logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fale radiowe: Ulepszanie układu nadajnika i odbiornika - zastosowanie generatora fali AVT1474

jfSeth 19 Lis 2023 20:57 561 7
REKLAMA
  • #1 20823429
    jfSeth
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam,

Jako że interesuje się ostatnio tematem fal radiowych (nadawanie, odbieranie) to sobie zbudowałem jakiś prosty układ nadajnika i odbiornika. Trochę poczytałem o tym jak takie układy budować i była wzmianka o tym, żeby nie używać płytek stykowych bo te blaszki w środku działają jak kondensator 5pF. Faktycznie kiedy budowałem taki układ na takiej płytce stykowej to po prostu tragedia - nic nie działało. Miałem już wiele prób ale tym razem postanowiłem polutować taki układ na pająkach i coś zaczęło działać. W sobotę kupiłem sobie płytki uniwersalne i skonstruowałem sobie takie dwa układy, uruchomiłem i dalej mi to działa, ale bardzo cicho słychać sygnał. Robię tak że używam generatora fali prostokątnej z AVT:
    https://serwis.avt.pl/manuals/AVT1474.pdf
    Od tego generatora podaje sygnał do nadajnika i chce odbiornikiem odebrać ten sygnał i gdzieś wrzucić na jakiś głośnik. Zasilam to wszystko 12V. Do tego generatora wpinam też oscyloskop żeby widzieć jaki mam przebieg. Na próbę podpinam głośniki komputerowe pod ten generator fali prostokątnej po to żeby dobrać częstotliwość którą potem będę w stanie usłyszeć. To wszystko mi działa, nie ma źle, ale odbieram tą falę bardzo cicho, więc zastanawiam się jak mógłbym taki układ ulepszyć, co dołożyć żeby lepiej nadawać i odbierać sygnał. Wiem, że pewno brakuje tych kondensatorów o małej pojemności ale nie mam pojęcia jak to teraz rozbudować. Jakaś podpowiedź co można zmienić? (nie chcę bazować na gotowych schematach i układach ale chcę sam do tego dojść i się nauczyć dlaczego taki element tutaj w schemacie a nie inny).
    W schematach jako rezystory 100k przylutowałem potencjometry o takiej wartości (zdjęcia na samym dole)

Nadajnik
    Schemat układu z tranzystorem BC548 dla nadajnika radiowego.
    Prosty układ elektroniczny na płytce uniwersalnej z cewkami i potencjometrami.
    Odbiornik
    Schemat układu nadajnika i odbiornika z tranzystorem BC547.
    Płytka elektroniczna z potencjometrami i cewkami.
  • REKLAMA
  • #2 20823957
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1368
    jfSeth napisał:
    Jakaś podpowiedź co można zmienić? (nie chcę bazować na gotowych schematach i układach ale chcę sam do tego dojść i się nauczyć dlaczego taki element tutaj w schemacie a nie inny).

Nie tylko można ale bezwzględnie należy! zmienić podejście do tematu. To tak jak z gotowaniem potraw, potrzebne są składniki, garnki, przepis i wiedza jak to wszystko po kolei zrobić aby było smaczne. Ty nie masz z tego cokolwiek . Mimo całkowitego braku wiedzy w temacie chcesz tworzyć własne przepisy, dziwnie to wygląda.
  • REKLAMA
  • #3 20823990
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6020
    Pierwszy układ odrobinę przypomina wzmacniacz rezonansowy, ale polaryzacja tranzystora jest do kitu, ograniczenie prądu kolektora do kilkudziesięciu uA też jest do kitu, tranzystor będzie nasycony to nie może nic wzmacniać, radio wymaga wysokich częstotliwości, a rezystory 100k nawet z pojemnościami montażowymi stworzą filtr który tego nie przepuści. Trymer 22pF, z cewką powietrzną, nie da częstotliwości rezonansowej w zakresie osiągalnym dla generatorów RC.

Generalnie obwody radiowe wymagają sporych prądów mA-dziesiatki mA, i małych rezystancji setki omów, ale jak zrobisz tak na pałę spalisz tranzystory.

Drugi schemat bez polaryzacji nie wzmocni słabych sygnałów.

Antena też musi być dobrana do częstotliwości, ty masz generator VLF obwód rezonansowy VHF i antenę UHF

jfSeth napisał:
    To wszystko mi działa, nie ma źle, ale odbieram tą falę bardzo cicho, więc zastanawiam się jak mógłbym taki układ ulepszyć, co dołożyć żeby lepiej nadawać i odbierać sygnał. Wiem, że pewno brakuje tych kondensatorów o małej pojemności ale nie mam pojęcia jak to teraz rozbudować. Jakaś podpowiedź co można zmienić? (nie chcę bazować na gotowych schematach i układach ale chcę sam do tego dojść i się nauczyć dlaczego taki element tutaj w schemacie a nie inny).
    Jeszcze nie umiesz użyć tranzystora, nie ogarniasz podstawowych rzeczy odnośnie tego jaki generator, na jaką częstotliwość, jaki obwód rezonansowy. Nie mówię że ci się nie uda, ale nie masz w głowie narzędzi żeby nad tym pracować, trzeba się uczyć. Niestety ale do książki, gdzie będzie opisane działanie tranzystora i schemat z jego użyciem, w raz zasadami doboru elementów, musisz zajrzeć. I nie jest to droga szybko prowadzi do działających własnych układów dlatego warto się posiłkować schematami które zaprojektował ktoś inny.
    Jak pisze kolega powyżej, nie zaczyna się od tworzenia własnych przepisów, tylko od prób ugotowania według przepisu stworzonego przez lepszych od siebie, bo początkującemu nawet "skopiowanie" może nie wyjść.
  • REKLAMA
  • #4 20824546
    TvWidget
    Poziom 38  
    Ocena: 691
    Zabrałeś się za układ, który wymaga wiedzy przynajmniej na poziomie zaawansowanym Aby urządzenie miało szansę zadziałać, musisz uwzględnić wiele rzeczy o jakich nawet nie słyszałeś. Proponuje zacząć od czegoś prostszego.
    To, że coś usłyszałeś w głośniku jest raczej skutkiem przenikania sygnału przez zasilanie a nie drogą radiową.
  • REKLAMA
  • #6 20826292
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6020
    Nawet nie wiesz na czym chińczyk to zrobił, jeśli na tranzystorze z zeszlifowanym oznaczeniem to poznasz jeden schemat, jeśli na scalaku zeszlifowanym oznaczeniem to nic się nie dowiesz.

Literaturę to polecam o jakichś konstrukcjach amatorskich, bo tam znajdziesz schematy strawne dla amatora. Przypominają mi się "Konstrukcje krótkofalarskie dla początkujacych/zaawansowanych"
    http://www.swiatradio.com.pl/virtual/download/konstrukcje_dla_poczatkujacych.pdf
    Poza tym skany czasopism z przed lat. Google niezbyt skutecznie znajduje że w jakimś czasopiśmie z przed dwudziestu lat był projekt czegoś tam, ale można znaleźć spisy treści rocznika i w każdym czasopiśmie jakieś układy radiowe sie trafiały przynajmniej raz na rok
    Są stare publikacje jak poradnik ultrakrótkofalowca
    https://www.lewczuk.pl/do-pobrania/file/124-poradnik-ultrakrotkofalowca
    i inne książki krótkofalarskie do znalezienia w sieci

Proste na pewno będą zdalne sterowania i radiolinie, np taki schemat
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2887396.html

Albo WIKTOR CHOJNACKI - Układy nadawcze i odbiorcze dla krótkofalowców
    http://sp5kf.pl/uploads/WIKTOR%20CHOJNACKI%20...dbiorcze%20dla%20kr%C3%B3tkofalowc%C3%B3w.pdf
    Szukając w sieci książek dla krótkofalowców można dużo znaleźć i to nawet po polsku
  • #7 20826546
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 1988
    jfSeth napisał:
    Jakbym chciał zacząć uczyć się fal radiowych z książek to jakie polecacie?

Elektryczność i magnetyzm Purcell
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20833372
    jfSeth
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    OK, czyli książki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował prosty układ nadajnika i odbiornika fal radiowych, jednak napotkał problemy z jakością sygnału, który był zbyt cichy. W dyskusji podkreślono, że użycie płytek stykowych jest niewskazane ze względu na ich wpływ na pojemność obwodu. Uczestnicy forum zwrócili uwagę na błędy w konstrukcji, takie jak niewłaściwa polaryzacja tranzystora oraz dobór komponentów, co prowadzi do niskiej efektywności układu. Zasugerowano, aby użytkownik zaczął od prostszych projektów oraz polecono literaturę dotyczącą konstrukcji radiowych, w tym książki dla amatorów i poradniki krótkofalarskie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA