Dziwi mnie brak rezystora ograniczającego prąd bramki. Przez to nie wiem jaki prąd tu płynie, może same ruskie tranzystory i dioda ograniczają swoimi kiepskimi parametrami wraz z rezystancją wewnętrzną bramki tyrystora.
W poprawnie zaprojektowanym układzie byłby zapas wydajności prądowej i ograniczenie rezystorem, który można wyregulować, a tu elementy pracują na granicy możliwości i nie do końca wiadomo, co ogranicza i co wymienić.
Tyrystory na pewno mają wyższy prąd wyzwalania. Pewnie powyżej 100 mA, wypadałoby wymienić VT1 i VT2 na średniej mocy BD135/136 i zwiększyć C1, to z kolei może wymagać zmiany R1 i R2 - nie jest to wygodny układ do modyfikacji.
pawelknysak51 napisał: Bo te moduły dostałem za darmo,
Nie ma nic za darmo, żeby użyć starych części, do których nie ma dokumentacji, do układu, który nie jest do końca poprawny, trzeba by włożyć sporo pracy. Bo dać to się na pewno da, skoro są sprawne. Metoda gwarantująca sukces to by było wszystko pomierzyć układ i tyrystor, zanim się zacznie przerabiać, ale to sporo roboty i trzeba mieć czym.
Inny, prostszy sposób jest taki: