logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kocioł Defro DWS 12kW - dymienie i wygaszanie przy podkładaniu drewna sosnowego

Xerxex 18 Lis 2023 20:30 1236 3
  • #1 20821437
    Xerxex
    Poziom 16  
    Ocena: 140
    Witam posiadam kocioł Defro DWS 12kW i palę nim drewnem po wyjęciu rusztu. Kocioł przy podkładaniu drewna dymi a gdy zrobię żar i dorzucam drewna zamykając klapką krótkiego obiegu to mi nie podnosi temperatury tylko powoli się wygasza. Próbowałem już różnej wielkości drewnem a palę sosnowym. Posiadam bufor 300 l i bojler 200 l, ogrzewanie tylko podłogowe na sterownikach TMK. Jakieś rady bo piec mam od tego roku nowy ? Drewno suche nie żadne mokre.
  • #2 20821465
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2102
    To kocioł dolnego spalania, a Ty pewnie masz za słąby ciąg kominowy, za niski komin lub za mały( zapchany?) jego przekrój.
    Trzeba dokupić opcjonalny wentylator wyciągowy spalin.
  • #3 20821493
    Xerxex
    Poziom 16  
    Ocena: 140
    Komin wraz z instalacją zacząłem użytkować maksymalnie codziennie go odpalając od września, a tak w lato to tylko wodę grzałem to już się zapchał ? Komin mam około 5 metrów z małym hakiem. Mam nowy wybudowany komin w przybudówce do domu w którym mam kotłownię i na początku majstry zbudowali mi tylko około 4 metry i włożyłem jeszcze w niego jeszcze rurę kwasówkę 1 metr plus daszek na niego fi 180. Uważasz że to jednak jest za mało ? Kwasówka nie jest niczym ocieplona po prostu ją w niego włożyłem żeby wydłużyć komin.

Dodano po 1 [godziny] 46 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie czy informacja zamieszczona na piecu tj Temperatura wody na zasilaniu min./max. °C 65/90 to oznacza, że na piecu musi być min 65 stopni i wtedy na sterowniku ustawić żeby pompy zasilające bufor i bojler zaczęły dopiero działać. Pytam ponieważ hydraulik mowi cos innego a w sklepie cos innego.
REKLAMA