logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamel SBW-02 - jak otwierać bramę monitorem domofonu Akuvox C315W?

pinochio 02 Lis 2023 10:16 774 3
  • #1 20796066
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Mam takie pytanie, czy da się jakoś skonfigurować sterownik WiFi z monitorem domofonowym IP, żebym mógł dodać np. na ekranie monitora przycisk o nazwie Brama i jakimś przekaźnikiem , czy to http, czy web i ją otwierać z wyświetlacza monitora, tak jak elektro zaczep? Miał ktoś już z czymś takim do czynienia? Może jest gdzieś jakiś poradnik, jak dodać Zamel SBW-02 do monitora domofonu IP? Może być i Hikivision lub podobne.

Chciałem dodać, że właśnie niedawno wygenerowałem link bezpośredni i poza dodaniem skrótów linków zamykania, otwierania i otwierania/zamykania bramy do pulpitu na smartfonie, nie wiem czy jeszcze z tym można coś zrobić i właśnie wykorzystać np. w konfiguracji monitora Akuvox.

Z pewnością jest jakieś rozwiązanie tego, monitor działa na systemie Androida. Trzeba by tylko rozgryźć, jak to skonfigurować. W tych menu przekaźnika by trzeba coś zaprogramować

Zrzut ekranu konfiguracji przycisków i przekaźników na monitorze domofonowym. Zrzut ekranu konfiguracji monitora domofonowego dotyczący ustawień przekaźników. Zrzut ekranu z panelu konfiguracji przekaźnika webowego.

Jak się np. włącza przekaźnik otwierania elektro zaczepu przez http, to należy wpisać w Remote Relay By HTTP następujące polecenie:
    http://ip/fcgi/do?action=OpenDoor&UserName=admin&Password=admin&DoorNum=1

Musi być też jakiś sposób, by to ogarnąć z suplą, przycisk na ekranie monitora Brama już dodałem, tylko jak to uruchomić :)

Monitor domofonu IP z widokiem na zewnątrz i przyciskami sterowania
  • #2 20796075
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Skoro otwierasz furtkę to połóż ten kawałek kabla do bramy...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20796143
    pinochio
    Poziom 11  
    @sosarek Drzwi wejściowe otwieram, ale tylko przyciskiem na ekranie połączenia, jak już odbiorę rozmowę z gościem przed drzwiami. Natomiast nie mogę póki co rozgryźć też, jak otwierać elektro zaczep przyciskiem na ekranie monitora, podczas monitoringu co się dzieje przed drzwiami (jak podglądam monitor zanim ktoś jeszcze zadzwoni), tak jak na tym zdjęciu powyżej. Tym przyciskiem Drzwi nie otworzę, pisałem w innym temacie o tym kilka dni temu, w tym dziale. Tego też nie ogarnąłem.

Furtkę nie otwieram, nie ma tam elektro zaczepu ani doprowadzonego kabla. Bramę rozsuwaną otwieram całą i jako funkcja furtki 1/4. Powinieneś pamiętać moje opisy w tym temacie.
    Ale to nie jest zagadnieniem w tym temacie.

Drzwi wejściowe otwieram jak pisałem, przyciskiem na ekranie połączenia, konfigurując przekaźnik przy użyciu kodu DTMF zgodnie z tym poradnikiem.

Zrzut ekranu z ustawieniami przekaźnika w systemie domofonowym.

Przekaźnik do obsługi elektrozaczepu skonfigurowałem zgodnie z opisem na stronie 13 w powyższym poradniku, czyli DTMF Code 1 dla Auserwald TFS-Universal plus #9, Key 1 / Relay Remote Relay DTMF 1.
    Do tego miejsca wszystko w porządku, przyciskiem na ekranie połączenia mogę drzwi otwierać. Ale, że działa to na zasadzie połączenia dwu żyłowego, poprzez port a/b Fritzboxa, nie mogę przy tej konfiguracji otwierać drzwi przy monitoringu przyciskiem na ekranie monitora i przyciskiem na stronie podglądu połączenia.

A teraz na dodatek nurtuje mnie zagadnienie, jak do tego monitora dodać funkcję otwierania bramy rozsuwanej Wiśniowski, link bezpośredni do otwierania urządzenia Zamel SBW-02 wygenerowałem, przypadkowo czytając o tej możliwości wczoraj, tylko nie wiem, jak to dalej ugryźć.
  • #4 20797784
    pinochio
    Poziom 11  
    Rozwiązałem to główne zagadnienie póki co w inny, może nawet i prostszy sposób.

Pobrałem plik SUPLA_v2.3.75.apk na Androida z Google Drive i zainstalowałem w swoim monitorze i dodałem do ekranu głównego

Panel konfiguracji przycisku na ekranie Akuvox C315.

Teraz wystarczyło ten przycisk SUPLA uruchomić i się zalogować na nowe urządzenie i śmiga

Ekran domofonu z aplikacją SUPLA zainstalowaną na ekranie głównym. Ekran ustawień na urządzeniu elektronicznym z polem do wpisania adresu e-mail. Ekran aplikacji SUPLA z widokiem na opcje otwierania bramy i furtki.

Ale te drugie zagadnienie, otwieranie elektro zaczepu z ekranu monitora nadal jest nierozwiązane.

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Gdyby kogoś interesowało, dodam odpowiedź innego rozwiązania tego zagadnienia, otrzymaną na forum Akuvox.

Najpierw musimy stworzyć inteligentny przycisk życia. W zakładce Telefon wpisujemy kod http, który wyślemy do sekcji smart Living. Następnie w sekcji klawisz/wyświetlacz wybieramy przycisk smart Living na wyświetlaczu strony głównej. W ten sposób na ekranie głównym pojawi się przycisk otwierania drzwi (mam nadzieję, że to będzie też działać w przypadku bramy wjazdowej).

Zrzut ekranu panelu konfiguracji Akuvox Smart Living z włączonym przyciskiem i polem komendy HTTP. Zrzut ekranu interfejsu ustawień Akuvox z zakładką Key/Display. Ekran monitora z przyciskiem Door Open podświetlonym strzałką. Ekran urządzenia Akuvox pokazujący aplikację Smart Living z przyciskiem “Button1”.
REKLAMA