logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego tyrystor nie działa w układzie prostownika?

pawelknysak51 29 Paź 2023 21:06 1140 16
REKLAMA
  • #1 20791349
    pawelknysak51
    Poziom 3  
    Chciałem wykorzystać tyrystor zawarty w module Eupec AD 60 F 10 KBC do zrobienia prostownika. W testach wychodzi, że tyrystor jest sprawny, natomiast przy podłączeniu go do układu już nie działa. Mimo że inne tyrystory działają w tym układzie (chińskie, ruskie). Poniżej zdjęcia modułu i schemat układu.

Schemat elektryczny z oznaczeniami komponentów i wartościami rezystorów. Moduł Eupec AD 60 F 10 KBC z tyrystorem na tle szarej tkaniny.
  • REKLAMA
  • #2 20791354
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1844
    Przyczyną niezałączania się tego tyrystora może być pomylenie wyprowadzeń lub inne, wyższe napięcie potrzebne do załączenia.
  • #3 20791372
    pawelknysak51
    Poziom 3  
    Czyli musi mieć wyższe napięcie na bramkę?
  • REKLAMA
  • #4 20791388
    krakarak
    Poziom 42  
    Nie wiem. Najlepiej byłoby zobaczyć dane katalogowe tego modułu tyrystorowego.
  • #5 20791391
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Jakby było wiadomo, jaki jest użyty tyrystor, to by było wiadomo, czy jest odpowiednie napięcie załączenia.

Tyrystor dobrze podłączyłeś do układu?

Nie wiem, jak wyglądają wyprowadzenia, ale jak wyprowadzenia zgadzają się ze schematem, to je podłączyłeś w ten sposób?

Tyrystor podłączony do obwodu według schematu na papierze kratkowanym.

Bo może popełniłeś błąd w podłączeniu do układu.
  • #6 20791401
    pawelknysak51
    Poziom 3  
    Podłączę do obwodu prostownika tyrystorowego z innego schematu, może zadziała. Mam cztery takie moduły, a pochodzą z jakiegoś agregatu spawalniczego.
  • REKLAMA
  • #7 20791414
    krakarak
    Poziom 42  
    Nie rozumiem, dlaczego akurat tak potężne moduły chcesz używać zamiast dostępnych, tańszych i pewnie działających... Są tyrystory w obudowie TO-220 przeznaczone do pracy z dużymi prądami i z pewnością sprawdzą się w tym układzie zabezpieczającym. Montowanie tak potężnych modułów nie ma sensu, gdy zabezpieczasz układ ze schematu, czyli o małym napięciu i prądzie do 10 A.
  • #8 20791428
    pawelknysak51
    Poziom 3  
    Bo te moduły dostałem za darmo. Jak będą działać, to dobrze, a jak nie, to niewielka strata. Tyrystory w obudowie TO-220 są słabe.
  • REKLAMA
  • #9 20791611
    krakarak
    Poziom 42  
    pawelknysak51 napisał:
    Tyrystory w obudowie TO-220 są słabe.
    Jeśli one są słabe, to jakie prądy zamierzasz odłączać? 100 A? Że o mostku nie wspomnę.
  • #10 20791627
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6107
    Dziwi mnie brak rezystora ograniczającego prąd bramki. Przez to nie wiem jaki prąd tu płynie, może same ruskie tranzystory i dioda ograniczają swoimi kiepskimi parametrami wraz z rezystancją wewnętrzną bramki tyrystora.
    W poprawnie zaprojektowanym układzie byłby zapas wydajności prądowej i ograniczenie rezystorem, który można wyregulować, a tu elementy pracują na granicy możliwości i nie do końca wiadomo, co ogranicza i co wymienić.

Tyrystory na pewno mają wyższy prąd wyzwalania. Pewnie powyżej 100 mA, wypadałoby wymienić VT1 i VT2 na średniej mocy BD135/136 i zwiększyć C1, to z kolei może wymagać zmiany R1 i R2 - nie jest to wygodny układ do modyfikacji.

pawelknysak51 napisał:
    Bo te moduły dostałem za darmo,
    Nie ma nic za darmo, żeby użyć starych części, do których nie ma dokumentacji, do układu, który nie jest do końca poprawny, trzeba by włożyć sporo pracy. Bo dać to się na pewno da, skoro są sprawne. Metoda gwarantująca sukces to by było wszystko pomierzyć układ i tyrystor, zanim się zacznie przerabiać, ale to sporo roboty i trzeba mieć czym.

Inny, prostszy sposób jest taki:

Rysunek schematu elektronicznego z różnymi komponentami i oznaczeniami.
  • #11 20791879
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Na Twoim miejscu najpierw spróbowałbym podłączyć typowy tyrystor, np. BTP10/50÷400 lub inny, aby się przekonać, że wszystko działa poprawnie. Dopiero potem eksperymentować z tym tyrystorem modułowym.
  • #12 20793104
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Nie wiem czy wiesz szanowny autorze, że ten twój pięknie wyrysowany schemat, przedstawia układ prostownika sowieckiego projektu. I w tym może być cały twój problem. Sowieci bowiem, mając cały czas problemy z procesami technologicznymi, produkowali podzespoły elektroniczne o (delikatnie mówiąc) dziwnych i niestandardowych (z punktu widzenia reszty świata) właściwościach i parametrach. W związku z tym sowieccy inżynierowie projektowali układy elektroniczne "dopasowane" do tych koślawych tranzystorów i tyrystorów.
    Dlatego też, chcąc zbudować coś z ruskiego schematu, najlepiej jest stosować oryginalne części. Zastępowanie tamtych elementów współczesnymi, nawet nominalnie zgodnymi z parametrów, może nie dać najlepszych efektów.
    Pozdrawiam
  • #13 20793209
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Zewrzyj na próbę kolektor i emiter VT1. Sprawdzisz w ten sposób, czy to układ wyzwalania jest przyczyną kłopotów.
    Schemat elektryczny z oznaczeniem elementów, w tym tranzystora VT1.
  • #14 20793258
    pawelknysak51
    Poziom 3  
    Mam kilkanaście ruskich schematów prostowników tyrystorowych, wg których zrobiłem prostowniki tyrystorowe, wykorzystując elementy polskie, chińskie itp., i wszystkie działają wyśmienicie. Chodzi mi o to, dlaczego przedstawiony na zdjęciu blok, w którym jest tyrystor, nie działa, a inne działają, nawet takie duże z grubym kablem, wczoraj sprawdzałem. Także nie jestem jakimś nowicjuszem w tej sprawie, pytam o to na forum, bo te bloki tyrystorowe trafiły mi się za darmo i chciałbym je wykorzystać, sprawdzałem tak, jak się sprawdza tyrystor, i działają, tak jak inne tyrystory polskie, chińskie, ruskie itp. Zrobiłem wg tych ruskich schematów dużo prostowników i pięknie działają, na zdjęciu jest pokazany tylko jeden z tych schematów, mam ich dużo, tylko dlaczego ten blok tyrystorowy nie działa? Jeśli normalne tyrystory działają, to uważam, że schematy są OK.

Dodano po 6 [minuty]:

Nic już nie będę kombinował, schemat jest na pewno w porządku, bo na nim działają różne tyrystory - nawet takie duże ok. 150 A. Coś musi być nie tak z tym blokiem tyrystorowym ze zdjęcia.
  • #15 20793343
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Cytat:
    W testach wychodzi, że tyrystor jest sprawny, natomiast przy podłączeniu go do układu już nie działa.

Cytat:
    pytam o to na forum, bo te bloki tyrystorowe trafiły mi się za darmo i chciałbym je wykorzystać, sprawdzałem tak, jak się sprawdza tyrystor, i działają, tak jak inne tyrystory polskie, chińskie, ruskie itp.

Cytat:
    Nic już nie będę kombinował, schemat jest na pewno w porządku, bo na nim działają różne tyrystory - nawet takie duże ok. 150 A. Coś musi być nie tak z tym blokiem tyrystorowym ze zdjęcia.

To znaczy, że rozwiązaniem problemu jest "coś". Prosimy o zamknięcie tematu.

A tak serio, na 200% przyczynę problemu już Ci podano - za mały prąd bramki, by wyzwolić i podtrzymać przewodzenie prądu między anodą i katodą. To jest blok przeznaczony do pracy w układach dużej mocy i o dużym poziomie zakłóceń. Może być celowo "odczulony", np. rezystorem między bramką i katodą.
  • #16 20793499
    pawelknysak51
    Poziom 3  
    Jak będę miał trochę luźnego czasu, to pokombinuję z tymi blokami tyrystorowymi. To mi nie daje spokoju, że przy sprawdzaniu za pomocą akumulatora i żarówki zachowuje się jak normalny tyrystor. Wystarczy delikatnie, na ułamek sekundy dotknąć do plusa akumulatora i następuje zapłon tyrystora, żarówka świeci. Po rozłączeniu obwodu żarówka do świecenia potrzebuje znowu impulsu na bramkę.
  • #17 20798940
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4247
    Tyrystor może się nie włączać, jeśli dostaje za mały impuls (bo w tym układzie podawany jest impuls) na bramkę - może potrzebny jest kondensator C1 o większej pojemności? I może natychmiast się wyłączać, jeśli prąd, jaki przez niego popłynie po włączeniu, jest za mały.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik próbował wykorzystać tyrystor z modułu Eupec AD 60 F 10 KBC w układzie prostownika, jednak napotkał problemy z jego działaniem, mimo że inne tyrystory funkcjonują poprawnie. W dyskusji zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn, takich jak niewłaściwe podłączenie wyprowadzeń, zbyt niskie napięcie na bramce, brak rezystora ograniczającego prąd bramki oraz specyficzne wymagania dotyczące prądu wyzwalania tyrystora. Użytkownik rozważał również użycie innych schematów prostowników oraz testowanie tyrystora w różnych konfiguracjach. Wskazano, że tyrystor może wymagać większego impulsu na bramkę lub zmiany pojemności kondensatora w układzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA