logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bluescreeny na używanym komputerze: Kernel-Power, Identyfikator 41, błędy dysku i RAM

Vic95 15 Lis 2023 23:36 426 11
REKLAMA
  • #1 20817368
    Vic95
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam
    Nie tak dawno zakupilem nowy komputer (uzywany) i zauwazylem problem. Mianowicie czesto wystakuja tak zwane bluescreeny
    Najczesciej o nazwie z memory, A w dzienniku zdarzen widnieje to najczesciej jako Microsoft-Windows-Kernel-Power - identyfikator 41
    Do tego czesto musze skanowac dysk, a wiec uruchamiac komputer od nowa w celu skanowania bledów. A na koniec mam tez problem z pewna grą gdzie producent zaleca sprawdzenia ramu. A wiec nie wiem gdzie dokladnie szukac w tym wszystkim przyczyny. Jakieś pomysly?
  • REKLAMA
  • #2 20817370
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Zacznij od podania pełnej konfiguracji komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza oraz systemu z jakiego korzystasz.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20817394
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8281
    Vic95 napisał:
    wystakuja tak zwane bluescreeny Najczesciej o nazwie z memory

Pełna nazwa lub kod błędu byłyby wskazane. Użyj aplikacji bluescreenview do utworzenia tabeli z poprzednimi błędami, o ile są zapisywane.

Vic95 napisał:
    Do tego czesto musze skanowac dysk, a wiec uruchamiac komputer od nowa w celu skanowania bledów.

Podaj model dysku oraz SMART zrób zrzut ekranu z sekcji SMART programu Victoria. Przejdź do sekcji Test and Repair, nie zmieniaj parametrów, upewnij się, że kratka przy "Grid" jest pusta (nie jest zaznaczona), i:
    - w przypadku dysku SSD naciśnij Scan
    - w przypadku dysku talerzowego naciśnij Quick.

Zaczekaj do końca skanu i wrzuć zrzut ekranu z widocznym wykresem prędkości i ogólnie całą resztą okna programu.

Vic95 napisał:
    A na koniec mam tez problem z pewna grą gdzie producent zaleca sprawdzenia ramu.

Skoro tak zaleca to sprawdź RAM, tym bardziej że niebieskie ekrany rzekomo też mają związek z pamięcią. Skorzystaj z któregoś z memtestów.

https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html
    https://hdd.by/Victoria/Victoria537.zip
    https://www.memtest86.com/download.htm (wersja free starczy, nowsza jest dla komputerów z UEFI, starsza dla komputerów z CSM)
    https://memtest.org

Instrukcje użycia memtestów znajdziesz na stronach z nimi związanymi.

Oczywiście podaj też pełną specyfikację sprzętu.
  • REKLAMA
  • #4 20817403
    Vic95
    Poziom 5  
    Windows 10
    Procesor Intel i5 7600k 3.8ghz
    Karta Graficzna gf gtx 970
    16gb ram ddr4
    Plyta glowna Asus z170 gaming
    Dwa dyski ssd pierwszy SSDPR-CX400-256 a drugi 512
    Zasilacz bandit power atx 650
  • #5 20817410
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sprzęt działa na fabrycznych zegarach, czy jest podkręcony? Jeśli cokolwiek jest podkręcone, na czas diagnostyki warto przywrócić do domyślnych zegarów/napięć.

Dyski CX400 są raczej postrzegane jako dość awaryjne, więc diagnostyka tych modeli jest na pewno krokiem w dobrym kierunku, skorzystaj z Victorii i zrób pełny test obu, tak jak opisałem.
  • REKLAMA
  • #6 20817413
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15525
    Pomiar napięć bądź podmiana tego "bandyty" na początek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    Dodatkowo sprawdzenie temperatur, wymiana past i memtest.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20817417
    Vic95
    Poziom 5  

Czy był kręcony, tego nie wiem. Bo takiego już go zakupiłem. Sam nic przy nim nie robiłem.
    Błędy bluescreen są takie: Bluescreeny na używanym komputerze: Kernel-Power, Identyfikator 41, błędy dysku i RAM Bluescreeny na używanym komputerze: Kernel-Power, Identyfikator 41, błędy dysku i RAM Bluescreeny na używanym komputerze: Kernel-Power, Identyfikator 41, błędy dysku i RAM
  • REKLAMA
  • #8 20817424
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sporo różnych. Test pamięci, test dysków do wykonania. To na początek.

Sprawdź w BIOS ustawienia. Jeśli nie jesteś pewien, jakie powinny być, to sprawdź ustawienia trybu BIOS (CSM/UEFI), trybu pracy kontrolera (AHCI/IDE), kolejności bootowania, zanotuj je sobie, wyczyść ustawienia BIOS do domyślnych, ustaw ręcznie te ustawienia, które teraz opisałem.

Sprzęt sądząc po generacji dość dawno chyba kupiony, przez cały czas działał bez takich problemów?
  • #9 20817429
    Vic95
    Poziom 5  
    Robie skan dyskow i zaraz wrzuce. ten test ramu wykonam jutro ponieważ nie mam pod ręka drugiego pendriva( a na pierwszym wgrywanie sie nie powiodlo) Bios tez postaram sie jutro sprawdzić A co do sprzetu to mam go ponad miesiac. Kupilem dosyc tanio ale potrzebowalem sie przesiasc na cos lepszego z mojego 12 letniego komputera ;). Na forum jednej z gier napisali ze akurat ten jeden problem zniknal po zmniejszeniu taktowania ramu? Ma to jakis sens i moze miec powiazania z bluescreenami?

Dodano po 7 [minuty]:

Tutaj screeny z dysków

Zrzut ekranu z programu Victoria 5.37 pokazujący test pełnego skanowania dysku SSD o pojemności 512 GB. Zrzut ekranu z programu do diagnostyki dysków SSD pokazujący status S.M.A.R.T. i inne parametry. Zrzut ekranu z programu Victoria 5.37, pokazujący dane S.M.A.R.T. dla dysku SSD o pojemności 256 GB. Zrzut ekranu programu Victoria 5.37 pokazujący pełne skanowanie dysku SSD SSDPR-CX400-256-G2.
  • #10 20817454
    dt1
    Admin grupy komputery
    512-tka wygląda nie najgorzej biorąc pod uwagę złą sławę tej serii.
    256-tka jeszcze też nie ma za dużych problemów.
    W przypadku tych dysków taki test warto robić raz na pół roku, albo przy ważnych danych częściej, jeśli zauważy się spadki prędkości odbiegające od normy, to jest sygnał, że pamięci flash mogą ulegać degradacji.

Dyski na tym etapie można uznać za sprawne, następny test RAM, weryfikacja ustawień pamięci i procesora w BIOS również niezbędna.

Generalnie zakup tego komputera był dość dużym ryzykiem i przy cenie 1000 złotych bym się bardzo mocno zastanawiał, czy wciąż go warto kupować (pewnie dochodząc do wniosku, że promocja musiałaby być znacznie lepsza). W końcu to 7 letni procesor z 9 letnią kartą, do tego zasilane dość ryzykownym zasilaczem - więc potencjalnie liczba problemów może dość szybko rosnąć.
  • #11 20817774
    Vic95
    Poziom 5  
    Cena byla mniejsza a ze tyle juz lat ma karta itp to nie przeszkadza mi to ponieważ przeskok ze starego komputera i tak jest ogromny. A co do najwazniejszego znacie jakis inny program do testu ram? Mam problem z memtestem poniewaz w bosie nie odpala się.
  • #12 20818098
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nie chodzi o wydajność tylko o ryzyko awarii w tym wieku.
    Podałem dwa linki do memtestów, oba działają na Twojej platformie jeśli nośnik jest prawidłowo przygotowany i ustawienia startowe w BIOSie zgodne z przygotowanym nośnikiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z bluescreenami na używanym komputerze, które najczęściej są związane z błędami pamięci i identyfikatorem 41 w dzienniku zdarzeń. Komputer jest wyposażony w procesor Intel i5 7600k, kartę graficzną GTX 970, 16 GB RAM DDR4 oraz dwa dyski SSD (SSDPR-CX400-256 i 512). Użytkownik został poproszony o podanie pełnej konfiguracji sprzętowej oraz o wykonanie testów dysków i pamięci RAM. Zwrócono uwagę na potencjalne problemy z zasilaczem Bandit Power ATX 650 oraz na konieczność sprawdzenia ustawień BIOS. Użytkownik zauważył, że problemy z bluescreenami mogą być związane z taktowaniem RAM, co sugeruje, że obniżenie jego częstotliwości mogłoby pomóc. Wskazano również na ryzyko związane z zakupem starszego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA