-RoMan-: Pisałem o rysunku
http://schmidt-walter.fbe.fh-darmstadt.de/smps_e/Hdw_gfx_e.png , ale już sobie sam zrozumiałem dlaczego ten wykres tak wygląda.
Cieszę się, że mi wyjaśniliście kilka spraw, bo razem z przeczytaniem kilku dłuższych tekstów o zasilaczach, transformatorach i obejrzeniu schematów, zaczynam czuć się "w temacie". Może ktoś z Was potrafi odpowiedzieć mi na następujące pytania:
1. Jakie konstrukcje najczęściej stosuje się w zasilaczach do PC? Rozumiem, że zawsze wymagana jest separacja galwaniczna, czyli pozostają opcje typu
forward,
flyback i
push-pull. Czy można powiedzieć, że w lepszych zasilacze zazwyczaj mają jedną z tych konstrukcji, a gorsze inną?
2. Do czego w zasilaczu jest to niby -5V i -12V i czy rzeczywiście są to napięcia ujemne (w stosunku do masy)? Spotkalem sie juz z opisem ze sa to dodatnie napiecia, tylko ze do czegos innego.
3. Dlaczego we wtyczkach zasilania stosuje się kilka pinów o tym samym napięciu i to sąsiadujących ze sobą, a zasilanych z tego samego konwertera? Czy tylko po to by zwiększyć dopuszczalny prąd płynący przez kable zasilacza i piny na płycie?
4. Jaki sens ma wprowadzenie dwóch źródeł napięcia 12V w standardzie ATX2.x? Nie byłoby lepszym i tańszym rozwiązaniem zastosowanie pojedynczego, a 2-krotnie mocniejszego źródła 12V?