logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?

Norbert Chrobot11 21 Gru 2023 18:57 411 1
REKLAMA
  • #1 20871694
    Norbert Chrobot11
    Poziom 5  
    Ocena: 83
    Naklejka na zasilaczu ATX model FSP Hydro PTM+ 1200W z danymi technicznymi. Witam wszystkich!

Dostałem zasilacz ATX (model w temacie) jako uszkodzony. Poprzedni użytkownik przekazał, że przez zasilacz z dnia na dzień zaczęły wybijać bezpieczniki. Uszkodzona okazała się dioda prostownicza oraz wystrzelony w kosmos element oznaczony jako RTH - domniemam, że był to termistor. Użytkownik oddał ten zasilacz do "fachowca", który wymienił diodę, ale wlutował ją w odwrotnej polaryzacji i powiedział, że bez termistora też zasilacz może działać. Po wymianie diody i wpięciu zasilacza do sieci elektrycznej, zasilacz wydał cichy dźwięk strzału i dalej nie reagował na załączenie. Po wylutowaniu diody i wlutowaniu jej w dobrej polaryzacji, zasilacz nie wybijał bezpieczników i dalej na nic nie reagował.
    Gdy zasilacz trafił na mój stół operacyjny, pierwsze, co zrobiłem, to zacząłem mierzyć rezystancje poszczególnych elementów - niestety nie znalazłem nic konkretnego - brak zwarć.
    Moglibyście mi podpowiedzieć, co mogę sprawdzić lub gdzie zacząć dokładnie szukać?

P.S. 1:
    W załączniku dokładne zdjęcia płyty głównej zasilacza oraz płytek dodatkowych przyłączonych do płyty głównej.

P.S. 2:
    Zasilacz posiada niestandardowe gniazdo do zasilania płyty głównej. Mielibyście może jakiś schemat, gdzie idą dane sygnały na tej wtyczce i za co odpowiadają?
    FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (1).jpg (652.21 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (5).jpg (333.38 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (6).jpg (294.53 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (2).jpg (255.11 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (3).jpg (280.43 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (4).jpg (182.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. FSP Hydro PTM PRO model: HPT2-1200M nie załącza się - co sprawdzić?1 (7).jpg (465.39 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
REKLAMA