logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Inwerter PV z wyjściem 400VAC do zasilania 3-fazowego UPS - poszukiwanie modeli

ienecode 03 Lis 2023 12:32 390 12
REKLAMA
  • #1 20797746
    ienecode
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam,

Dostanę na rynku inwerter PV który :
    - ma wyjście 400VAC
    - nie chcę wpinać go na sieć
    - chciałbym inwerterem zasilać 3 fazowy UPS

Jeśli tak to proszę o jakieś konkretne modele .
  • REKLAMA
  • #2 20797891
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20797910
    ienecode
    Poziom 21  
    @pawciu85 Nie ma to znaczenia.... Chodzi o to że kiedy jest możliwość (tz kiedy świeci słońce) podać zasilanie na UPS - tz. doładować UPS. Myślę że możemy założyć 5kW.
  • #5 20797940
    ienecode
    Poziom 21  
    Chodzi o to że nie chce wpinać do sieci.

Panele PV -> Inverter DC na 400VAC -> Zasilanie UPS 400VAC (tylko na potrzeby ładowania jego akumualtorów)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 20798399
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20804351
    ienecode
    Poziom 21  
    >>20798325
    Ale mam taki UPS i chciałbym z nim porobić testy dokładając jakiś inwerter z pv.
    Mój UPS 40kVA pracuje z przetwarzaniem ciągłym, to znaczy napięcie z sieci jest prostowane i przetwarzane falownikiem na wyjściowe napięcie zmienne więc pracuje jako stabilizator napięcia i częstotliwości a jednocześnie filtr.
    Ponadto do UPS podłączam zewnętrzne baterie (łącznie dają pojemność 200kWh i nie ma on ograniczeń czasu pracy, to znaczy tak długo jak jest zasilany z baterii będzie pracował i dostarczał moc.

Podłączając go do sieci pobiera około 2A na każdej fazie które wykorzystywane są na ładowanie załączonego pakietu baterii.

Chciałbym tylko chwilami wykorzystywać moc UPSa w ciągu doby .

W pozostałym czasie doładowywać baterie z pv bez podłączenia do sieci .
  • #9 20804526
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    Nie podajesz jakie napięcie występuje na istniejącym pakiecie baterii w tym UPS Jeśli ten ups ma pakiet baterii na napięcie do 48V to bez problemu dostaniesz odpowiedni regulator który będzie ładował ten pakiet bezpośrednio z paneli pv, przy wyższych napięciach może być problem z dostępem z uwagi na rzadsze występowanie takich regulatorów na rynku, wtedy żaden dodatkowy inwerter nie będzie już potrzebny
  • #10 20804836
    ienecode
    Poziom 21  
    @3301 Przecież pisze że rozwiązanie z DC mnie nie intersuje tylko inverter pv pracujący na tzw. "wyspę". Tz W zalezności od zapotrzebowania tyle wydaje mocy na wyjściu , oczywiście jesli pozwoli na to energia po stronie DC.
  • #11 20805453
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    ienecode napisał:
    @3301 Przecież pisze że rozwiązanie z DC mnie nie intersuje tylko inverter pv pracujący na tzw. "wyspę". Tz W zalezności od zapotrzebowania tyle wydaje mocy na wyjściu , oczywiście jesli pozwoli na to energia po stronie DC.

Przecież czy będziesz ładował te baterie jak napisałeś - "Panele PV -> Inverter DC na 400VAC -> Zasilanie UPS 400VAC (tylko na potrzeby ładowania jego akumualtorów)" czy też poprzez regulator czy inaczej kontroler również z paneli pv to i tak nie ma to żadnego znaczenia, dalej jest to rozwiązanie z DC którego nie chcesz
  • #12 20805474
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20806568
    ienecode
    Poziom 21  
    napisał:
    Choć może któryś z Victron-na by się nadał bo je można łączyć w kaskady i na wyjsciu mieć 400 V 3F, bo rozumiem że UPS potrzebuje na wejsciu 3 fazy przesuniętę względem siebie o 120 st. ?

Dokładnie takie jak z sieci - 400VAC 5p.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje inwertera PV z wyjściem 400VAC, który nie będzie podłączony do sieci, a jedynie do zasilania 3-fazowego UPS. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące mocy UPS (około 5kW), sposobu podłączenia inwertera oraz możliwości ładowania akumulatorów. Zwrócono uwagę na to, że niektóre inwertery hybrydowe wymagają podłączenia do sieci, co nie odpowiada wymaganiom użytkownika. Sugerowano również, że inwertery Victron mogą być odpowiednie, ponieważ można je łączyć w kaskady, co pozwala na uzyskanie 400VAC 3-fazowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA