Jakiś czas temu natknąłem się na kurs programowania układów CPLD z EDW 2008. Układ to XC9572XL firmy Xilinx. Postanowiłem go zakupić co nie było szczególnie trudne, niestety do najtańszych nie należał. Pozostałe części już miałem, trzeba było tylko wykonać PCB (płytki ze sklepu AVT są już niedostępne) i wszystko zmontować. W międzyczasie zniosłem ze strychu starego kompa z portem LPT, zainstalowałem Xpeka 32bit i pakiet programów narzędziowych. W artykule zaleca się wersje ISE 6.2 firmy Xilinx. Ja zainstalowałem 6.1 ponieważ po instalacji 6.2 pojawił się komunikat, że brakuje wersji poprzedniej. Po wgraniu programu testowego wszystko ruszyło ale nie od razu. Wina leżała po mojej stronie, nie przylutowałem trzech zworek Zestaw, wiadomo, dziś nie jest już hitem, dodatkowy kłopot to komputer z portem LPT. Mimo tych trudności warto było. Jest to moje pierwsze starcie z tego typu układami. I choć całość jest już leciwa to i tak jest mega frajda za niewielkie pieniądze w porównaniu do zestawów dziś dostępnych.
Załączniki:
Xilinx.jpg(133.47 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Zestaw top.jpg(286.94 KB)
Zestaw bottom.jpg(311.38 KB)
PCB miedź.jpg(457.17 KB)
Kolejny archeo projekt AVT-599 doczekał światła dziennego. Niestety programator na stykówce. Konstruktorzy AVT-5153/1 (programator) gdzieś popełnili błąd. Gdzie, bedę to rozkminiał na wcześniejszym zestawie .
Załączniki:
programator.jpg(1.26 MB)
ispGALboard.jpg(992.36 KB)
Tak z ciekawości, dlaczego wziąłeś się za takie zabytkowe CPLD?
Projekt z układem Xilinx to zaległy projekt, bardzo zaległy. Zresztą mam takich więcej. Gal pojawił się gdzieś po drodze jak czegoś szukałem w necie,a że była gotowa płytka w sklepie AVT,to postanowiłem ją, no i Gala zakupić.Pozostałe elementy już miałem.Mam kilka pomysłów na tę kostkę, więc programator JTAG przeniosłem ze stykówki na pcb, tak na szybko.