logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Apple Macbook Pro A1297- Nie uruchamia się i nie ładuje

DJF1 27 Paź 2023 07:49 327 3
  • #1 20787379
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Problem polega na ty że laptop trafił do mnie żeby wyzerować hasło administratora i zrobić system na nowo, co się okazuje problem się pogłębił. Laptopa zostawiłem zamkniętego bez podpiętej ładowarki, na 3 dzień próbuję go odpalić a tu nic, zero nie włącza się i nie ładuje. Po naciśnięciu bocznego przycisku od stanu baterii tylko szybkie mruganie , bateria rozładowana do zera. Podpinam do ładowarki ale tylko świeci się dioda na kablu, laptop nie ładuje i dalej się nie uruchamia. Reset ogniwa nic nie pomógł, rozebrałem go a tu moim oczom ukazuje się już wcześniej wymieniona bateria firmy Green Cell , nie wiadomo dlaczego już ją ktoś wcześniej rozbierał. Pomierzyłem i okazuje się że na żądnym z pinów które idą do laptopa nie ma napięcia, na głównym ogniwie jest 9,58 Volta. Diagnoza , pewnie padł kontroler którego nigdzie nie ma A2168E. Czy to możliwe, czy można go zresetować od wewnątrz bo ktoś już rozbierał tą baterię i wnioskuje że mogła być ta sama przyczyna. Z pozycji klawiatury to nie działa więc albo wymiana baterii albo jest na to jakiś sposób. Bateria to model A1338
  • #2 20787600
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Poczytaj temat Link , jeden z kilku o tym modelu
    Na zasilaczu działa?
    Jaka płyta ?
    - czy (820-2610-A/ 820-2390/ 820-2914/ ?
    * patrz opis w jednym z narożników
    Czy ( SMC reset and PRAM reset) dał rezultat?

Patrz np. Link
    Załączniki:
    • Apple Macbook Pro A1297 K92.pdf (2.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20788203
    DJF1
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    Link który dałeś to nie ten model, na zasilaczu się nie uruchamia. Czy to możliwe że przez rozładowanie baterii uszkodziła się płyta główna ? Przecież wszystko działało , nic z nim nie robiłem a dopiero wczoraj obudowę otworzyłem. Na zasilaczu nie reaguje na przycisk power , świeci się tylko dioda na kablu zasilacza. Robiłem reset SMC, nic to nie dało. Na baterii na żadnym pinie nie ma żadnego napięcia, przed kontrolerem jest więc to trochę dziwne
  • #4 20788785
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    Cytat:
    na zasilaczu się nie uruchamia.
    Czy to możliwe że przez rozładowanie baterii uszkodziła się płyta główna ?

Zapewne uszkodzona cz. chargera. ukł. który odpowiadaza zasilanie z sieci / i z Aku

napisz nr. swojej płyty. będzie wiadomo co to za IC ( BQ24xxx czy ISL.....)
REKLAMA