logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Citroen C4 GP I - Błędy P1499, P2173 i usterka BSI A4AE

3saszetki 22 Gru 2023 23:14 4416 2
REKLAMA
  • #1 20873108
    3saszetki
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam Państwa. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemów z elektroniką.
    Po podłączeniu komputera program diagnostyczny wyświetla takie błędy:
    P1499 - Dozownik powietrza pozycja nieprawidłowa - zbyt otwarta
    P2173 - - Dozownik powietrza pozycja nieprawidłowa - zbyt otwarta
    nie wiem czy to ma jakiś związek z cichym piszczeniem w okolicach silnika, odgłos taki trwa ok. godziny i później zanika.
    Błędy pozwoliły się wykasować, ale niepokoi mnie te piszczenie.

BŁĄD BSI A4AE- Usterka ryglowania drzwi i klap ( zwarcie z plusem)
    Z tym mam wielki problem.
    Przy zamknięciu wszystkich drzwi i zamykaniu kluczykiem - zablokowane są drzwi kierowcy i klapa bagażnika reszta drzwi nie reaguje.
    Przycisk blokowania drzwi wewnątrz samochodu też nie działa- tzn. przy naciśnięciu słychać cichy odgłos jakby przekaźnika
    W samochodzie zamontowana jest centralka marki Noxon, do niej przychodzi prąd i rozdzielony jest na trzy piny.
    Po naciśnięciu pilota centralka wysyła sygnał do zamka drzwi kierowcy tak też dzieje się kiedy naciskam przycisk otwierania ale nie następuje blokowanie/ odblokowanie zamków (zamek drzwi kierowcy milczy, podmiana zamka też nic nie zmienia)
    W pojeździe jest też problem z zapamiętaniem daty i godz. Po ustawieniu właściwych danych wszystka działa do czasu kiedy nie wyłączy sie samochodu, przy następnym uruchomieniu data i godz. są zresetowane.
    Proszę o pomoc bardziej kumatych. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20873634
    5dawid5
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Jeżeli chodzi o silnik, to przyczyn tych błędów może być wiele, np: usterka przepustnicy, usterka elementu wykonawczego zaworu EGR lub samego zaworu EGR, czujnik ciśnienia bezwzględnego, usterka wiązki elektrycznej, przepływomierz, nieszczelność kolektora lub podciśnienia.

Bez dokładnej diagnostyki sam odczyt kodów usterek jest niezbyt pomocny.
  • #3 20995657
    3saszetki
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam. Po czasie część problemów udało się rozwiązać, Błędy dotyczące silnika po wymianie gruszki sterującej turbiną nie zniknęły, dopiero po wnikliwej analizie znalazłem przyczynę. Problemem były przewody podciśnienia przy zaworze sterującym gruszką. Przewody pod wpływem czasu i oleju przy wymianach filtra zwiększyły swój przekrój i spadły z końcówek. Po założeniu opasek zaciskowych problem zniknął.

Natomiast z centralnym zamkiem nie do końca się udało.
    W BSI jest bezpiecznik F2 30A tym bezpiecznikiem zabezpieczona jest masa czyli biegun ujemny ( rzadkość w elektryczności)
    Po wymianie bezpiecznika na sprawny wszystko zaczęło działać. Ja użytkując ten samochód nie mam problemu aby bezpiecznik został przepalony, natomiast kiedy jeździ nim córka pali bezpieczniki i zamek przestaje działać. Ten bezpiecznik zasila 5 pinów wyjściowych na BSI
    i nie wiem gdzie szukać rozwiązania, bo zwarcie nie jest stałe. Przejrzałem wiązkę przy zawiasie drzwi kierowcy ale tam wszystko w porządku.
    Czy ktoś podpowie co może być tego przyczyną?
    Pozdrawiam
    Mieczysław
REKLAMA