logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Oświetlenie zewnętrzne - nie działa czujnik ruchu/zmierzchu

lexom 13 Gru 2023 10:14 1023 5
REKLAMA
  • #1 20859188
    lexom
    Poziom 12  
    Ocena: 9

Witam.
    W lampie zewnętrznej jakiś czas temu przestał mi działać czujnik ruchu/zmierzchu.
    Pomierzyłem kilka rzeczy na płytce.

Na wyjściu mostka prostowniczego (DB107S) mam 20 ohm.
    Wylutowałem układ i nadal na wyjściu jest 20 ohm.

Pomierzyłem ten tranzystor poniżej mostka prostowniczego (SMD4N65).
    W teście diody mam 0.015 V (Drain <-> Source) bez względu jak ustawię przewody.

Poniżej zdjęcie płytki PCB.

Zbliżenie płytki PCB z podzespołami DB107S i 4N65.

Może ktoś będzie w stanie pomóc zlokalizować problem.
  • REKLAMA
  • #2 20859193
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    A mierzyłeś napięcia przed i za mostkiem zanim go wylutowałeś?
    Na zdjęciu nie widać ani czujnika zmierzchu ani ruchu.
    Tranzystor (największy) steruje prądem ledów, czy czymś innym?
    Zazwyczaj w takich lampach pada moduł mikrofalowy od wykrywania ruchu albo kondensator w zasilaczu beztransformatorowym traci pojemność i obniża się napięcie zasilania elektroniki.
  • REKLAMA
  • #3 20859226
    lexom
    Poziom 12  
    Nie mierzyłem napięcie przed i za mostkiem przed wylutowaniem. Uznałem, że to może być przyczyna problemu.
    Wieczorem przylutuję i sprawdzę.
    Czujnika ruchu/zmierzchu nie ma na zdjęciach, bo jest na 2-giej płytce PCB. Nie wiem, czy da się go wyciągnać bez uszkodzeń w samej lampie.

Zbliżenie na płytkę drukowaną z kondensatorami i różnokolorowymi przewodami.
  • REKLAMA
  • #4 20859233
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    Zmierz pojemność żółtego kondensatora ze zdjęcia oraz sprawdź przewodność dławika czy rezystora w czarnej koszulce termokurczliwej nad nim.
  • REKLAMA
  • #5 20866533
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Koleżanki i Koledzy
    lexom napisał:
    Pomierzyłem ten tranzystor poniżej mostka prostowniczego (SMD4N65).W teście diody mam 0.015 V (Drain <-> Source) bez względu jak ustawię przewody.

To wskazuje na uszkodzenie tego tranzystora, pod postacią zwarcia.
    Przy sprawnym tymże ranzystorze mielibyśmy w jedną stronę podawanie przez miernik napięcia wynoszącego kilkaset miliwoltów, a w drugą stronę mielibyśmy brak jakiegokolwiek tegoż napięcia i zwyczajną przerwę w obwodzie.
    Można jeszcze pomyśleć o sprawdzeniu na okoliczność pozostania jakiegoś ładunku w bramce tranzystora i stąd stanu załączenia tranzystora dającego takie wyniki pomiarów, ale ten ładunek i tak sam znika po pewnym czasie i jest to sprawdzenie "dla zasady".
    Jednocześnie nasuwa się możliwość przebicia, stałego lub chwilowego, do bramki tranzystora i tą drogą uszkodzenia układu podającego sygnał sterujący na tężę bramkę.
    lexom napisał:
    W lampie zewnętrznej jakiś czas temu przestał mi działać czujnik ruchu/zmierzchu.

Lampa cały czas świeci, czy jest to innego typu niesprawność?
    Kolega poda oznaczenia tejże lampy, bo możliwości na chwilę obecną jest ogrom i trudno sensownie doradzić.
    Wasz Mateusz
  • #6 21022538
    lexom
    Poziom 12  
    Zrezygnowałem z naprawy.
REKLAMA