logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kenwood ka-660, cały czas świeci dioda sygnalizująca aktywne gniazdo gramofonu

dd41b 06 Lis 2023 14:41 219 9
REKLAMA
  • #1 20802283
    dd41b
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Kenwood ka-660, dioda sygnalizująca aktywne gniazdo gramifonu świeci mimo przełączenia na inne złącze.
    Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie podczas odtwarzania muzyki, ale może ktoś wie jak rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #2 20802288
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15430
    Po przełączeniu na inne wejście dźwięk odtwarzany jest prawidłowo?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20802299
    dd41b
    Poziom 10  
    Wzmacniacz gra, tylko nie wiem czy tak jak powinien, miałem kiedyś kenwooda ka-5090 i 5040, 5020, niestety już nie pamiętam jak grały, zresztą to są lepsze wzmaku więc nie ma co porównywać.
    Włączę po przyjściu z pracy, może uda mi się wyczuć czy są zakłócenia.
  • Pomocny post
    #4 20802781
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1926
    Dioda PHONO, kiedy przełącznik PHONO nie jest wciśnięty, może się świecić jedynie z dwóch powodów. Albo jest zimny lut albo pęknięta ścieżka przy tych pinach przełącznika Phono, które łączą się z tą diodą, albo blaszka wewnątrz przełącznika zwierająca te piny, kiedy przełącznik nie jest wciśnięty, jest uszkodzona. To jest latwe do sprawdzenia i naprawy.
    Loudness zrobiłeś?
  • REKLAMA
  • #5 20802791
    dd41b
    Poziom 10  
    Postanowiłem, że loudness zrobię po naprawie tego. Części już są teraz tylko poprzecinać ściezki i polutować.

Zrobiłem też z nierówno grającymi kanałami
  • #6 20809331
    dd41b
    Poziom 10  
    Sprawa z diodą phone rozwiązana.
    Tak jak napisał SławekKedra, problem z przełącznikiem phono, który zawiera. Wystarczy go odpowiednio przechylić i dioda phono gaśnie. Raczej nie będę nic z nim robił, chyba, że jest na to jakiś prosty niezbyt inwazyjny sposób.
  • Pomocny post
    #7 20809425
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Jeśli nie jest to problem pękniętych scieżek tylko samego przełącznika to najlepszym sposobem byłoby rozebranie przełącznika i jego naprawienie. W zależności od konstrukcji przełącznika może to być łatwe lub trudne ale przełącznik jest znacznie prostszy niż np. zegarek.
    Inną możliwością jest ewentualne wykorzystanie nieużywanej sekcji tego przełącznika której wszystkie trzy piny są wlutowane w ścieżkę masy. Trzeba byłoby tak poprzecinać to pole masy aby każdy pin był oddzielony od siebie i od masy a następnie połączyć kawałkami przewodu odpowiednie piny jednej sekcji z drugą. Przed tymi operacjami należałoby się najpierw upewnić czy ta nieużywana sekcja pracuje poprawnie np. poprzez odessanie cyny z tej sekcji tak aby piny nie dotykały punktów lutowniczych i sprawdzenie omomierzem czy ta sekcja przełącznika łączy prawidłowo. Przy dużej ostrożności można byłoby nawet zrobić te połaczenia pomiędzy sekcjami bez cięcia ścieżki masy.
  • REKLAMA
  • #8 20809453
    dd41b
    Poziom 10  
    Przychylałbm się raczej do opcji rozebrania wyłącznika sekcji, ale wiąże się to z jego wylutowaniem. W wolnym czasie, może to zrobię, bo jednak jest tak, że lekkie przygiecie wajhy wyłącznika poprawia problem ale nie na długo.
    Odnośnie stopnia skomplikowania budowy wyłącznika sekcji, domyślam się, że jest mniej skomplikowana niż budowa zegarka.😊
  • Pomocny post
    #9 20809479
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Nie wiem jak są zbudowane te konkretne przełaczniki ale trzeba uważać przy rozbieraniu bo niektóre mają wewnątrz malutką kuleczkę i sprężynkę. Jak to zginie to nie da się już poprawnie złożyć przełącznika.
  • #10 20820959
    dd41b
    Poziom 10  

Faktycznie wina leży w przełącznikach sekcji. Nie rozbierałem ich, wystarczy że odpowiednio pokieruję wajchę przełącznika i jest ok.
    Może kiedyś się za to wezmę i rozbiorę przełączniki, jak na razie nie jest to uciążliwe, zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z diodą sygnalizującą aktywne gniazdo gramofonu w wzmacniaczu Kenwood KA-660, która świeci mimo przełączenia na inne złącze. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony przełącznik Phono, zimny lut lub pęknięta ścieżka. Użytkownik potwierdził, że problem można rozwiązać przez odpowiednie przechylenie przełącznika, co tymczasowo wyłącza diodę. W dalszej dyskusji omówiono możliwość rozebrania przełącznika w celu naprawy, z uwagą na potencjalne trudności związane z jego konstrukcją. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na dalsze monitorowanie problemu, uznając go za nieuciążliwy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA