logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zmiana podświetlenia zegarów w Leonie 1M - brak światła po zmianie

Levy0 13 Gru 2023 17:18 915 9
REKLAMA
  • #1 20859789
    Levy0
    Poziom 5  
    Witam, mam Leona 1m Topsport
    I chciałem w zegarach zmienić podświetlenie z czerwonego na białe oo zmianie nic nie swiecilo potem przełożyłem na stare i nadal to samo w czym może byc problem?
  • REKLAMA
  • #2 20859799
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15494
    No a jeszcze raz z tym że po POLSKU?
    Do tego co dokładnie zrobiłeś/wymieniłeś, model zegarów...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20859857
    Levy0
    Poziom 5  
    Wybaczcie pisałem na szybko w pracy.
    Mam w samochodzie fabryczne białe zegary, one świeca na czerwono, chciałem sobie na własną rękę zmienić podświetlenie na białe, więc rozebrałem licznik na czesxi i zacząłem wymieniać diody podświetlenia, wymieniłem je i podłączyłem licznik a tu zonk, nic nie świeci, więc wymieniłem te białe diody spowrotem na te fabryczne które były w liczniku (czyli czerwone) i po zmianie nadal nie swiecs i nie idzie na nich żadne napięcie.

Deska rozdzielcza samochodu z białymi tarczami zegarów na czarnym tle.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20859979
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5129
    Wlutowałeś ledy prawidłowo, zachowałeś polaryzację?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #5 20859982
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Nie pomyliłeś czasami biegunowości diod przez co nie upaliłeś czegoś po drodze? Na jakie napięcie zastosowałeś diody?
  • REKLAMA
  • #6 20860027
    Levy0
    Poziom 5  
    Wlutowalem diody identycznie w taki sam sposób jak stare i po wlutowaniu sprawdziłem, że diody białe polaryzację miały odwrotnie (tam gdzie ścięty róg był plus, a nie jak w czerwonych minus) wiec właśnie boje się że mogłem cos upalić tylko pytanie co i gdzie szukać bo jestem zielony, użyłem diód 3528 SMD LED z aliexpress
  • #7 20860048
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3401
    Trzeba szukać po torze zasilania diod. Jak pamiętam to tam są dwie diody w szeregu. Co do ponownego wlutowaniu diod czerwonych, te diody są czułe na przegrzanie i pewnie ileś z nich jest już do wyrzucenia, jedna w szeregu uszkodzona i dwie nie świecą. Tak z ciekawości zaznaczałeś polaryzację czerwonych w liczniku?
  • REKLAMA
  • #8 20860082
    Levy0
    Poziom 5  
    Tak właśnie myślałem że są szeregowo połączone ale jak przykładam do nich miernik to one wszystkie świeca, więc wydaje mi się że coś jest upalone
  • #9 20866508
    Levy0
    Poziom 5  
    Rozwiązane, po prostu pomyliłem biegunowości diód.
  • #10 20866510
    Levy0
    Poziom 5  
    Diody przylutowane w odwrotne strony

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający Seata Leona 1M Topsport próbował zmienić podświetlenie zegarów z czerwonego na białe, wymieniając diody LED. Po wymianie diod na białe, zegary przestały świecić, a po powrocie do oryginalnych czerwonych diod problem pozostał. Użytkownik zidentyfikował, że mógł pomylić biegunowość diod, co mogło prowadzić do uszkodzenia obwodu. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali sprawdzenie polaryzacji diod oraz toru zasilania, wskazując na możliwość uszkodzenia diod w szeregu. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że problem wynikał z odwrotnego przylutowania diod.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA