logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana przewodu mini USB do wideorejestratora - jak znaleźć odpowiedni?

Raf39 13 Lis 2023 13:48 435 3
REKLAMA
  • #1 20813135
    Raf39
    Poziom 2  
    Witajcie,
    Długo szukałem, w której kategorii umieścić ten wątek, w razie pomyłki proszę o przeniesienie.
    Posiadam w aucie wideorejestrator, który ładowany był krótkim ok. 30cm przewodem do gniazda USB radia samochodowego (np. na pendrive).
    Po jakimś czasie przewód ten uległ uszkodzeniu i w ogóle nie ładował, więc postanowiłem go wymienić i tu pojawił się problem. Okazuje się teraz, że wszystkie przewody mini USB, które udało mi się zdobyć po połączceniu z jednej strony z radiem, a z drugiej z kamerką, nie ładują jej, przez co nie może ona normalnie nagrywać, a traktują wyłącznie jako przesył danych (przy normalnym ładowaniu kamerka po prostu nagrywa, przy podłączeniu innych przewodów jest czarny ekran z ikonką połączenia jako urządzenie magazynujące).
    Stąd moje pytanie, czym się kierować i jak w ogóle znaleźć taki przewód, który byłby traktowany przez rejestrator wyłącznie jako źródło ładowania, a nie przewód podłączony do transferu danych?
    Aktualnie podłączam kamerkę do zapalniczki, ale gniazdo przydałoby mi się do innych celów, a poza tym gniazdo USB w radiu jest zdecydowanie bliżej kamerki, więc nie musiałbym ciągnąć długiego przewodu.
    Dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20813151
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15455
    Może zwyczajnie uszkodziłeś gniazdo w radiu skoro po podłączeniu poprzez zasilacz/przetwornicę do gniazda zapalniczki działa prawidłowo.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20813156
    Raf39
    Poziom 2  
    Ale jak podłączę pendrive do radia, to wczytuje go bez problemu.
  • #4 20813169
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Podejrzewam że poprzedni przewód nie miał podpiętych sygnałów od danych, tylko samo zasilanie.
    Nie wiem czy znajdziesz taki przewód.

Dodano po 5 [minuty]:

Możesz spróbować naciąć zewnętrzną izolację przewodu i odciąć 2 żyły od danych, w większości przypadków czarny i czerwony to zasilanie a 2 pozostałe to dane ale nie jest to 100% zasada.
    Po drugie jak odetniesz te dwa przewody to z jednej i drugiej strony musiałbyś zabezpieczyć je przed zwarciem bo możesz uszkodzić radio oraz kamerkę.
REKLAMA