Pilot ustawiony poprawnie z przełącznikami na radiu otwiera ową bramę wjazdową.
    Problem z drugim kanałem polega na tym, że słychać cykanie "przekaźnika" ale bramy garażowej nie otwiera.

Ma ktoś jakieś pomysły?
    Czy mogę zastąpić ten radioodbiornik takim czymś
    "Radioodbiornik wtykalny
    BENINCA ONE.2WI"
    Czy lepiej jakiś uniwersalny?

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Beninca RI.5K: Kłopot z drugim kanałem, zastąpienie radioodbiornika modelem ONE.2WI DSC_1177.JPG (1.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Beninca RI.5K: Kłopot z drugim kanałem, zastąpienie radioodbiornika modelem ONE.2WI DSC_1174.JPG (3.17 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20788263
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3596
    Napęd garażowy to też Beninca z tym dużym złączem? Jeśli tak, to 2 przycisk pilota stałokodowego jest na sztywno przypisany drugiemu kanałowi odbiornika, którego to kanału napęd garażu nie obsługuje. I albo rozkminisz pinout tych odbiorników - namierzysz, na których szpilkach jest wyjście kanału 1 i zmodyfikujesz płytkę aby do tego wyjścia był podpięty kanał 2, lub faktycznie zastosować jakiś odbiornik zewnętrzny a te wsuwane Benince w ogóle wywalić.
    I lepiej nabyć jakiś krajowy zestaw odbiornika z pilotami (np. Elmes, Proxima, DTM, Zamel i in.) niż pchać się w starą Benincę- ten odbiornik WI zadziała tylko z nowszymi zmiennokodowcami a kosztuje krocie...
  • #3 20788481
    mig250
    Poziom 11  
    Napęd garażowy to beninca jim 3 z kodowaniem ARC i nie chciałbym znowu zmieniać pilotów.
    Pilot otwiera bramę wjazdową ale garażowa nie reaguje na 2 kanale.
    Posiadam piloty:
    TO.GO2WP
    TO.GO2VA
    LO.T2WMS
    Chciałbym żeby nowe radio działało z którymś z nich.
    Dziękuję, pozdrawiam.
  • #4 20788758
    kotbury
    Wg instrukcji do funkcji P.P. czyli pełnego otwarcia w napędzie JIM można dopisać dowolny przycisk pilota. Czyli - raz, na 1s naciskasz przycisk PGM w napędzie. LEDa DL1 będzie mrugała raz na sekundę. Naciskasz przycisk pilota, który ma otwierać drzwi. Po dopisaniu odczekujesz 10s.
    Wcześniej wykasuj pamięć odbiornika napędu (instrukcja).

Piloty WP oraz WMS działają na kodzie stałym, VA na zmiennym ARC lub HCS. Nie mam pewności ale na napędzie garażowym VA chyba nie zadziała razem z tymi innym twoimi pilotami.
    Czyli (tylko podejrzewam) z bramą pójdą piloty stałokodowe a VA nie, a z garażem prawdopodobnie pójdą albo stałokodowce, albo VA - ale nie na raz.
  • #5 20790251
    mig250
    Poziom 11  

Pilot, wiem jak się dodaje 😁 i w nowym "Beninca Jim 3 SW".
    Programowanie pilota:
    Cytat:
    Naciśnij 1 raz przycisk PU2 przez 1 sekundę. DIODA LD1 wyemituje 1 mignięcie z 1 sekundową przerwą.
    - Naciskając w ciągu 10 sekund przycisk nadajnika, do zapisania z funkcją P.P., 3 czerwone DIODY zapalą się na około 1 sekundę. Po zapisaniu, odbiornik automatycznie opuszcza fazę programowania
    .
    Odbiornik w "Jim 3 SW" współpracuje wyłącznie z kodowaniem "ARC".

Podpowiedź proszę, jakie radio zewnętrzne dogada się z pilotem bramy garażowej (jakaś nazwa/link)?
    "TO.GO2VA".
    Które zamontuję w bramie wjazdowej, a oryginalne wtykalne zdemontuję.

Pozdrawiam 😀
  • REKLAMA
  • #6 20790366
    kotbury
  • #7 20790376
    mig250
    Poziom 11  
    Ok, napisz mi jeszcze tylko czy to oryginalne wtykowe zostawić wpiete czy usunąć z napędu.
    Pozdrawiam

Teraz już wiem wszystko 😁
    Doczytałem że tego "to.go2va" mogę ustawić na :
    przysisk lewy ARC
    przycisk prawy HCS
    więc potrzebuje zwykłe radio uniwersalne pod HCS 😅
    Dobrze zrozumiałem?

Pozdrawiam
  • #8 20790507
    kotbury
    Oryginalne odbiorniki będą nadal chodzić razem z nowym. Możesz zostawić i używać, możesz wypiąć i całościowo przejść na nowy system- jak wola.

Co do przejścia na HCS - nie jest to dokładnie tak różowo jak się wydaje - odbiornik uniwersalny pracuje wtedy jak stałokodowy - na części stałej kodu zmiennego. Co prawda przy bramie kwestie bezpieczeństwa nie są aż tak istotne (w końcu do włamania wystarczy klucz 17 i odkręcenie napędu albo 13 i demontaż szyny zębatej) ale...

W przypadku Proximy zresztą odbiornik uniwersalny HCS (czyli NMx) kosztuje właściwie tyle samo (no - trochę taniej) co dedykowany ARC (czyli NW1 ARC), który pracuje całkowicie na kodzie kroczącym ARC.

PS.
    Cytat:
    Pilot, wiem jak się dodaje 😁 i w nowym "Beninca Jim 3 SW".

ale
    Cytat:
    ale garażowa nie reaguje na 2 kanale.

więc skoro wiesz, to dlaczego nie działa?
  • #9 20790870
    mig250
    Poziom 11  
    Ok,
    Brama "wjazdowa" (beninca ri.5k ze zdjęć wyżej)
    odbiornik 2 kanałowy stałokodowy otwiera "wjazdową" na starych pilotach normalnie
    pod 2 kanał wpięte są kable do bramy "garażowej" na COM i P.P
    tutaj coś cyka jak naciskam pilota ale brama "garażowa" nie reaguje

Brama "garażowa" (beninca jim 3 sw nowa w zeszłym tygodniu zamontowana, stara padła)
    kodowanie tylko i wyłącznie ARC, nowy pilot "TO.GO2VA"
    działa poprawnie

Olewam 2 kanał bramy "wjazdowej" i kupuję radio uniwersalne z dedykacja do beninca z ARC
    wpinam to do płyty bramy "wjazdowej"
    kupuję drugi pilot oryginalny beninca z ARC

Mam 2 piloty na ARC do "garażowej" i nieograniczone możliwości w "wjazdowej"
    Dobrze myślę?

Czy to że mam przycisk dzwonkowy w "wjazdowej" nie będzie kolidować z nowym radiem?
    Czy mogę nowe radio wpiąć do "garażowej" wtedy uzyskam działanie "TO.GO2VA"
    + stare piloty również powinny działać (dużo mniejsze bezpieczeństwo) ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 20791103
    kotbury
    Cytat:
    Mam 2 piloty na ARC do "garażowej" i nieograniczone możliwości w "wjazdowej"
    Dobrze myślę?

Tak. ale dalej ARC - zależne od odbiornika, który nabędziesz.
    Cytat:
    pod 2 kanał wpięte są kable do bramy "garażowej" na COM i P.P
    tutaj coś cyka jak naciskam pilota ale brama "garażowa" nie reaguje

Czyli pod zaciski 23 i 24? Powinno na tych zaciskach pojawić się zwarcie w momencie naciśnięcia drugiego przycisku pilota. Może styki przekaźnika już zdechły?...
  • #11 20791113
    mig250
    Poziom 11  
    Poproszę jeszcze o odpowiedźi na resztę pytań i temat chyba do zamknięcia.
  • Pomocny post
    #12 20791120
    kotbury
    Cytat:
    Czy to że mam przycisk dzwonkowy w "wjazdowej" nie będzie kolidować z nowym radiem?

Nie. Pod te same zaciski na których masz przycisk dzownkowy podpinasz wyjście stykowe NO odbiornika.
    Cytat:
    Czy mogę nowe radio wpiąć do "garażowej" wtedy uzyskam działanie "TO.GO2VA"
    + stare piloty również powinny działać (dużo mniejsze bezpieczeństwo) ?

Stare piloty nie zadziałają. To radio może odebrać część stałokodową transmisji keeloq ale nie odbierze totalnie stałokodowej transmisji starych pilotów. Do tego trzeba osobnego odbiornika do stałokodowców.

Chociaż nie testowałem - sprawdź jak już będziesz miał ten odbiornik - a nuż złapie zabytki?....
  • #13 20791151
    mig250
    Poziom 11  
    kotbury napisał:

Czyli pod zaciski 23 i 24? Powinno na tych zaciskach pojawić się zwarcie w momencie naciśnięcia drugiego przycisku pilota. Może styki przekaźnika już zdechły?...

Właśnie tam mam to wpięte.
    Ewidentnie coś cyka ale nic się nie dzieje.

Oczywiście znowu BARDZO Ci dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam serdecznie Marcin
  • #14 20791224
    kotbury
    A zewrzyj na moment od strony centrali RI5 te dwa przewody, które są podpięte do zacisków 23 i 24. Jeśli garaż nie ruszy - może kwestia w przerwie na kablach?
    No i gdzie podpiąłeś te przewody w JIM3 (i który to model - daj najlepiej fotkę zacisków, jeśli to JIM3 SW - to pod zaciski COM i P.P.)? Może tu pies pogrzebany ?
  • REKLAMA
  • #15 20791344
    mig250
    Poziom 11  
    Właśnie mój dobroduszny mentorze 😁

Już sprawdziłem kable i nawet jak przyłożyłem tam miernik w ustawieniu na tzw. przejscie to brama "garażowa" ruszyła.
    Tak jak pisałem,
    Coś cyka w radiu, dioda na radiu też reaguje a brama stoi.

Jeśli chcesz to zaznacz mi na zdjęciu te przekaźniki to je sprawdzę😉
    Wkońcu enkoder w silniku naprawiłem i sam wlutowalem a miał 4mm x 3mm 😋

Pozdrawiam
  • #16 20791377
    kotbury
    Dwa niebieskie przekaźniki na płytce radia sprawdź - i któregoś przejście na zaciski 23 i 24 płyty głównej..
    Mam nawet kompletnie zjaraną płytkę RI5 (może chcesz autotrafo?) ale odbiornika nie mam, a po pinach wejścia radia nie posiadając takowego nie będę analizował i ci radził bo mogę wprowadzić w błąd.

PS. Zaciski 23 i 24 (czyli wyjście 2 kanału) centrali idą do szpilek 3 i 4 wejścia radia centrali licząc od od dołu. A przekaźnik jest na radiu i to on może nie stykać - albo coś z kanałami...
  • #17 20791415
    mig250
    Poziom 11  
    Sprawdzę te przekaźniki i ścieżki między nimi.
    Dam znać jak coś osiągnę.
    Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drugim kanałem w napędzie Beninca RI.5K, który nie otwiera bramy garażowej mimo sygnału z pilota. Zidentyfikowano, że napęd garażowy Beninca JIM 3 SW działa na kodowaniu ARC, a piloty TO.GO2WP, TO.GO2VA oraz LO.T2WMS są używane. Użytkownik rozważa wymianę radioodbiornika na model BENINCA ONE.2WI lub uniwersalny, aby uzyskać lepszą kompatybilność. W dyskusji poruszono kwestie programowania pilotów oraz możliwości podłączenia nowego odbiornika, a także sprawdzenia przekaźników w istniejącym systemie. Użytkownik planuje przejść na system ARC z nowymi pilotami, co powinno rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA