logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja układu elektrycznego na płytce od samochodzika elektrycznego

lokot2 09 Lis 2023 19:42 546 8
  • #1 20807201
    lokot2
    Poziom 8  
    Hej,

Chciałbym zapytać czy wiecie co to za element zaznaczony na obrazku oraz czy pomoglibyście mi znaleźć go na internecie do kupienia. Drugie trudniejsze pytanie to czy jeśli na nóżkę zaznaczona zielonym kolorem wchodzi bezpośrednio napięcie 6 v to czy na nóżce czerwonej powino też takie być(aktualnie nie ma ) ?
    Elementy elektroniczne na płytce drukowanej z zaznaczonym czerwonym kółkiem.

Obwód drukowany z elementem elektronicznym oznaczonym jako GOLDEN GYA-1C-12D.

Wydaje mi się że ten element jest uszkodzony
  • #2 20807229
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    Ten element to dioda, skad wniosek że jest uszkodzona?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20807302
    lokot2
    Poziom 8  
    >>20807229
    Jak badam napięcie na jej nóżkach to na zielonej mam 6 V a na drugiej czerwonej 0,3 V. Dodatkowo element który jest koło niej jego środkowa nóżka jest połączona bezpośrednią z odnoga czerwona i jest też tam napięcie 0,3V stąd mój wniosek.
  • #4 20807366
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Po pierwsze poczytaj jak działa dioda i czym jest napięcie przebicia diody.
  • #5 20807417
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1874
    Jak są przekaźniki to powinny być też diody gaszące przepięcie przy przełączaniu przekaźnikami a jak są włączone w cewki przekaźników to ich nie zmierzysz.

Pokaz drugą stronę PCB lub rozrysuj gdzie są te diody podłączone czy do cewek
  • #6 20807525
    lokot2
    Poziom 8  
    Zdjęcie z tyłu płytki Zdjęcie tylnej strony płytki drukowanej na niebieskiej podkładce.

Do czego doszedłem i gdzie utknałem to tak. Na płytke wchodzi nam napięcie 6V pierwsze połączenie jakie znalazłem to idzie na tą diodę prostowniczą która spięte jest z mosfetem 150N03 który na nóżce środkowej ma 0V nie wiem czy tak powinno być :( .
    Znalazłem taki dokument
    https://datasheetspdf.com/pdf-file/1092883/Cmos/150N03/1

i z tego mosfetu jest potem połączenie do układu mx3212 na którym jest napięcie -0.8 V
    Schemat układu scalonego MX3212B z pinami oznaczonymi od 1 do 8.
    co na pewno sugeruję, że coś jest nie tak a piny sterujące do przekaźników są właśnie połączone z tym układem.
    Widok z góry na płytkę elektroniczną z komponentami.
    Dochodziłem do tego bo myślałem, że przekaźniki się przepaliły bo jak wciska się gaz lub z pilota przycisk to samochodzik nie jedzie a cała elektronika poza tym w autku działa jak kierunkowskazy melodyjki itd. Przekaźniki po podpięciu zasilania do pyłki nawet nie cykają :(
  • #7 20807677
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    mx3212 steruje tymi dwoma przekaźnikami i tranzystorem 150N03, te dwie diody są przy tranzystorze - który czymś steruje silnikiem ?

Diody powinny dać się zmierzyć miernikiem na teście diody na ok. 700mV

Najpierw zobacz jakie napięcie są na pinach wejściowych mx3212; IN1,IN2,IN3, oraz czy układ jest zasilany Vcc/Gnd
  • #8 20809541
    lokot2
    Poziom 8  
    Hej,

Pomiary

Test spadku diody 0,617 mV - więc jest chyba git

Napięcia mx3212

VCC-GND 0,4 V po podpięciu dodatkowej elektroniki(opisana na zdjęciu wyżej skąd wchodzi VCC na ten pin)
    bez podpiętej elektroniki napięcie 0 V
    na pinach IN1,IN2,IN3 - 0 V

ta płytka zasila silniki w samochodziku silniki oczywiście podpięte na krótko się kręcą przypuszczam, że sterowanie nimi jest poprzez te 2 przekaźniki. Jakiś pomysł jak mieć pewność czy to właśnie nie ten układ mx3212 jest uszkodzony ? Ewentualnie jak go znaleźć do zamówienia w Polsce aby przelutować na nowy. Ta płytka nie ma dużo układów wiec wydaje mi się ze warto ją ratować.

Oczywiście jak coś tylko podsuniecie to od razu dziś wam dam wyniki z góry dzięki za pomoc.
  • #9 20810321
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    lokot2 napisał:
    VCC-GND 0,4 V

Nie ma zasilania układu, nie ma też napięć na wejściach IN - szukaj braku napięcia zasilnia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące identyfikacji elementu na płytce elektrycznej samochodzika elektrycznego oraz problemu z napięciem na nóżkach diody. Po analizie, stwierdzono, że element to dioda prostownicza, a użytkownik zauważył, że na nóżce czerwonej diody występuje niskie napięcie 0,3 V, podczas gdy na zielonej 6 V. W dalszej dyskusji omówiono rolę układu MX3212 oraz tranzystora MOSFET 150N03 w sterowaniu przekaźnikami i silnikiem. Użytkownik zidentyfikował brak zasilania na układzie MX3212 oraz na pinach IN1, IN2, IN3, co sugeruje problem z zasilaniem. Uczestnicy dyskusji doradzili, aby sprawdzić zasilanie oraz pomiary napięcia, aby zdiagnozować uszkodzenie układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA