logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomarańczowa dioda na płycie głównej - nowy RAM, procesor i płyta główna

Yoey 06 Gru 2023 21:08 2067 2
REKLAMA
  • #1 20849776
    Yoey
    Poziom 1  
    Witam. Właśnie zamotowałem nowe części do swojego komputera(ram,płytę główną, procesor) lecz dioda na płycie głównej odpowiadająca za ram świeci się na pomarańczowo co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 20849782
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15453
    Yoey napisał:
    co może być nie tak?

Cokolwiek - tylko Ty wiesz z czego został złożony ten zestaw, masz zapewne Instrukcję do płyty w której wyjaśnione jest także znaczenie poszczególnych diod LED...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20850109
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8194
    Biorąc pod uwagę brak jakichkolwiek danych ciężko zawęzić listę potencjalnych problemów dla Ciebie, więc po kolei:
    - możesz mieć uszkodzoną pamięć RAM.
    - możesz mieć niekompatybilną z płytą/procesorem pamięć RAM.
    - możesz mieć procesor niekompatybilny z płytą (może wyświetlić się dowolne uszkodzenie na etapie startu).
    - możesz mieć nieprawidłowo zamontowaną pamięć RAM na płycie.
    - możesz mieć uszkodzoną płytę główną (na przykład gniazdo procesora).
    - możesz mieć uszkodzony procesor (to w nim jest kontroler pamięci).

To chyba pokryje z 90% możliwych uszkodzeń. Generalnie dalej nie ma co zgadywać. Punkt drugi i trzeci można wyeliminować najłatwiej - podając dokładny model procesora, płyty i pamięci, czyli to co powinien Kolega bez proszenia zrobić zakładając temat - to znaczy jeśli zależy Koledze na sensownych odpowiedziach mogących pomóc w rozwiązaniu problemu :)
REKLAMA