logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błędy w Renault Clio III: Ładowanie, Świece, Sprzęgło, Opony

adek70 17 Gru 2023 19:32 1995 22
REKLAMA
  • #1 20866012
    adek70
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dzień dobry.
    Po prostu macki mi opadają.
    Sprawa 1 o której pisałem w poprzednim poście "ABGASSYSTEM UBERPRIFEN"
    Pojechałem na komputer i wyświetliło błędy widoczne na złączonym foto
    Wyświetlacz diagnostyczny pokazujący kody błędów w Renault Clio III..
    Po wykasowaniu kilka dni i nić się nie dzieje ale!!!

To właśnie sprawa 2.
    Ładowanie pokazało 14,8V do 15,3V czyli za dużo bo z tego co pamiętam powinno być max do 14,5V i fachowiec stwierdził, że to może być powód że elektronika szaleje. Akumulator sprawdzony i nić mu nie dolega. Czyli alternator i czy można wymienić sam regulator czy cały alternator? Macie w tym temacie jakieś doświadczenia?

Sprawa 3.
    Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jaki rozmiar ma klucz do świec?
    Pytam bo chciałem je wymienić a np w necie i na allegro do tego autka sprzedają długi klucz 14. Z kolei świece do tego autka w opisach mają rozmiar klucza 16. ???

Sprawa 4.
    Wczoraj stanąłem tyłkiem na połowie pasa przy cofaniu z powodu zablokowanego pedału sprzęgła. Kilka minut pukania naciskania i odpuścił a przez chwilę na niskich obrotach było słychać metaliczne piszczenie. Szybko wróciłem do domu (14km) praktycznie na V biegu bo bałem się zmieniać biegi. Na załączonym foto jest jakiś błąd DF 228 przełącznik sprzęgła. O co z tym chodzi??? Dzisiaj odpalałem i przejechałem kawałek i nic się nie dzieje. Mam jechać na święta ponad 80 km szlag mnie trafia. Wcześniej przy przymrozkach po uruchomieniu auta było słychać jakieś ciche piszczenie ale myślałem że to pasek i po paru sekundach wyciszało się.
    Czy Clio III ma hydrauliczne sprzęgło? Może tłoczek się zablokował? Co ewentualnie może być? A może to incydentalny przypadek?

No i sprawa 5.
    W środę zmieniłem swoje opony na zimowe i zaczęło mi ściągać auto na prawą stronę. W czwartek pojechałem do serwisu gdzie je wymieniali i okazało się, że zeszło powietrze a puszczało na wewnętrznym rancie. W piątek rano znowu ściąga na prawo znowu pojechałem do serwisu. Sprawdzili wszędzie ciśnienie i ustawili mi na 2 bary. Coś nie za mało? Ja ustawiałem zawsze na 2,2, ile powinno być w Clio? Jazda próbna i dalej ściąga. Stwierdzili, że uszkodzony jest układ jezdny i zrobili geometrię kół ale nie zbieżność. Geometria wypadła b.dobrze ale stwierdzili, że lewa opona ma wyższy bieżnik o 0,65mm od prawej i to jest powodem ściągania. Kazałem więc zrobić przekładkę lewej na prawą i... Jazda próbna no i niestety nic to nie dało. Auto jeździ bardzo cicho bez żadnych stuków czy luzów.
    Jestem załamany, macie może jakieś pomysły?
  • REKLAMA
  • #2 20866141
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 629
    Witam.
    Odnośnie punktu 3
    Poleciałem specjalnie do garażu sprawdzić - rozmiar 14 ale jest problem - bo musi mieć strasznie cienkie ścianki - nie wszystkie klucze się nadają do "francuzów"
    Poleciałem jeszcze raz pomierzyć. Mój ma po zewnątrz 21,5mm i powiem że gdyby miał ciut mniej był by lepszy komfort pracy nim.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20866192
    Mastertech
    Poziom 31  
    Ocena: 391
    Sprawa 2: wynik zależy od tego co mierzysz i czym mierzysz, zimą 15V to normalne napięcie.
    Ad 5: 2 bar dla tego autka jest OK, z pełnym obciążeniem zimą i latem zawsze lepiej nabić 2.2bar
    Ile żyję nie spotkałem się aby różnica w wysokości bieżnika powodowała ściąganie auta.
  • #4 20866194
    adek70
    Poziom 10  
    Dzięki Michał_74

Dodano po 4 [minuty]:

Mastertech dzięki.. To nie ja mierzyłem napięcie tylko w serwisie i tym miernikiem ze zdjęcia usterek.
    Jak żyję 65 lat też nigdy nie miałem takich problemów z oponami, coś oni kręcili a zapłaciłem za wszystko bez efektu 250zł.

Dodano po 1 [minuty]:

tzn błędy i pomiar ładowania i sprawdzenie aku też mnie kosztowało 150zł
  • REKLAMA
  • #5 20866265
    Michał_74
    Poziom 34  
    Mastertech napisał:
    Ile żyję nie spotkałem się aby różnica w wysokości bieżnika powodowała ściąganie auta

A pytanie ale czysto tylko z zapytania - nie jest pomylone koło prawe/lewe z bieżnikiem kierunkowym? Spotkałem już nie raz takie przypadki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20866332
    Mastertech
    Poziom 31  
    Bieżniki kierunkowe "wyszły z mody"
    Częściej można spotkać ranty ochronne gdzie masz strony Inside/Outside aby rant był na zewnątrz.
    Ale jak pisałem, tam nie ma przecież 4x4 aby osie były powiązane i wysokość miała jakikolwiek chociażby teoretyczny wpływ na ściaganie.
  • #7 20866836
    adek70
    Poziom 10  
    Panowie. Niestety opony te miały kierunek i nie dało się przekładać razem z felgami dlatego przekładali same opony prawą na lewą a lewą na prawą. Zaraz jadę do innego serwisu i zobaczymy co zrobią?

Dodano po 5 [minuty]:

Michał 74, mój kupiony klucz ma dokładnie z zewnątrz 18,55mm a długość 31,2cm i do tego muszę dołożyć pokrętło, czy nie będzie za krótki?
  • #8 20867626
    Michał_74
    Poziom 34  
    adek70 napisał:
    mój kupiony klucz ma dokładnie z zewnątrz 18,55mm a długość 31,2cm

Cieńszy - super - byle nie z byle jakiego materiału żeby się nie rozerwał a długość nasadki - to tyle żeby w środku się świeca zmieściła.
    Dodam tylko że klucz nasadowy do "śrub" a do "świec" to zupełnie inne końcówki - ten do świec ma więcej miejsca na porcelankę świecy i ma gumkę do łapania świecy.
    Ponadto klucze takie przysłowiowe po 4 zł często problemy tylko stwarzają. To tak w ramach pomocy merytorycznej.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia. Dasz rady - jak się chce to połowa sukcesu.

Dodano po 2 [minuty]:

Mastertech napisał:
    Bieżniki kierunkowe "wyszły z mody"

No nie wiem. Syn kupował zimówki z 2 miesiące temu. Markowe i są kierunkowe - jak piszesz o tych "Inside/Outside" i dodatkowo napis w postaci symbolicznej strzałki "rotation" to nic innego jak kierunkowe.
  • #9 20867700
    Mastertech
    Poziom 31  
    Nie to nie do końca tak. Te z rantem nie mają strzałki Rotation i możesz całe koła przekładać na lewą/prawą stronę. Zapasówka też na każą stronę wtedy pasuje (jak takowa jest)
    Zapomniałem że to sezon na zimówki, tu kierunhkowe częściej można było spotkać.
    Nie wiem co to daje taki asymetryczny bieżnik, chyba tylko problemy przy złapaniu gumy.
  • Pomocny post
    #10 20867761
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1342
    Ad2. Ładowanie normalne. Te clio tak już mają że moduł UPC steruje ładowaniem i w związku z tym (tak to sobie ktoś wymyślił) napięcie może być od cirka 14V do 15,6V. Na pewno po odłaczeniu akumulatora napięcie będzie okołob14,3V. Trzeba pamiętać o kodzie do radia.

Ad3. Najpierw napisz jaki to silnik. Były 1.2 (tu cienkościenna 14-ka) 1,4 16v, 1.6 16v (tu normalny klusz do świec 16mm) i nawet 2.0 sie zdażały.

Ad4. Jaki silnik?

Ad5. Jak geometria ok (zbieżność należy do geometrii) to pewnie opona z tylnej osi trafiła w tym roku na przód, no w każdym razie nie tam gdzie była. Bieżnik na przedniej osi wypracowuje się nieco inaczej nuż na tylnej. Czasem na skutek zamiany może ściągać. Jak to mówią -dotrze się.
  • #11 20867800
    Michał_74
    Poziom 34  
    Mastertech napisał:
    Nie wiem co to daje taki asymetryczny bieżnik, chyba tylko problemy przy złapaniu gumy.

Chyba jeszcze mało masz przejechane km. - Bez urazy.
    Zaprzeczyłeś sam sobie w przeciągu kilku postów.

Ostatni błąd ze zdjęcia. Nie wiem jak w tym modelu skąd bierze sygnał na prędkościomierz.
    Ale cała grupa PSA ma problem ze wszelkiego rodzaju ABS/ESP i pochodne - wywala błędy jak napięcie na akumulatorze spadnie poniżej coś około 10V.
    To jest sprawa już zdiagnozowana niejednokrotnie.
    Pytanie do wiedzących - prędkościomierz idzie z tacho na skrzyni czy z ABS?
    Pozdrawiam.
  • #12 20867812
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5158
    Michał_74 napisał:
    jak piszesz o tych "Inside/Outside" i dodatkowo napis w postaci symbolicznej strzałki "rotation" to nic innego jak kierunkowe.

To dwie całkowicie innej budowy opony, opona z napisem inside/outside na barku nie jest oponą kierunkową

Dodano po 3 [minuty]:

kwok napisał:
    Trzeba pamiętać o kodzie do radia.

Jak polift to nie trzeba

Dodano po 1 [minuty]:

Michał_74 napisał:
    prędkościomierz idzie z tacho na skrzyni czy z ABS?

CANem z ABS
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 20867839
    Michał_74
    Poziom 34  
    milejow napisał:
    Michał_74 napisał:
    jak piszesz o tych "Inside/Outside" i dodatkowo napis w postaci symbolicznej strzałki "rotation" to nic innego jak kierunkowe.

To dwie całkowicie innej budowy opony, opona z napisem inside/outside na barku nie jest oponą kierunkową

Może masz i rację ale pobiegłem do garażu - stoi mi tam auto do roboty. Ma jakies gForce Winter - nawet marki nie znam 15" koła zimowe jest napis "Inside/Outside" i jest rotation ze strzałką
    Ale ....
  • Pomocny post
    #14 20867870
    Mastertech
    Poziom 31  
    Bo masz kierunkowe z asymetrycznym bieżnikiem.
    Jeszcze większe g***o.
  • #15 20867873
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ale jest - no i nie moje jak co - stoi do roboty na jutro może i dłużej :D
  • Pomocny post
    #16 20867920
    milejow

Poziom 43  
    Michał_74 napisał:
    koła zimowe jest napis "Inside/Outside" i jest rotation ze strzałką

Człowiek całe życie się uczy i może tak jest , mimo to ja nie mogę znaleźć przykładu opony asymetrycznej i jednocześnie kierunkowej
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #17 20868030
    Michał_74
    Poziom 34  
    Opcja opony sprzedawane w parach na oś - to chyba te. Spotkałem nie raz w ogłoszeniach. Syn z tego co kojarzę ma tez takie w aucie - ale teraz jest poza domem więc nie sprawdzę. (kupił z takimi auto)
    Ja w moim ma tylko "Inside/Outside" :D - specjalnie leciałem przez podwórko do garażu zobaczyć :D
    A co do samych rotation to jak się pomyli 2 koła na aucie na krzyż to nieźle nosi autem na śliskim - poprawiałem koledze kilka dni temu - ale on sam zawalił podczas zakładania całych kół. Ale może to noszenie że małe autko - polo?
    Dobra koniec mieszania - trza koledze pomóc.
    Pozdrawiam.
  • #18 20868925
    adek70
    Poziom 10  
    Dzień dobry.
    Dzięki za obszerną dyskusję Panowie.
    Dzisiaj u mechanika stwierdzili, że to opona uszkodzona.
    Para kupiona w tamtym roku z lepszym bieżnikiem i poszły na przód.
    Chyba jutro dostanę przesyłkę i używkami i będę zakładał pojutrze.
    Chcę kupić świece i typach pasujących podają BR01 .... lub tam jakieś inne.
    W moim WIN pisze ......BR1J...... rozumiem że do tego modelu muszą pasować części?
  • Pomocny post
    #19 20869255
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    Ważna zasada - jak producent przewidział świece o danym numerze to dawaj takie ewentualnie zamiennik - sugerowany przez producenta.
    Ale bardzo ważna zasada poszukaj w specyfikacji auta/silnika jaka musi być przerwa na elektrodach - i nowe koniecznie sprawdź i ewentualnie ustaw.
    Producenci ten sam model świec robią pod różne przerwy i to może skutkować uszkodzeniem cewki WN.
    Jak ktoś w to nie wierzy to proszę sobie przeszukać katalog NGK Ten sam model ma dodatkowe numery 4 a czasem 5 cyfrowe - to własnie specyfikacja ich przerwy.
    P.S. W ostatnim czasie prywatnie nie polecam osprzętu NGK.

Pozdrawiam.
  • #20 20870369
    adek70
    Poziom 10  
    Michał 74, całe po południe szukałem specyfikacji itp do silnika niby ma typ D4F i nic. Mam tylko instrukcje obsługi .
    Znalazłem świece o ile to te a szczelina ??? Ustawiona fabrycznie ???
    https://france-car.com.pl/p/1/1255/4x-swieca-...dus-thalia-224018760r-czesci-samochodowe.html
    i jest tam lista zamienników. Czy oryginały są dobre czy jakieś inne kupić no w miarę normalnej cenie bo to nie Porsche.
    Pozdrawiam serdecznie

Dodano po 4 [minuty]:

Coś z tego wybrać?
    https://2407.pl/swiece-zaplonowe/
  • Pomocny post
    #21 20870419
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witaj.
    Poszukaj sobie jakiś katalog konkretnej marki co cie interesuje np denso, beru, iskra, bosch itp.
    Maja tam w katalogach to co trzeba czyli wpisujesz z auta marka, model itp i pokazują co ci potrzeba czyli konkretny np denso fxxyx111 (to jest przykład tylko!)
    Inaczej - szukaj tego w allegro tak samo jak wyżej. Ważne czy dany silnik potrzebuje platynowe,irydowe czy niklowe - tego się nie zmienia - ma być i basta. I żadnych wynalazków typu do LPG czy 2-5 elektrodowe - jeżeli producent nie przewidział to NIE!
    Szukasz poradnika do swojego konkretnego silnika albo znowu WWW i tam zawsze pisze jaki model i marka świecy- albo odpowiednik i tam też jest przerwa na elektrodach wpisana.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #22 20870452
    milejow

Poziom 43  
    Kupujesz NGK 5942 i jest cacy
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #23 20872797
    adek70
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Oponki dojechały i założone. Nic nie ściąga i wszystko OK.
    No niestety dobry mechanik to skarb i kosztowało mnie to tylko 40zł za sprawdzenie tak, jak na przeglądzie luzów na trzęsawce i zbieżności plus wymiana przednich opon. W pierwszym serwisie zapłaciłem za to samo jak za zboże.
    Świece zamówione i przyjadą po świętach.
    Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zdrowych i wesołych, oraz szczęśliwego Nowego Roku.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z Renault Clio III, w tym błędów związanych z ładowaniem, świecami zapłonowymi, sprzęgłem oraz oponami. Użytkownik zauważył, że napięcie ładowania wynosi 14,8V do 15,3V, co może być zbyt wysokie, a mechanik zasugerował, że może to wpływać na elektronikę pojazdu. Uczestnicy dyskusji podali, że napięcie w Clio może być normalne, a także omówili możliwość wymiany samego regulatora w alternatorze. W kwestii świec zapłonowych, użytkownik pytał o rozmiar klucza, a odpowiedzi wskazywały na różnice w rozmiarach w zależności od silnika. Problemy z oponami dotyczyły ich kierunkowości i wymiany, co prowadziło do ściągania pojazdu. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że wymiana opon rozwiązała problem, a świece zostały zamówione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA