logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór falownika i kabli do instalacji PV z bojlerem 80L - parametry, rozmieszczenie

front247 06 Lis 2023 23:49 1164 33
  • #1 20803251
    front247
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    witam
    Posiadam bojler 80L grzałka z termostatem 1,8kW. Chcę założyć sobie prosty zestaw z panelami FV do grzania tego bojlera. Wiem na razie tyle że potrzebuje 6 paneli po ok. 37V połączonych w szereg co da mi napięcie w okolicach 230V. Ale ciągle nie mam pewnosci jaki falownik mam kupić? Chcę podłączyc ten bojler do falownika który da mi czysty sinus AC 230 V na wyjściu tak żebym mógł to podłączyc bez wymiany grzałki i tej całej zabawy z termostatem . I nie wiem na jakie parametry falownika patrzeć zeby to chodziło. Wodę bedę chciał dogrzewać do 60C. Oczywiscie tylko latem . Drugi problem to kable. Panele będą na garaży id strony poludniowej kąt około 25 stopni ,i teraz falownik mógłbym zamontować w garażu wtedy odległosc do paneli to bedzie jakieś 3 metry ale do bojlera z falownika bedzie jakieś 9 metrów. I teraz co lepiej czy falownik w garazu czy w domu koło bojlera? Które kable mają znaczenie z punktu widzenia instalacji DC czy juz potem AC? i Jaki kabel 4mm 6 mm? a może 8mm? Będę wdzieczny za pomoc. pozdrawiam
  • Pomocny post
    #2 20804428
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Grzałka z termostatem nie wymaga czystego sinusa.
    Nie ma przewodów o przekroju 8mm2.
    Możesz użyć np. przetwornicy firmy azo digital.
  • #3 20806460
    front247
    Poziom 14  
    jakubek56 napisał:
    Grzałka z termostatem nie wymaga czystego sinusa.
    Nie ma przewodów o przekroju 8mm2.
    Możesz użyć np. przetwornicy firmy azo digital.

Ok dziękuje już doczytałem ze moge uzyc kabli 4mm. Ale ze względu na dosyć mała pojemnosc bojlera 80l czy 6 paneli to nie bedzie za dużo? Mógłbym dać 4 sztuki po 450W ale co wtedy z napięciem bo jak liczę to ono bedzie na poziomie 130-140V ...Nie wiem czy to bezie dobrze pracowac z prztwornicą i grzałką? Znowu jak dam 6-7 paneli to moc bedzie 2500-2800 W w szczycie i jak liczyłem to mi latem wode zagrzeje w 2 godziny..wiec duzo energii potem niewykorzystanej.
  • Pomocny post
    #4 20814037
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 453
    Czas ogrzania wody można obliczyć:
    https://padew.pl/pub/kalkulatormocy.php
    Wynik będzie bardzo bliski rzeczywistemu.
    Do obsługi grzałki będzie potrzebny termostat.
    Ze względu na sprawność, moc na wyjściu zawsze będzie mniejsza niż moc na wejściu.
  • Pomocny post
    #5 20814381
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    Skoro grzałka jest 1800W, to z pełną mocą zagrzeje bojler w około 3 godziny. Jakby miała zagrzać szybciej z powodu ilości paneli, to by musiała grzać ponad 1800W, a to by chyba zdrowe dla grzałki nie było. Jeżeli panele 450W (napięcie około 41,5V) to raczej 5 sztuk, żeby to napięcie w sumie było chociaż ponad 200V. Wtedy grzałka będzie dawała około 1400W i grzanie całego bojlera w czasie około 4 godzin. Tylko przy tak małym bojlerze to na rano może ciepłej wody już nie być, a grzałka zacznie grzać dopiero jak wyjdzie słońce.
  • #6 20814395
    front247
    Poziom 14  
    adse napisał:
    Skoro grzałka jest 1800W, to z pełną mocą zagrzeje bojler w około 3 godziny. Jakby miała zagrzać szybciej z powodu ilości paneli, to by musiała grzać ponad 1800W, a to by chyba zdrowe dla grzałki nie było. Jeżeli panele 450W (napięcie około 41,5V) to raczej 5 sztuk, żeby to napięcie w sumie było chociaż ponad 200V. Wtedy grzałka będzie dawała około 1400W i grzanie całego bojlera w czasie około 4 godzin. Tylko przy tak małym bojlerze to na rano może ciepłej wody już nie być, a grzałka zacznie grzać dopiero jak wyjdzie słońce.

Dzięki za pomoc :)
    Tak zdaję sobie sprawe ze jest to mały bojler ale na poczatek chciałbym własnie do niego dobrać instalację ale tak by była możliwosc jej rozbudowy ,i jak przesledziłęm tematy to raczej od razu kupie jakiś inwerter hybrydowy off grid 2-5kw po to zeby ewentualnie dołożyc paneli w przyszlosci i zasilać coś jeszcze. U mnie najwiekszy pobór energii przypada paradoksalnie na okres wiosenno letni i to własnie w godzinach od rana do popołudnia. Chodzi mi o to zeby inwerter automatycznie przełączał sie na sieć w przypadku braku mocy z PV. Ale nie wiem czy taka opcja ma sens...zwykły inwerter do grzania wody to koszt 600-1000 zł..a hybryda to około 2500-3500 zł...wiec jak mam na poczatek wydac na ten tanszy to moze lepiej od razu dołozyc do wiekszego hybrydowego..? Tak myślę ale mogę sie mylić bo nie mialem do czynienia z FV nigdy w praktyce.
  • Pomocny post
    #7 20814440
    adse
    Poziom 27  
    Grzanie wody jest tanie, można się pobawić na początek, łatwe do samodzielnego ogarnięcia. Z inwerterem hybrydowym to już poważniejsza zabawa, z podłączeniem już nie tak prosto. Może jedynie panele dobrać nowocześniejsze (sprawność blisko 22%) a możliwie nieduże i popularne rozmiarowo, około 1700x1134, które prawdopodobnie za rok-dwa-trzy będą nadal na rynku. Niestety nowocześniejsze typowe panele mają raczej niższe napięcia, więc żeby dobrać je do grzałki trzeba pewnie z 7 sztuk, za to moc będzie od razu wyższa na przyszłość jak znalazł.
  • #8 20814447
    front247
    Poziom 14  
    adse napisał:
    Grzanie wody jest tanie, można się pobawić na początek, łatwe do samodzielnego ogarnięcia. Z inwerterem hybrydowym to już poważniejsza zabawa, z podłączeniem już nie tak prosto. Może jedynie panele dobrać nowocześniejsze (sprawność blisko 22%) a możliwie nieduże i popularne rozmiarowo, około 1700x1134, które prawdopodobnie za rok-dwa-trzy będą nadal na rynku. Niestety nowocześniejsze typowe panele mają raczej niższe napięcia, więc żeby dobrać je do grzałki trzeba pewnie z 7 sztuk, za to moc będzie od razu wyższa na przyszłość jak znalazł.

Podłączenie wszystkiego nie jest dla mnie problemem ,mam doświadczenie ogólne w takich sprawach aczkolwiek własnie te niuanse mnie przerastają. Czyli np . podłączenie szeregowe wiadomo dobijam jak najbliżej 230V,ale jak juz hybrydowy inverter to inaczej...Czyli np. na hybrydowam grzałka bedzie inaczej grzać? gorzej? Wydaje mi sie ze nie ale znowu brak u mnie wiedzy w tej branzy.
  • #9 20814453
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    front247 napisał:
    Chodzi mi o to zeby inwerter automatycznie przełączał sie na sieć w przypadku braku mocy z PV. Ale nie wiem czy taka opcja ma sens...

Ma zasadniczy sens, z punktu widzenia utrzymania ciągłości zasilania odbiorników. Z drugiej strony, po przełączeniu możesz mieć jeszcze dużo mocy z PV i pytanie co z nią zrobić. Naturalną odpowiedzią jest ładowanie magazynu, bufora ciepła lub inna kombinacja z jakąś dodatkową automatyką. Zaczyna się robić skomplikowanie.

Jak już w innym twoim wątku było napisane - off-grid to albo za mało albo a dużo mocy z PV. Można tę nadmiarową moc, pozostałą po przełączeniu odbiorników na sieć olać, mówiąc kolokwialnie, albo próbować ją wykorzystywać do innych celów, jak napisałem wyżej. Dla mnie robi się to skomplikowane - wymagające sporej wiedzy, zaangażowania osobistego, no i zwykle kasy, jak chce mieć się w miarę optymalnie, czyli zużywać prawie wszystko, co słońce daje.

To wszystko załatwia on-grid. Masz jakieś powody, że nie chcesz on-grida, ale w takim przypadku jak twój, to dla mnie jest optymalne rozwiązanie. Dajesz dowolną liczbę paneli i zapominasz o temacie, czy to myśląc o komputerach, klimach czy bojlerze. Jeśli paneli będzie mało, czyli moc z paneli nie osiągałaby mocy zainstalowanych i aktywnych odbiorników, to nie ma problemu, bo brakująca moc dobrana byłaby z sieci. A jeśli mocy byłoby więcej, z uwagi na ilość paneli albo obniżkę chwilowego zapotrzebowania, też nie problem, bo byłaby ona wyeksportowana i nawet jakieś pieniądze z tego tytułu by były. Ba, jak byś w ogóle nie chciał eksportować, to robisz instalację zero-eksport i już. Z tym, że tu już instalacja się rozbudowuje i koszty mogą się znaczne generować.
    On-grida można też w miarę spokojnie modernizować poprzez dodawanie mocy (paneli albo / i falownika).

Jedyny większy minus on-grida to możliwość się jego wyłączenia, jeśli napięcie w sieci wzrosłoby powyżej 253V, ale raz, że to zależy od konkretnego miejsca instalacji, a po dwa - na to też są sposoby.
  • #10 20814484
    adse
    Poziom 27  
    Inwerter hybrydowy off-grid bez akumulatorów działa chyba w uproszczeniu tak jak on-grid zero eksport, nie wiem gdzie mogłaby być różnica, może ktoś dopowie. Hybrydowy off-grid inwerter dobiera prąd z sieci (ewentualnie z akumulatorów) jeśli ma za mało z paneli. Grzałka przy takim układzie powinna grzać tak samo jak teraz z mocą 1800W, z tego samego gniazdka. Przy taniej przetwornicy gniazdko jest w niej i służy tylko do grzałki.
  • #11 20814497
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 704
    adse napisał:
    Hybrydowy off-grid inwerter dobiera prąd z sieci (ewentualnie z akumulatorów) jeśli ma za mało z paneli. Grzałka przy takim układzie powinna grzać tak samo jak teraz z mocą 1800W, z tego samego gniazdka.

Świeci słońce jest godzina 12 w lipcu: panele dają czadu, grzałka grzeje z mocą 1800W, przylatują chmury, produkcja z PV siada, inwerter zaczyna drenować akumulator a jak wydrenuje do ustawionego poziomu inwerter robi by-pass i przełącza się tylko na zasilanie sieciowe - tak to działa.
    Inwerter off-grid nie dobiera prądu z sieci jak ma za mało z paneli. Albo zasilanie jest z paneli i aku albo z sieci
  • #12 20814525
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    michalPV napisał:

Inwerter off-grid nie dobiera prądu z sieci jak ma za mało z paneli. Albo zasilanie jest z paneli i aku albo z sieci

Bardzo ładnie opisane - bojler może robić za magazyn energii.
    Teraz bojlery zastępuje sie buforem ciepła - to taki porządnie izolowany zbiornik na wodę (10-15 cm izolacji), którego konstrukcja pozwala na gromadzenia energii cieplnej.
  • #13 20814530
    front247
    Poziom 14  
    michalPV napisał:
    adse napisał:
    Hybrydowy off-grid inwerter dobiera prąd z sieci (ewentualnie z akumulatorów) jeśli ma za mało z paneli. Grzałka przy takim układzie powinna grzać tak samo jak teraz z mocą 1800W, z tego samego gniazdka.

Świeci słońce jest godzina 12 w lipcu: panele dają czadu, grzałka grzeje z mocą 1800W, przylatują chmury, produkcja z PV siada, inwerter zaczyna drenować akumulator a jak wydrenuje do ustawionego poziomu inwerter robi by-pass i przełącza się tylko na zasilanie sieciowe - tak to działa.

Ale na tym filmie bbyło inaczej ,akumulatory naladowane ,sieć odłączona ,pełne słońce i same panele za pomocą inwertera zasiłały facetowi pralke itd. i pokazywał ze to na co sie przełączy PV jak zabraknie pradu mozna ustawić..albo sieć albo aku,bo bez sensu jest pobierac z aku w ciągu dnia,najwyzej w nocy,ale czytałem że energia z aku jest najdroższa i ze to nei ma sensu (magazyn energii) więc dlatego własnie o tym mysle w ten sposób :) To cytat użytkownika takiego inw. hybrydowego: Dużą niespodzianką było to iż inwerter zaskoczył bez akumulatorów oraz zasilania z sieci. To jest to o co mi chodziło a nikt nie mógł albo nie chciał udzielić mi konkretnej odpowiedzi. Chodziło mi o to abym mógł ładować mój samochód bezpośrednio "z dachu" w wypadku braku zasilania z sieci. Jak na razie wszystko działa bardzo dobrze, elektronarzędzia pracują, niestety słońca trochę brak. Za pomocą tego inwertera możemy zasilać urządzenia 230v podłączając się tylko do modułów fotowoltaicznych, niczego więcej nie trzeba podłączać.

Dodano po 3 [minuty]:

k_pec napisał:
    front247 napisał:
    Chodzi mi o to zeby inwerter automatycznie przełączał sie na sieć w przypadku braku mocy z PV. Ale nie wiem czy taka opcja ma sens...

Ma zasadniczy sens, z punktu widzenia utrzymania ciągłości zasilania odbiorników. Z drugiej strony, po przełączeniu możesz mieć jeszcze dużo mocy z PV i pytanie co z nią zrobić. Naturalną odpowiedzią jest ładowanie magazynu, bufora ciepła lub inna kombinacja z jakąś dodatkową automatyką. Zaczyna się robić skomplikowanie.

Jak już w innym twoim wątku było napisane - off-grid to albo za mało albo a dużo mocy z PV. Można tę nadmiarową moc, pozostałą po przełączeniu odbiorników na sieć olać, mówiąc kolokwialnie, albo próbować ją wykorzystywać do innych celów, jak napisałem wyżej. Dla mnie robi się to skomplikowane - wymagające sporej wiedzy, zaangażowania osobistego, no i zwykle kasy, jak chce mieć się w miarę optymalnie, czyli zużywać prawie wszystko, co słońce daje.

To wszystko załatwia on-grid. Masz jakieś powody, że nie chcesz on-grida, ale w takim przypadku jak twój, to dla mnie jest optymalne rozwiązanie. Dajesz dowolną liczbę paneli i zapominasz o temacie, czy to myśląc o komputerach, klimach czy bojlerze. Jeśli paneli będzie mało, czyli moc z paneli nie osiągałaby mocy zainstalowanych i aktywnych odbiorników, to nie ma problemu, bo brakująca moc dobrana byłaby z sieci. A jeśli mocy byłoby więcej, z uwagi na ilość paneli albo obniżkę chwilowego zapotrzebowania, też nie problem, bo byłaby ona wyeksportowana i nawet jakieś pieniądze z tego tytułu by były. Ba, jak byś w ogóle nie chciał eksportować, to robisz instalację zero-eksport i już. Z tym, że tu już instalacja się rozbudowuje i koszty mogą się znaczne generować.
    On-grida można też w miarę spokojnie modernizować poprzez dodawanie mocy (paneli albo / i falownika).

Jedyny większy minus on-grida to możliwość się jego wyłączenia, jeśli napięcie w sieci wzrosłoby powyżej 253V, ale raz, że to zależy od konkretnego miejsca instalacji, a po dwa - na to też są sposoby.

On grid nei chce bo 2 moich sąsiadów ma...sprzedajesz za 11,20,30 groszy a kupujesz za 1 - 1,3....u jednego z moich sąsiadó po zainstalowaniu instalacji chyba 7 kw on grid..rachunki wzrosły a nei zmalały...nie mogłem w to uwierzyc ale to prawda. Zresztą pozbyłem sie kiedyś już 3 monopolistów z mojego domu...i na prawde to dopiero dało niesamowity zwrot ..przed wszystkim spokój ;) Enea to ostatni bastion do pokonania :)
  • #14 20814546
    michalPV
    Poziom 31  
    @front247 , wszystko się zgadza: da się wszystko.
    Ale kwestia jest dla mnie jedna zasadnicza: jak nie ma poboru prądu przy off-gridzie to panele się nudzą. Przy off-gridzie masz albo za mało paneli, albo za dużo paneli.

Dodano po 1 [minuty]:

front247 napisał:
    On grid nei chce bo 2 moich sąsiadów ma...sprzedajesz za 11,20,30 groszy a kupujesz za 1 - 1,3....

Przy off-gridzie za prąd z sieci (jak off-grid nie będzie produkował) będziesz płacił tak jak płacisz obecnie a za nadmiar z paneli nie dostaniesz nic
  • #15 20814563
    front247
    Poziom 14  

michalPV napisał:
    @front247, wszystko się zgadza: da się wszystko.
    Ale kwestia jest dla mnie jedna zasadnicza: jak nie ma poboru prądu przy off-gridzie to panele się nudzą. Przy off-gridzie masz albo za mało paneli, albo za dużo paneli.

Ja rozumiem, ale opiszę ci moją sytuację: godzina 9 rano startują 2 komputery i one chodzą cały czas do 20-stej, zakładamy że w tym dniu (one chodzą codziennie) jest czyste niebo i świeci słońce, no to mogę je zasilać bezpośrednio od tej 9 do tej 16-stej.. a potem przełączam się na sieć. Mój uzysk to jest ten czas pracy urządzeń, które pracują u mnie cały dzień non stop, pobierając mniej więcej stałe wartości mocy. Nie chodzi mi o pralkę, zmywarkę, pompę, lodówkę, bo te urządzenia włączają się 2 razy na dzień i zużywają mi mało prądu, one mogą chodzić cały czas na sieci. No może ja źle rozumiem :) nigdy nie miałem takiej instalacji i moje przemyślenia wynikają z tego, co przeczytam i pooglądam.. mogę się tu mylić jeśli nie do końca dobrze to rozumiem :) Innymi słowy, nie jest moim celem uniezależnić się od dostawcy, ani nie jest moim celem pokryć całego mojego zapotrzebowania na prąd, tylko celem jest tak dobrać instalację i moce paneli, by tylko w określone słoneczne dni dawały prąd tym urządzeniom, które chodzą non stop, czyli np. komputery. Z bojlerem nie ma problemu, bo on jest jakby akumulatorem. Dlaczego panele mają się nudzić, skoro w środku dnia mam największe pobory? Gdyby mój tryb życia był taki, że znaczna część energii pobierana jest wieczorem i w nocy.. to tak, wtedy oczywiście on-grid lub akumulatory mają sens.. źle mówię? :)
  • #16 20814573
    michalPV
    Poziom 31  
    front247 napisał:
    tylko celem jest tak dobrać instalecje i moce paneli by tylko w określone słoneczne dni dawały prad tym urządzeniom które chodzą non stop czyli np. komputery

Jak to się mówi "kto bogatemu zabroni"
    Chcesz wydać kilka tysięcy złotych by w określone słoneczne dni zasilały Ci komputery? Zdajesz sobie sprawę, że jeśli potrzebujesz 400kWh/m-c dla komputerów to z 2kWp paneli przy off-gridzie uzyskasz może 100kWh prądu miesięcznie?

Dodano po 2 [minuty]:

front247 napisał:
    Dlaczego panele mają sie nudzić skoro w srodku dnia mam najwieksze pobory?

Bo jak założysz za mało paneli to nie starczy Ci mocy do zasilania urządzeń w dzień mało słoneczny.
    Jak założysz dużo to zasilisz co chcesz ale w dzień słoneczny będą pracować na 30% swoich możliwości.
  • #17 20814593
    front247
    Poziom 14  
    michalPV napisał:
    front247 napisał:
    tylko celem jest tak dobrać instalecje i moce paneli by tylko w określone słoneczne dni dawały prad tym urządzeniom które chodzą non stop czyli np. komputery

Jak to się mówi "kto bogatemu zabroni"
    Chcesz wydać kilka tysięcy złotych by w określone słoneczne dni zasilały Ci komputery? Zdajesz sobie sprawę, że jeśli potrzebujesz 400kWh/m-c dla komputerów to z 2kWp paneli przy off-gridzie uzyskasz może 100kWh prądu miesięcznie?

Dodano po 2 [minuty]:

front247 napisał:
    Dlaczego panele mają sie nudzić skoro w srodku dnia mam najwieksze pobory?

Bo jak założysz za mało paneli to nie starczy Ci mocy do zasilania urządzeń w dzień mało słoneczny.
    Jak założysz dużo to zasilisz co chcesz ale w dzień słoneczny będą pracować na 30% swoich możliwości.

Ale jeśli czytałeś mój pierwszy post to wiesz ze ja płacę rocznie około 15000 zł za prąd...Dlaczego móisz ze jestem bogaty? Gdybym był nie było by tego tematu :) Dzis kilka tysiecy złotych to jest przecietna miesieczna wyplata ...w 10 lat zapłacę za prąd około 150000 zł. Jesli wydam na taką instalacje offgrid powiedzmy 10 tyś....i ona w ogóle nei zadziała to przy moich kosztach życia to i tak bedzie w sumie bez znaczenia :) Wiec sie tak nei przejmuje . No chyba ze nie ma możliwosci technicznej tak tego poskładać by działało. Mi tylko chodzi o to by konsumować energie w szczecie a nei poza nim. On grid też nie działa jak nei ma słońca...jesli nie wykorzystasz energii w dzień to musisz magazynować..ale jesli potrzebujesz jej w dzień? To tez magazynować? I znowu zaasekuruje sie stwierdzeniem: moze ja sie myle bo nie mam tego i nigdy nei testowałem osobiscie,pisze co myśle na chłopski rozum. Nadal po prostu nei rozumiem dlaczego nei moge tej energii odebrac i skonsumowac wtedy gdy ona jest.
  • #18 20814606
    sq3evp
    Poziom 39  
    front247 napisał:
    Nadal po prostu nei rozumiem dlaczego nei moge tej energii odebrac i skonsumowac wtedy gdy ona jest.

Pytanie nie jest głupie.

Właśnie - dlaczego nie mozna konsumować energii gdy jest?
    CZy ładowanie magazynu energii (np. akumulatory czy bufor ciepła) to nie jest konsumpcja energii z PV?

Jezeli chodzi o znaczenie słowa - to jest to gromadzenie energii, ale dla PV jest to konsumpcja.
  • Pomocny post
    #19 20814614
    michalPV
    Poziom 31  
    front247 napisał:
    Nadal po prostu nei rozumiem dlaczego nei moge tej energii odebrac i skonsumowac wtedy gdy ona jest.

Jak najbardziej możesz.
    Nie wiem jak jeszcze inaczej to napisać ale to da Ci do myślenia:
    Ja mam 1,6kWp na dachu w off-gridzie: za ten rok będę mieć produkcję z tego jakieś 800kWh (będę bo jeszcze się rok nie skończył ale wiem na podstawie zeszłego roku, że do końca roku może uzyskam jeszcze tylko jakieś 30-40kWh prądu)
    Zorientuj się ile instalacja PV w on-gridzie produkuje prądu rocznie. Podpowiem: realnie (na podstawie wyników od dwóch moich znajomych) z 1kWp uzyskuje się 1000kWh
    front247 napisał:
    Dlaczego móisz ze jestem bogaty?

Bo chcesz wydać kilka tysięcy złotych by mieć rocznie prąd z instalacji PV rzędu 1000kWh

Dodano po 1 [minuty]:

sq3evp napisał:
    CZy ładowanie magazynu energii (np. akumulatory czy bufor ciepła) to nie jest konsumpcja energii z PV?

Jest ale magazynowanie energii jest DROGIE, całkowicie nieopłacalne
  • #20 20814630
    sq3evp
    Poziom 39  
    michalPV napisał:

To co robić jak w nocy potrzeba energii?
  • #21 20814632
    front247
    Poziom 14  
    michalPV napisał:
    front247 napisał:

Jak najbardziej możesz.
    Nie wiem jak jeszcze inaczej to napisać ale to da Ci do myślenia:
    Ja mam 1,6kWp na dachu w off-gridzie: za ten rok będę mieć produkcję z tego jakieś 800kWh (będę bo jeszcze się rok nie skończył ale wiem na podstawie zeszłego roku, że do końca roku może uzyskam jeszcze tylko jakieś 30-40kWh prądu)
    Zorientuj się ile instalacja PV w on-gridzie produkuje prądu rocznie. Podpowiem: realnie (na podstawie wyników od dwóch moich znajomych) z 1kWp uzyskuje się 1000kWh
    front247 napisał:
    Dlaczego móisz ze jestem bogaty?

Bo chcesz wydać kilka tysięcy złotych by mieć rocznie prąd z instalacji PV rzędu 1000kWh

Dodano po 1 [minuty]:

sq3evp napisał:

Masz 100% racji.
    No własnie ja nie do konca byłem i jestem swiadom ile taka instalacja jest w stanie wyprodukować sredniorocznie...ja potzrebuje zaoszczedzić średniorocznie jakieś... 3000 - 5000 kWh rocznie...nie mniej nie wiecej. Bojler licze jakby oddzielnie bo jak na nim zaoszcedzić to już wiem...rocznie z tego co liczyłem i czytałem dałbym rade na poziomie 1600-1700 kWh. Wiec jesli chodzi o pozostałe sprzęty potzrebuje jeszcze około 1500 - 2000kWh.
    Czyli patrząc u ciebie ( nei wiem jakie masz straty) , potzrebuje minimum 8kW paneli. Dobrze licze?

Dodano po 2 [minuty]:

sq3evp napisał:
    michalPV napisał:

Ja śpie :)
  • #22 20814766
    sq3evp
    Poziom 39  
    front247 napisał:

sq3evp napisał:
    michalPV napisał:

A jak masz ochotę na ciepłą kąpiel czy oglądanie TV?
    Pozostaje gromadzenie albo korzystanie z sieci - pytanie wtedy na ile sens PV przy załozeniu ze nie ma w domu nikogo w czasie gdy świecie słońce?
  • #23 20814780
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    front247 napisał:
    On grid nei chce bo 2 moich sąsiadów ma...sprzedajesz za 11,20,30 groszy a kupujesz za 1 - 1,3....u jednego z moich sąsiadó po zainstalowaniu instalacji chyba 7 kw on grid..rachunki wzrosły a nei zmalały...nie mogłem w to uwierzyc ale to prawda.

Prawdą jest, że obecnie ceny w exporcie są niższe od cen zakupowych, ale bez przesady. Ceny w eksporcie mogą tąpnąć w przyszłym roku, ale ZAWSZE, jeśli cena > 0 coś z tego eksportu zostaje, a nie idzie z powrotem w niebo, jak przy off-gridzie.

Poza tym, kto Ci każe budować nadmiarowy system, który mógłby, powiedzmy, eksportować znaczny procent uzysku dziennego? Może być tak jak chcesz - niska moc na dachu, zasilająca tyko częściowo odbiorniki, a reszta mocy dobierana z sieci.

Owszem, ZE potrafią robić oderwane od rzeczywistości prognozy po założeniu PV (montaż licznika dwukierunkowego) ale to wszystko daje się wyjaśnić. Nie ma opcji, aby przy stałym zużyciu przed i po założeniu PV, rachunki nie zmalały, głównie za sprawą autokonsumpcji.

A sąsiedzi... Mogą cię stresować, abyś nie dołożył swojego PV w on-gridzie na dachu... No bo jeśli jest im tak źle, to dlaczego nie pozamieniali swoich on-gridów na off-gridy albo ich w cholerę w ogóle nie powyłączali. Bo tu u nas takie klimaty panują - są "szczęśliwi", którzy kombinują tak - ja zarabiam, a jeleń z boku tylko wydaje kasę...
  • #24 20814862
    front247
    Poziom 14  
    sq3evp napisał:
    front247 napisał:

sq3evp napisał:
    michalPV napisał:

A jak masz ochotę na ciepłą kąpiel czy oglądanie TV?
    Pozostaje gromadzenie albo korzystanie z sieci - pytanie wtedy na ile sens PV przy załozeniu ze nie ma w domu nikogo w czasie gdy świecie słońce?

Nie doczytałeś tematu : u mnie najwieksze zużycie i najwieksza ilosc ludzi jest od rana do popołudnia i szczególnie latem . Najwieksze rachunki za prąd płacę od maja do wrzesnia.
  • #25 20814865
    sq3evp
    Poziom 39  
    front247 napisał:

Nie doczytałeś tematu : u mnie najwieksze zużycie i najwieksza ilosc ludzi jest od rana do popołudnia i szczególnie latem . Najwieksze rachunki za prąd płacę od maja do wrzesnia.

To nas czym się zastanawiasz? Sam sobie odpowiedziałeś.
  • #26 20814870
    front247
    Poziom 14  
    sq3evp napisał:
    front247 napisał:

To nas czym się zastanawiasz? Sam sobie odpowiedziałeś.
    Nie zastanawiam sie czy...tylko jak? Stad ten temat ;)
  • Pomocny post
    #27 20814879
    sq3evp
    Poziom 39  
    Koledzy doradzili już chyba - materiałów jest sporo, pytanie jak sie czujesz w tym temacie.
    sporo osób w Internecie pisze o PV nie mając wiedzy praktycznej popartej wiedzą techniczną, a potem tak różne opinie i wnioski.

Osobiście nie użytkuję PV (mieszkam w centrum dużego miasta), ale we własnym domu (szczegółnie na wsi) widzę sens posiadania PV.
  • #28 20814880
    front247
    Poziom 14  
    Dodano po 1 [minuty]:

sq3evp napisał:
    Koledzy doradzili już chyba - materiałów jest sporo, pytanie jak sie czujesz w tym temacie.
    sporo osób w Internecie pisze o PV nie mając wiedzy praktycznej popartej wiedzą techniczną, a potem tak różne opinie i wnioski.

Osobiście nie użytkuję PV (mieszkam w centrum dużego miasta), ale we własnym domu (szczegółnie na wsi) widzę sens posiadania PV.

Tak,juz wiem co robić w tym temacie ,reszte zweryfikuje rzeczywistosc :)

Dodano po 1 [minuty]:

k_pec napisał:
    front247 napisał:
    On grid nei chce bo 2 moich sąsiadów ma...sprzedajesz za 11,20,30 groszy a kupujesz za 1 - 1,3....u jednego z moich sąsiadó po zainstalowaniu instalacji chyba 7 kw on grid..rachunki wzrosły a nei zmalały...nie mogłem w to uwierzyc ale to prawda.

Prawdą jest, że obecnie ceny w exporcie są niższe od cen zakupowych, ale bez przesady. Ceny w eksporcie mogą tąpnąć w przyszłym roku, ale ZAWSZE, jeśli cena > 0 coś z tego eksportu zostaje, a nie idzie z powrotem w niebo, jak przy off-gridzie.

Poza tym, kto Ci każe budować nadmiarowy system, który mógłby, powiedzmy, eksportować znaczny procent uzysku dziennego? Może być tak jak chcesz - niska moc na dachu, zasilająca tyko częściowo odbiorniki, a reszta mocy dobierana z sieci.
    Powiem tak..nie mam zbyt dużej wieszy jesli chodzi o zródła energii jak PV ,bazuje jedynie na tym co mówią i piszą ludzie,co mówią sąsiedzi,na filmach z YT. I nie pamiętam ani jednej opinii że off grid jest do niczego i ze jest tragedia są opinie raczej pozytywne lub sceptyczne i neutralne. Natomiast o on grid to już widziałem i widzę multum ludzi wręcz mocno wkurzonych lub zrezygnowanych ,zapewne dlatego ze dostawca ma prawo robić sobie z tymi ludzmi co chce..i jakby dlatego u mnie przeważa off grid. Nie mam żadnych innych argumentów ;)

Owszem, ZE potrafią robić oderwane od rzeczywistości prognozy po założeniu PV (montaż licznika dwukierunkowego) ale to wszystko daje się wyjaśnić. Nie ma opcji, aby przy stałym zużyciu przed i po założeniu PV, rachunki nie zmalały, głównie za sprawą autokonsumpcji.

A sąsiedzi... Mogą cię stresować, abyś nie dołożył swojego PV w on-gridzie na dachu... No bo jeśli jest im tak źle, to dlaczego nie pozamieniali swoich on-gridów na off-gridy albo ich w cholerę w ogóle nie powyłączali. Bo tu u nas takie klimaty panują - są "szczęśliwi", którzy kombinują tak - ja zarabiam, a jeleń z boku tylko wydaje kasę...

Po prostu widze ogólnie wiecej ludzi zadowolonych z off grida niż z on grida..wiecej argumentów nie mam niestety ;) Szanuje każdą opinie i bardzo dziekuje za nie bo własnie po to założyłem ten temat zeby posłuchac opinii. Decyzje podejme i tak sam ;)
  • #29 20814986
    michalPV
    Poziom 31  
    front247 napisał:
    Po prostu widze ogólnie wiecej ludzi zadowolonych z off grida niż z on grida

Żartujesz chyba.
    Instalacji off-grid jest nikły % i mało kto przyzna, że jest niezadowolony z efektów bo niby na siebie ma narzekać?
    Łatwiej zwalać winę na ZE niż na źle zainstalowaną instalację PV - a wszystkie instalacje PV w nowym systemie montowane na południe są źle zamontowane. 8kWp na dachu a rachunki wysokie i wcale się nie dziwię jak produkcja pełną parą w południe i eksport za parę groszy a popołudniu kupują prąd z sieci.
  • #30 20815004
    front247
    Poziom 14  
    michalPV napisał:
    front247 napisał:
    Po prostu widze ogólnie wiecej ludzi zadowolonych z off grida niż z on grida

Żartujesz chyba.
    Instalacji off-grid jest nikły % i mało kto przyzna, że jest niezadowolony z efektów bo niby na siebie ma narzekać?
    Łatwiej zwalać winę na ZE niż na źle zainstalowaną instalację PV - a wszystkie instalacje PV w nowym systemie montowane na południe są źle zamontowane. 8kWp na dachu a rachunki wysokie i wcale się nie dziwię jak produkcja pełną parą w południe i eksport za parę groszy a popołudniu kupują prąd z sieci.

No w sumie racja,wiesz opieram sie na tym co mi sie dotąd udało przeczytac czy obejrzec moje wrazenie pewnie jest błędne ;)
    A czemu są zle zamontowane? O co chodzi?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować system fotowoltaiczny (PV) do podgrzewania wody w bojlerze o pojemności 80L z grzałką 1,8 kW. Zastanawia się nad doborem falownika, który zapewni czysty sinus AC 230V oraz odpowiednich kabli do instalacji. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące liczby paneli (6 paneli po 450W lub 4 panele), ich napięcia oraz mocy, a także lokalizacji falownika (w garażu czy w domu). Użytkownicy podkreślili, że grzałka nie wymaga czystego sinusa, a do podłączenia można użyć kabli 4mm lub 6mm. Wskazano również na możliwość rozbudowy systemu o inwerter hybrydowy, który mógłby automatycznie przełączać się na zasilanie z sieci w przypadku braku energii z PV. Dyskutowano także o efektywności systemów off-grid i on-grid oraz o konieczności magazynowania energii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA