Witam. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył dokładnie jak działa zasilacz impulsowy, w szczegolności zasilacze obudów komputerów (ATX ). Pozdrawiam
slawek
slawek
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamslawoslaw napisał:Toni_2003:dzieki za pomoc, ale żaden z linków który mi podałeś nie otwiera się. Jesli mozesz to wyślij pare specyfikacji na mój adres @. Pozdrawiam
slawek
john_t napisał:Z tym PWM to nie za bardzo tak. PWM to zjawisko (jak sama nazwa wskazuje) regulacja szerokości impulsu ma to zastosowanie w stopniach sterujących falowników itp. urządzeń. W zasilaczach impulsowych potrzebny jest przebieg prostokątny o dość wysokiej cząstotliwości przeważnie kilkanaście kHz i pożadane jest aby czas stanu wysokiego był równy czasowi stanu niskiego czyli wypełnienie 50% (najlepsze warunki pracy rdzenie trafa impulsowego). Po co fala prostokątna ? - powoduje najmniejsze straty na tranzystorach kluczujących. Po co taka częstotliwość ? - powoduje pracę rdzenia (mieszanka ferrytowa) z dużą sprawnością i jeszcze jedno, wysoką cząstotliwość napięcia wyjściowego stosunkowo łatwo wygładzić do napięcia stałego) mniejsze pojemności kondensatorów).
tzok napisał:... w ATX są symetryczne klucze (i symetryczne zasialnie).
slawoslaw napisał:Witam. Chciałbym aby ktoś mi wytłumaczył dokładnie jak działa zasilacz impulsowy, w szczegolności zasilacze obudów komputerów (ATX ). Pozdrawiam
slawek