logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sharp LC-43CFE4142E - brak reakcji na pilota i przycisk STANDBY, czerwona dioda LED

ok01 08 Lis 2023 13:58 2127 7
REKLAMA
  • #1 20805332
    ok01
    Poziom 11  
    Cześć
    Posiadam tv Sharp LC-43CFE4142E. Szukam pomocy.

Telewizor działał normalnie a od kilku dni nie można go włączyć. Czerwona dioda LED się świeci. Dwa razy jednego dnia, podczas oglądania filmu, zauważyłem że naciskając klawisz INFO na pilocie tv wyłączył się - uznałem to za przypadek. Kilka dni później - czerwona dioda świeci ale tv kompletnie nie reaguje ani na pilota ani na przycisk STANDBY na obudowie. Odłączenie zasilania nawet na całą noc nic nie daje.

Dzięki za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20805458
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15476
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20806639
    ok01
    Poziom 11  
    Jasne
    Zanim zdecydowałem się otworzyć nowy watek zapoznałem się z: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3922926.html

Jest najbliższy moim problemom, ale z racji, że jest zamknięty i nie do końca rozwiązuje mój problem a pytań już zadawać nie mogę, więc pojawił się nowy temat
  • REKLAMA
  • #4 20806702
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15476
    ok01 napisał:
    nie do końca rozwiązuje mój problem a pytań już zadawać nie mogę

Wylądowały by i tak w Koszu - masz problem - zakładasz temat a nie dopisujesz się do cudzych wątków ze swoimi problemami.
    Zacznij standardowo od próby wgrania FW.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20807875
    elmo071
    Poziom 30  
    Ocena: 799
    Proszę dać znać czy udało się rozwiązać problem.
  • #6 20807923
    ok01
    Poziom 11  
    elmo071
    Dzięki za wsparcie. Dzisiaj wieczorem, po pracy - będę testował.

Pozdrawiam

Dodano po 10 [godziny] 24 [minuty]:

Od elmo071 otrzymałem odpowiednie oprogramowanie do TV. Serdecznie dziękuję.

Telewizor jednak nie bootuje się z pendriva z oprogramowaniem. Testowałem 3 różne - 8, 4 i 1GB, oczywiście sformatowane do FAT32 (zarówno pod Win XP jak i Win 10, Win 10 dodaje ukryty katalog Volume Information czy coś takiego). Zasilanie w gnieździe USB telewizora jest prawidłowe. W TV są 2 gniazda - testowałem na obydwóch. Po włączeniu zasilania TV chwilowo zapala się dioda pendriva, następnie gaśnie i dalej się już nic nie dzieje. Zasilanie włączałem wielokrotnie.

Niestety, wygląda na poważniejszy problem niż oprogramowanie.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł co dalej? Wymienić jakiś układ? pamięć? Na lutowaniu się trochę znam i w razie czego mam dostęp do trochę bardziej zaawansowanych narzędzi. Bardziej doświadczeni koledzy tez w razie czego pomogą. Ale tylko hardwarowo. Nie mam narzędzi do testowania TV oprócz miernika bo specyfika mojej pracy jest inna.
    Pozdrawiam
  • #7 20995443
    ok01
    Poziom 11  
    Telewizor naprawił za pieniądze miły Pan z lokalnego serwisu RTV. Mimo, że TV ma już z 7 lat to obraz nadal żyleta. Szkoda mi było go oddać na złom. Kwota naprawy nie była wygórowana.

Chodzi już dwa miesiące i mam nadzieję że tak pochodzi następne 7 lat.

Pozdrawiam tych którzy chcieli pomóc oraz Pana z serwisu.
  • #8 20995444
    ok01
    Poziom 11  
    Naprawa w serwisie RTV

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Sharp LC-43CFE4142E, który przestał reagować na pilota oraz przycisk STANDBY, mimo że czerwona dioda LED świeci. Po próbie odłączenia zasilania na noc oraz testowaniu różnych pendrive'ów z oprogramowaniem, telewizor nadal nie uruchamia się. Użytkownik rozważa możliwość poważniejszej awarii sprzętowej. Ostatecznie telewizor został naprawiony przez lokalny serwis RTV, co okazało się opłacalne, a urządzenie działa poprawnie od dwóch miesięcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA