logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką grzałkę do bojlera dobrać pod panele PV 45V 100W?

SHlN 23 Gru 2023 12:35 561 5
REKLAMA
  • #1 20873485
    SHlN
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Mam dwa panele fotowoltaiczne 45V; 100W każdy, połączone szeregowo, którymi chciałbym dogrzać wodę w bojlerze 100l. Panele ładowały wcześniej akumulatory 12V 200Ah, ale po zmianach w instalacji stały się niepotrzebne i chcę ich pracę do czegoś spożytkować (pozostał mi również zbędny regulator ładowania).
    Jaką grzałkę dobrać? Słyszałem, że są problemy z termoregulatorami, bo łuk przy rozłączaniu ... Istnieje niewielka szansa, że w lecie woda może się zagotować po kilku słonecznych dniach, także przydałaby się jakaś regulacja, ale nie mam bladego pojęcia jak ją wykonać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20874345
    SHlN
    Poziom 6  

Hej, nigdy nie mówiłem, że to jedyne źródło grzania bojlera :)
    Panele obecnie są spięte szeregowo, rozumiem, że lepiej zadziałają przy spięciu równoległym?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20874390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20875398
    SHlN
    Poziom 6  

20 stopni w 10 h byłoby, gdybym rozmrażał śnieg, ale w zasadzie o to chodzi. Druga grzałka, na prądzie zmiennym 1500 W i z termostatem, z drugiego zestawu fotowoltaiki (off-grid), będzie załączała się w godzinach maksymalnego nasłonecznienia (10-13), a trzecia grzałka sieciowa, 2000 W (z termostatem), mam nadzieję, że będzie uruchamiać się jedynie sporadycznie, na kilkanaście - kilkadziesiąt minut, a może wcale :)
    Dlatego wcześniej pisałem, że istnieje możliwość zagotowania wody w dni słoneczne, i martwiłem się o termostat, ale widzę, że uważacie to za raczej mało prawdopodobne. Dziękuję za informacje, ważne rzeczy, których się dowiedziałem to:
    1. Nie ma znaczenia, czy grzałka jest zasilana prądem stałym czy zmiennym.
    2. Ma znaczenie dobór napięcia grzałki oraz moc grzałki (sądziłem, że być może mogę zainstalować po prostu mocniejszą, i najwyżej będzie ona słabiej grzać, proporcjonalnie do mocy uzyskanej z paneli).
    3. Ma istotne znaczenie sposób podłączenia paneli: szeregowo czy równolegle.
REKLAMA