logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Panasonic SU-CH80 - jakie napięcia na płycie do modułu BT?

andrzejz78 17 Gru 2023 16:14 474 6
  • #1 20865609
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 109
    Co prawda całość jest już zawarta w tytule ale napiszę o co chodzi

Wież z domu trafiła do mojego warsztatu i w 90% czasu pracuje w AUX tj. sygnał leci kabelkiem z telefonu z gniazda słuchawkowego
    Jednakże nie idzie na zdrowie temu gniazdu w tel. takie ciągłe wtykanie bolca gdy kabel jest dość twardy

Chcę wstawić moduł BT w kieszeń od kaset i podłączyć go wewnętrznie najprawdopodobniej pod AUX i bezprzewodowo łączyć tel z tą wieżą

Kupiłe kilka różnych sztuk o dużym spectrum zasilania
    5V-32V, 6V-12V 6V-16V itd ale co strona to inne wartości podają

Potrzebuję schematu płyty zasilającej żeby sprawdzić jakie napięcia się pojawiają po włączeniu wieży do sieci i jakie po przycisku "power"

Wieża zawsze jest odłączana od sieci na noc Zawsze mogą dać jakiś zasilacz 12V2A żeby włączał się ja włożę wtyczkę od wieży do gniazdka ale jednak wolałbym aby moduł był zasilany z płyty
  • #2 20865632
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Wystarczy zabrać się za zasilacz...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20865648
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Tat tak
    Będę tak robił jeśli nie zdobędę schematu Zresztą schemat zawsze się przyda

Wyświetlacz ni trochę kiepsko świeci i chciałby przeanalizować na schemacie jego zasilanie Z tego co wiem to chodzi o napięcie -/+ 7.5V Tam często dwa kondensatory siadają ale bez schematu to nie lubię grzebać

Zresztą te dwa nap od wyświetlacza to sprawdzę za poł godziny bo idę ją trochę poskładać
  • Pomocny post
    #4 20865662
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15484
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20865679
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Wielkie dzięki :)
  • #6 20867059
    andrzejz78
    Poziom 19  
    No i schemat potrzebny jest też w innym celu A już miałem nauczkę żeby w niedzielę nie grzebać.....

W danym momencie nic konkretnego nie robiłem tylko palcem nacisnąłem laminat decka Możliwe że do metalowej części go docisnąłem ale raczej tam nie powinno nic się stać...

Znikło napięcie -7,5V To drugie +7,5V jest
    Wieża przestała grać Wskaźnik sygnału caly czas na max Poza tym wszystkie funkcje aktywne

Teraz trzeba szukać jakiejś przetwornicy na głównej płycie bo z zasilającej nie wychodzi -7.5V
  • #7 20872144
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Witam
    Znalazłem winowajcę braku braku nap. -7.5V
    Spaliła się rezystor 22 om Do dziś nie wiem czemu bo akurat nic przy niej niej modyfikowałem

Schemat obwodu elektronicznego z zaznaczonym uszkodzonym rezystorem 22 om.

Tylko dzięki schematowi mi sie to udało bo jestem amatorem w takich naprawach Jeszcze raz dziękuje koledze sosarek

Nie będę zakładał kilku tematów odnośnie tego sprzętu więc zadam tu kilka pytań

Od dawna wyświetlacz od części z deckiem i wzmacniaczem ciemniej świeci, nie wszystkie beleczki wskaźnika jednakowo świecą i jest zauważalne szybkie mruganie
    Problematyczna to naprawa tego ? Czy zostawić jak jest ?
    Trochę to drażnie w porównaniu z drugim wyświetlaczem ale da się żyć

Druga spraw to samo podłączenie modułu jeśli chodzi o sygnał
    Moduł podobny do tego [url=]https://pl.aliexpress.com/item/1005005985926795.html[/url]tyko na wyjściu ma dwa oddzielnie układy wzmacniejące haa2018
    Podłączyłem tylko dodatnie wyjścia modułu pod AUX i gra prawidłowo

Nie można zwierać ujemnych wyjść i podłączać do masy bo dźwięk się sypie
    Na razie dwa wyjściowe minusy modulu są nie podłączone
    Jest jakiś sposób inny sposób podłączenia modułu opartego na takich układać ?
    Kondensatorów między wyjście a auxem nie dawałem jeszcze

I ostatnia sprawa to stuknięcia w głośnika podcas uruchaniania się modulu, pauzowania go, ponownym play i podczas przerwy gdy utwory się zmieniają
    Co może być przyczyną tego i czy jest to do usunięcia

Tel kabelkiem po aux tego nie ma

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przerabia wieżę Panasonic SU-CH80, aby zainstalować moduł Bluetooth, podłączając go wewnętrznie do AUX. Poszukuje schematu płyty zasilającej, aby zidentyfikować napięcia po włączeniu urządzenia. W trakcie prac zauważył problemy z wyświetlaczem oraz zniknięcie napięcia -7,5V, co spowodowało, że wieża przestała działać. Po analizie schematu zidentyfikował uszkodzony rezystor 22 om, co pomogło w naprawie. Użytkownik rozważa również naprawę wyświetlacza oraz podłączenie modułu Bluetooth do AUX.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA