logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasięg domofonu Aqara Gen 4 - jak poprawić sygnał na większą odległość?

kal800 17 Lis 2023 12:06 828 2
REKLAMA
  • #1 20819455
    kal800
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Hejka,

Muszę znaleźć nowe rozwiązanie jeżeli chodzi o domofon u mnie. Obecnie mam zainstalowany Aqara Gen 4 i od strony funkcjonalnej nie mogę narzekać - tryb nagrywania osób dzwoniących i kręcących się po obejściu, możliwość rozmowy przez domofon z telefonu oraz integracja z HomeKit - dla mnie bomba, ale jest jedno poważne ale - te urządzenia są przystosowane na amerykański rynek, gdzie dzwonek jest przy samych drzwiach wejściowych, u nas realia są takie, że domofon jest zainstalowany przy furtce od wejścia na posesję. W moim przypadku od domu do furtki jest około 7 metrów, a maksymalny zalecany odstęp pomiędzy modułem gongu a modułem z guzikiem to 5 metrów i niestety nie jest to zalecenie na wyrost - niestety moduł kamery się łączy z modułem gonga swoim łączem, a dopiero ten łączy się przez domowe wifi. Zwykle siła sygnału jest na poziomie 2-3 kresek i w miarę da się z tego korzystać, ale nie do końca komfortowo, ponieważ nie zawsze obraz z kamery się pojawia od razu, czasami jak spadnie do 2 kresek trzeba te 10-15 sekund poczekać, natomiast jak już pada solidny deszcz, to siła sygnału jest na granicy połączenia i zdarza się, że nawet gong nie dzwoni, nie mówiąc już o obrazie z kamery. Co mam - skrętka na 10 przewodów od domu do furtki, którą w tej chwili idzie napięcie do modułu kamery oraz elektrozaczepu, który jest aktywowany osobnym guzikiem - prąd płynie z zasilacza 12V z domu. Sygnał domowego WiFi przed furtką to -82dBm, więc bez rewelacji, latencja 183/891 i ping 20 ms, ale może to wystarczy, nie mówiąc o tym, że zwiększyć zasięg domowej sieci zawsze można. I pytanie - czy istnieje tego typu urządzenie, które by się łączyło bezpośrednio z domową siecią WiFi? I druga sprawa - czy jest jakiś sposób, aby sterować również elektrozaczepem? To by bardzo ułatwiło życie....

pozdrawiam

Kal800
  • REKLAMA
  • #2 20819530
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15468
    Jeśli to ten https://inteligentnydom.co/bezpieczenstwo/mon...qara-g4-inteligentny-domofon-wifi-eu-svd-c03/
    to łączy się przecież poprzez WiFi.
    Szukaj w ofercie jakiegoś przekaźnika/relay by sterować zaczepem.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20819605
    kal800
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    sosarek napisał:

Nie do końca. Moduł z kamerą i przyciskiem, który się montuje do furtki łączy się z modułem gongu swoim łączem - może nawet po WiFi, ale własnym, nie otwartym i dopiero moduł gongu się łączy z domowym WiFi. Gdyby oba się łączyły z tą samą siecią, to mógłbym mieć gong po drugiej stronie domu i nikt by nie pisał w instrukcji, że maksymalny zasięg pomiędzy jednym i drugim modułem nie może być większy niż 5 metrów i nie byłoby tak, że jak ten gong przeniosę pare metrów w głąb pokoju, to już zasięg tracę.
REKLAMA