logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Podłączenie magnetowidu Panasonic NV-J35EE do Smart TV Samsung UE48JU6000W - brak obrazu

cysiek114 27 Paź 2023 10:50 1116 10
REKLAMA
  • #1 20787626
    cysiek114
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Na wstępie chciałbym pozdrowić wszystkich fanów retro elektroniki 😀
    Zwracam się do was z prośbą bo mam małą zagwostke z podłączeniem magnetowidu
    do Smart TV
    Sprawa trochę ciekawa bo niby prosta rzecz,dwa kabelki wpiąć i działa ,1 dzień nawet działało 😮 a potem nie wiem co się stało ale nie działa w ogóle.Przy innym telewizorze dzwięk z kaset jest ale niestety obrazu nie udało się odtworzyć.Na tyle mnie to intryguje że postanowiłem się spytać specjalistów z elektrody - za każdy wpis z góry dzięki 😀
    A więc do konkretów:
    Telewizor jaki posiadam to Samsung Model: UE48JU6000W Tabliczka znamionowa z tyłu telewizora Samsung UE48JU6000W.
    Który z tyłu posiada takie wejścia
    Tył telewizora Samsung z widocznymi portami HDMI i RCA.
    Sory za słaba ostrość tego najważniejszego dla sprawy wejścia. Jest to Componet IN od góry ma : y/wideo,Pb Pr i prawe i lewe audio
    Magnetowid który chce podłączyć to
    Panasonic Model No NV-J35EE
    Myślę że kiedyś był w nie jednym domu
    Otwarty magnetowid Panasonic z widocznymi przyciskami na panelu.
    Tylny panel magnetowidu Panasonic NV-J35EE z podłączonymi kablami RCA.

Od strony magnetowidu podłączyłem przewód 2x rca -2x rca na wyjściu out wideo audio do wejść w telewizorze do Y i jednego z wyjść audio
    Interfejs telewizora Samsung z wybranym wejściem AV na ekranie
    Ekran telewizora z komunikatem Brak sygnału w trybie AV.

Co robię źle ?
    Dodam że dzień wcześniej oglądałem 2 kasety VHS podpinając do telewizora magnetowid tylko dzięki tym 2 cziczom i wszystko działało. No ale rozłaczyłem kable nie zwracając uwagi do którego gniazda jest co wpięte i następnego dnia wszystkie możliwe kombinacji podpięć próbowałem i nic nie pomagała.

Ja obstawiam zepsuty kabel dlatego kupiłem nowy 2x rca-2x rca i dziś będę sprawdzać dalej

Jest też kabel 3x rca 3x rca ale czy taki kabel ma sens gdy na wyjściu magnetowidu są tylko dwa gniazda ?
    W jaki kabel powinienem się zaopatrzyć aby mieć jak najlepszy obraz i móc podpiąć ten magnetowid. A może robię coś źle bądź czegoś nie ustawiłem.Pozdawiam 😄
  • REKLAMA
  • #2 20787976
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15436
    Piszesz że w telewizorze od góry masz Video IN a podłączyłes audio...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20788023
    cysiek114
    Poziom 9  
    Kolego jeśli chodzi Ci o to że na zdjęciach czerwony czincz z magnetowidu który jest wpięty w video jest wpięty do telewizora do gniazda odpowiedzialnego za audio to wybacz że Cię wprowadziłem tymi zdjęciami w błąd ale te zdjęcia robiłem już jak straciłem rozum i wpinałem po kolei każda możliwość tak ( akt desperacji ? 🤣) oczywistym jest że na początku podpinałem video do video (tzn. 1 gniazdo od góry) a audio do jednych ze stron audio (tzn. dwa ostatnie gniazda ) i to też nie dawało zamierzonego efektu
    Pod spodem dokładne zdjęcie gniazd z telewizora.
    Zdjęcie przedstawia panel z tyłu telewizora z gniazdami AV i LAN.
    Gdybyś był tak miły i powiedział mi jak to poprawnie się wpina było by super 😃
  • REKLAMA
  • #4 20788040
    modziul
    Poziom 33  
    Ocena: 442
    WIDEO do gniazda oznaczonego wideo (pierwsze górne). Dźwięk do audio (mono i nie pamiętam do której wtyku ale możesz przełączyć i sprawdzić)
  • Pomocny post
    #5 20788058
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1844
    W menu TV musi być przełączanie z Component (Y/Pb/Pr) na Composite (AV-iN) - to ma być ustawione; przewód Video do RCA żółtego/zielonego
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20788061
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    Z fotografii wyświetlacza magnetowidu można odnieść wrażenie, że magnetowid jest w trybie oglądania TV z wbudowanego tunera. Kolega sprawdzi przycisk VTR/TV na pilocie lub na przednim panelu magnetowidu.
  • #7 20788081
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1669
    Panowie, przyjrzyjcie się zdjęciom i zgadnijcie co ma autor źle połączone?
    Magnetowid jest monofoniczny, więc wystarczy stary kabelek (czerwono-czarny):
    - czerwonym podłączasz z wyjścia Audio Out magnetowidu do czerwonego lub białego Audio In w telewizorze (obojętnie i tak będzie grał jeden głośnik)
    - czarnym podłączasz z wyjścia Video Out magnetowidu do wejścia Video In w telewizorze.
  • #8 20788152
    cysiek114
    Poziom 9  
    Jeśli mi się uda to wysyłam filmik z podpieciem.
    Ogólnie rzecz biorąc po wpinaniu styku chinch do telewizora on sam przełącza się w zależności jak wepnę styki
    pierwszy i ostatni/przedostatni ustawia AV a gdy podepne pierwszy i drugi to przełącza się na tryb Componet
    Jeśli chodzi o pilota to niestety go na te chwilę nie posiadam ,poszukam w domu ale nie wiem czy uda mi się go znaleźć 😅🤣
    Co do przycisku VRT to mi się wydaje że on jedynie włącza i wyłącza magnetowid - lub o czymś nie wiem - bardzo możliwe

Wiem jedynie tyle że 2 dni temu normalnie odtwarzało kasetę VHS z dźwiękiem dlatego nie daje mi to spokoju że teraz nie bardzo działa.Próbowałem spiąć to z innym telewizorem i skutek był bardzo podobny z tym że tam słychac było dźwięk co jest jeszcze dziwniejsze

Gdy go podłączałem 2 dni temu z gupa ustawiłem na ekranie magnetowidu godzinę dzień i rok ale to chyba mało istotne szczegół
    Może trzeba coś tam jeszcze ustawić innego

A mógłby mi ktoś powiedzieć czy kabel 3x rca teoretycznie mogłby w czymś pomóc ?? Szukałem i są tylko 3x rca - 3xrca co trochę się mija z celem gdy jeden chinch od magnetowidu sobie tylko wesoło wisiał z tyłu
  • #9 20788180
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15436
    Podłącz kablem antenowym i tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #10 20788252
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1277
    @clubber84 - kolega uważnie przeczyta wpis #3.
  • #11 20788563
    cysiek114
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc.Problemem było luźne gniazdo video out w magnetowidzie przez co nie było dobrego styku.Zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem magnetowidu Panasonic NV-J35EE do telewizora Smart TV Samsung UE48JU6000W, gdzie po początkowym działaniu brak jest obrazu, mimo że dźwięk działa. W dyskusji zasugerowano poprawne podłączenie kabli: wideo do gniazda Video In oraz audio do odpowiednich gniazd audio. Użytkownik został również poinformowany o konieczności przełączenia w menu telewizora z trybu Component na Composite. Ostatecznie problem okazał się wynikać z luźnego gniazda Video Out w magnetowidzie, co uniemożliwiało prawidłowy kontakt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA