logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ślady spalenia w sterowniku ECU - Opel Astra G 1.6 16 V C16SEL - brak napięcia

sizweamos 28 Lis 2023 20:46 6777 7
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20837698
    sizweamos
    Poziom 3  
    Ocena: 2

Witam, jestem nowicjuszem.

Potrzebuję porady w sprawie śladów spalenia w sterowniku Opla Astry G 1.6 16 V C16SEL, który nie podaje napięcia odniesienia 5 V i zasilania 12 V do czujnika wału korbowego. Po sprawdzeniu wszystkich bezpieczników skierowałem wzrok na ECU i wymontowałem go...

W załączeniu filmy. Proszę potwierdzić, że dobrze widzę.

Wielkie dzięki
    Rozmiar Otwarty sterownik samochodowy z widocznymi komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną sterownika z zaznaczonym śladem spalenia. Zbliżenie na płytkę drukowaną sterownika z zaznaczonym miejscem uszkodzenia. Osoba trzymająca w dłoni komponent, prawdopodobnie sterownik pojazdu Opel Astra G. Sterownik silnika samochodowego z widocznym numerem seryjnym i oznaczeniami.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20838663
    pasta7
    Poziom 19  
    Ocena: 78
    Po tych zdjeciach Cieżko stwierdzić czy coś sie tam spaliło. Dobra lupa w dłoń i penseta, sprawdzaj wszystkie włoski które odchodzą do kostek głównych. Czesto sie przepalają albo obłamują. A wogóle to te ecu jest bardzo tanie, tylko kwestia immo Ci zostanie. Robiłem takich hybryd kilkanaście sztuk. I w każdym kilka włosków trzeba było wymienić
  • REKLAMA
  • #3 20839280
    sizweamos
    Poziom 3  

Dzięki stary.

Pozwól, że wrzucę kolejny film. Kiedy sprawdzam pod lupą, wygląda na to, że coś się spaliło.

Dodano po 1 [godzinach] 56 [minutach]:

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z widocznymi oznakami spalenia. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi uszkodzeniami i przypaleniami. Zbliżenie na uszkodzoną płytkę drukowaną z widocznymi oznakami spalenia. Spalony element elektroniczny na płytce drukowanej. Zbliżenie na płytkę drukowaną z przypalonym obszarem. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi uszkodzeniami i śladami nadpalenia. >>20838663
  • Pomocny post
    #4 20839575
    adam7009

Poziom 41  
    Ocena: 1633
    Kup drugi sterownik jak twierdzisz ze jego wina,są za bezcen.Szkoda nawet czasu na diagnostykę usterki.
    Konto firmowe:
    AUTO-ELELEKTRONIK AB
    Linowiec, Lisewo, 86-230 | Tel.: 697XXXXXX (Pokaż)
  • #5 20839697
    sizweamos
    Poziom 3  

To zrobię. Chciałbym jednak potwierdzić, czy są to plamy oparzeniowe, czy nie.

Nie znam się dobrze na elektronice, ale jestem mechanikiem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20839740
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3326
    Testowałeś tą linie 5V czy nie ma zwarcia? Nieraz robię test odłaczając linie 5V ze sterownika i podając zewnętrze 5V z zasilacza bateryjnego z podpiętym multimetrem dla pomiaru prądu pobieranego. Sterowniki silnikowe mają ograniczniki prądowe na zasilaniu linii 5V. Jeśli coś pobiera nadmierny prąd cała linia zasilania siada.
  • REKLAMA
  • #7 20842372
    sizweamos
    Poziom 3  

@sigwa18 Zrobiłem to, kolego. Kupię inny ECU, ponieważ mam teraz pewność, że są to ślady wypalenia. Dziękuję wszystkim. Doceniam pomoc.
  • #8 20842373
    sizweamos
    Poziom 3  
    Kupiłem inny ECU.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem napięcia odniesienia 5 V oraz zasilania 12 V w sterowniku ECU Opla Astry G 1.6 16 V C16SEL, co może wskazywać na uszkodzenie. Po sprawdzeniu bezpieczników, użytkownik zdemontował ECU i zauważył ślady spalenia. Otrzymał porady dotyczące dokładnego sprawdzenia połączeń oraz możliwości zakupu nowego sterownika, ponieważ naprawa może być nieopłacalna. Użytkownik potwierdził, że po dalszych testach zdecydował się na zakup nowego ECU, mając pewność, że uszkodzenie jest poważne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA