logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja transformatora do prostownika Lelek - jakie parametry, zamiennik?

radi1234 30 Lis 2023 17:34 876 9
  • #1 20840357
    radi1234
    Poziom 8  
    Witam
    Potrzebuję pomocy w identyfikacji transformatora do prostownika lelek. Dostałem od kolegi i chciałbym go zreanimować
    prostownik nie posiada transformatora został wyjęty bo niby spalony. Została obudowa i cała reszta.
    Przeglądam forum i wg schematu wychodzi że transformator niby na wyjściu wtórnym powinien mieć 2 x12 woltów które na środkowych odczepach było zmostkowane. Jaki mogę zakupić zamiennik? Jakie parametry? prostownik posiada też wyjście na 24 wolty które niekoniecznie potrzebuje i jak wtedy podłączyć. Oczywiście muszę dokupić żarówki telefoniczne których brak.
    Kolega szuka wyjętego transformatora na wzór, może reanimacje ale nie liczymy na to.
    Liczę że grono doświadczonych kolegów coś podpowie .

Wnętrze prostownika bez transformatora z widocznymi przewodami i kondensatorem. Panel prostownika Lelek z przyciskami i gniazdami. Widok zbliżony podstawy prostownika Lelek z etykietą.
  • #2 20840404
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 719
    Troszkę cię zdziwię bo są dwie możliwości wyrzucony bo transformator, albo inna, twoja reszta... teraz ty musisz szukać i najpierw podłączyć zasilanie i szukać dalej, dobrze to było podłączyć transformator z żarówką szeregowo i wtedy zobaczysz co robi zwarcie.
  • #3 20840513
    radi1234
    Poziom 8  
    Tylko że nie mam żadnego transformatora na stanie musze cos dokupic i nie wiem 12volt ? z informacji od kolegi to transformator który szuka w piwnicy teraz)
    podłaczał się pod 24 zmienne i grzalka cioł styropian jak to sie stało. wymontował transformator bo na wtórnym nie podawał. napiecia. Mam nadzieje że nie spalił reszty. musze zamówić żarówki
  • #4 20840610
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2546
    Jest schemat na elektrodzie. 24V uzyskuje się z odczepów pomiędzy skrajnymi wyprowadzeniami uzwojeń wtórnych. Oznacza to, że napięcie powinno być wyższe niż 2x12V. Diody zabiorą po 1V i jeszcze tyrystor ze 2V, więc będzie problem z utrzymaniem dużego prądu ładowania.
  • #5 20841088
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2986
    Na tej stronie znajduje się schemat prostownika wraz z instrukcją . Napięcie uzwojenia wtórnego transformatora takich prostowników może mieścić się w zakresie 15-19 V. Biorąc pod uwagę ze na schemacie nie ma regulatora prądu , a na zdjęciach jest taki regulator , możemy założyć, że obwód został zmodernizowany. Niestety obwód ma istotną wadę-nie ma ograniczenia maksymalnego napięcia ładowania, co może spowodować przeładowanie i uszkodzenie akumulatora. Ale tę wadę można łatwo naprawić niewielką modernizacją, która nie wymaga zauważalnych kosztów.Prostownik zapewnia zasilanie obciążenia zewnętrznego napięciem przemiennym 24 V o mocy nie większej niż 75 VA. Oznacza to, że moc transformatora mieści się w granicach 100 VA. http://www.electro-info.ugu.pl/articles.php?article_id=14
  • #6 20841239
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Ocena: 471
    radi1234 napisał:
    Witam
    Potrzebuję pomocy w identyfikacji transformatora do prostownika lelek. Dostałem od kolegi i chciałbym go zreanimować
    prostownik nie posiada transformatora został wyjęty bo niby spalony. Została obudowa i cała reszta.
    Przeglądam forum i wg schematu wychodzi że transformator niby na wyjściu wtórnym powinien mieć 2 x12 woltów które na środkowych odczepach było zmostkowane. Jaki mogę zakupić zamiennik? Jakie parametry? prostownik posiada też wyjście na 24 wolty które niekoniecznie potrzebuje i jak wtedy podłączyć. Oczywiście muszę dokupić żarówki telefoniczne których brak.
    Kolega szuka wyjętego transformatora na wzór, może reanimacje ale nie liczymy na to.
    Liczę że grono doświadczonych kolegów coś podpowie .

Przecież masz jak byk na tylnej ściance. Tabliczka znamionowa. Prąd wyjściowy 0-5A, transformator 100VA RZC Napięcie wyjściowe 2x19-22V.
    Na zdjęciu prostownik produkowany w w latach 83-89 przez grupę Urania, wcześniejsze wersje (lata 78-82) ,,Polon'' - Konstruktorska.
  • #7 20841461
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Oryginalny transformator z Polonu 2x14,4V (obciążony) moc 75 VA rdzeń na 90VA wykonanie specjalne ( mn. aparatura medyczna) .
    Projekt racjonalizatorski z połowy 1970 r.w celu optymalizacji kosztów wykonania transformatorów i zużycia zapasów BF519.
    Transformatory zamawiano jako kadłubki rdzeń plus karkas z uzwojeniem pierwotnym i ekranami. Konieczność stempelka PN a zakład mógł tylko ZN a PN tylko Zatra.
    Jak wykonany w Uranii to należy obniżyć napięcie do 13,4 13,8V "sztywniejsze" diody i tyrystor oznaczenie niby to samo ale struktury nowocześniejsze.
  • #8 20841602
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    W kwestii struktur to bym się spierał. BYP680/100 z roku 1970 i 1990 to były takie same struktury. Potwierdzają to charakterystyki publikowane w materiałach aplikacyjnych Cemi ze wspomnianych roczników. Podobnie jak tyrystory małej mocy BTP2-16. Struktury zmieniły się w niewielkim stopniu.
  • #9 20843069
    radi1234
    Poziom 8  
    Dziękuję za podpowiedzi nie jestem w tym specjalistą.
    Na wejściu do zasilania podłączony jest filtr przeciwzakłóceniowy SI.SILESIA FPpz-B04 0,1uF -+ 20% 2x2500 pF 0-40% 2x2,5 mH -+25% 250V -2A 25/85/21 który po zmierzeniu nie ma przejścia z jednej strony od bezpiecznika. Brak na niebieskich przewodach przejścia, na brązowych jest. Czyli spalony.
    Kolega odnalazł oryginalny transformator tylko że dopiero będę go miał w następnym tygodniu. Mogę wtedy go pomierzyć ale obawiam się że tak jak kolega napisał specjalne wydanie transformatora polonu. Jeśli wcześniejsze napięcie w sieci 220 volt dawało 2x 14.4 volt to teraz pewnie by transformator podawał pow 15volt.
    Czekam na transformator i pozostaje mi przewinięcie go. Nie wiem czy to jest realne i opłacalne? Takie transformatory były zalewane żywicą/lakierem?
    Może ktoś podpowie .Ewentualnie poszukiwania transformatora sieciowego 2x 14,4 100VA 5 amperów. Jakieś namiary na sklepy lub hurtownie?
    Wykonanie urania 1980r.
  • #10 20843443
    SQ5AZP
    Poziom 34  
    Transfer Multisort Elektronik Łódź.
    Jeżeli mieszkasz w pobliżu Warszawy Giełda przy ul. Wolumen.
    Nie jest to trafko z Polonu. Masz późniejszą wersję. Przeczytaj z łaski swojej nazwę producenta na tabliczce znamionowej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat identyfikacji transformatora do prostownika Lelek, który nie ma transformatora z powodu uszkodzenia. Zgodnie z schematem, transformator powinien mieć wyjście wtórne 2 x 12V, z możliwością uzyskania 24V z odczepów. Użytkownik rozważa zakup zamiennika oraz potrzebuje żarówek telefonicznych. W odpowiedziach podano, że napięcie uzwojenia wtórnego powinno wynosić 15-19V, a moc transformatora powinna wynosić około 100VA. Wskazano również na możliwość modernizacji obwodu, aby uniknąć przeładowania akumulatora. Użytkownik znalazł oryginalny transformator, ale obawia się, że jego parametry mogą być inne niż oczekiwane. Pojawiły się sugestie dotyczące miejsc zakupu transformatorów oraz informacji o ich specyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA